Natalija Kanački: Želim vam da proživite smislen život u kojemu će vaši tragovi svijetliti svima oko vas!

Foto: Narod.hr

Povodom mjeseca ožujka odlučili smo posebnu pozornost posvetiti doprinosu žena u našem društvu. Natalija Kanački je svakako jedna od njih. Majka dvoje djece, po profesiji liječnica koja radi kao voditeljica razvoja lijekova u farmaceutskoj kompaniji.

“Zahtjevnost današnjeg života žene možda je veći nego ikada u povijesti. Istina, život žene se poboljšao u mnogim segmentima obrazovanja, zdravlja i prava glasa, no istovremeno su pred nju stavljena mnoga nova očekivanja i zahtjevi – u obitelji, na poslu i u društvu”, istaknula je Natalija.

Natalija je radila nekada u ambulanti, no po nagovoru kolegice prije desetak godina otišla je na poslovni razgovor – i prihvatila posao! Istaknula je kako joj je bilo jako zanimljivo tijekom godina stjecati nova znanja i profesionalne vještine.

“No, u životu me zanimaju mnoge stvari i nije isključeno da ću se možda u budućnosti posvetiti i drugim poslovima. Ako ništa drugo – u mirovini, za koju se još uvijek nadam da će doći prije propisane 67. godine života”, naglasila je kroz smijeh i dodala: “Iako sam po profesiji liječnica, moj poziv u životu je biti majka. Imam dvoje djece, kćer (17) i sina (15), a udovica sam već desetak godina. Život uz dva tinejdžera je zanimljiv i zahtjevan, no imam dvoje dobre djece s kojima se mogu dogovoriti gotovo sve”.

Roditeljima se ne rađamo, već se uz našu djecu učimo kako biti roditelji

Natalija je istaknula kako se roditeljima ne rađamo, već se uz djecu učimo kako biti roditelj, kako pratiti njihov rast i razvoj te im pomoći odrasti u odgovorne, poštene i vrijedne ljude.

“Danas je to težak zadatak, no radi boljitka naše djece ne smijemo nikada posustati u roditeljskoj ljubavi i odgoju”, ocijenila je te dodala kako je njezina definicija života vrlo jednostavna: “Barem za mene je jednostavna – ona ne mora vrijediti za sve. Kako sam vjernica, moja definicija dolazi od čovjeka kao Božjeg stvorenja. Nisam slučajno na ovoj zemlji, znam odakle sam došla, kuda idem i poznajem put. Vjera je duboko utkana u moju osobnost i svakodnevicu, ona me inspirira, usmjerava i hrabri”.

Pojasnila je kako ju ispunjavaju mnoge stvari u životu. Izuzetno cijeni prijateljstva. Prijateljstvo je za nju uzvišena kategorija odnosa, jer prijatelje biramo – ali i oni nas!

“Smatram se sretnom osobom, jer imam dobre i odane prijatelje”, ustvrdila je dodavši kako su veliki utjecaj na nju tijekom života imale knjige: “Naučila sam čitati prije 4. godine života, do prvog razreda sam već pročitala velik opus Biblioteke Vjeverica. Nekada se brzina čitanja u školi mjerila na štopericu – bila sam najbrži čitač u razredu. Ne znam koliko sam knjiga pročitala, ponekad se ne sjetim niti autora niti naslova. No, u meni su ostale duboko oblikovane misli i stavovi kao njihov plod. Djetinjstvo i mladenaštvo mi je osim škole koju sam uvijek voljela, obilježila i ljubav prema umjetnosti – završila sam osnovnu i srednju školu za ritmiku i balet, sviram i klavir, sada samo pomalo – no planiram ponovno uzeti privatne satove kada djeca još malo odrastu! Moja lista želja što bih voljela raditi kada bih imala vremena je zaista podugačka!”.

Svim mladim ljudima poručila bih da neizmjerno puno o sebi i životu mogu naučiti hodajući po livadama i šumama, po suncu i kiši… tamo, u tišini se otkriva smisao života i postojanja

“Volim prirodu, u njoj mi duša trči i raduje se! Pred svakim pašnjakom, brdom, vrhuncima i stijenama mi stane dah. Tu osjećam veličinu prirode i Boga te pripadnost Njemu i ljudskom rodu. Svim mladim ljudima poručila bih da neizmjerno puno o sebi i životu mogu naučiti hodajući po livadama i šumama, po suncu i kiši… tamo, u tišini se otkriva smisao života i postojanja. Život ne možemo promišljati uz buku automobila, glazbe ili TV-a”, poručila je Natalija.

Udruga U ime obitelji probudila je među građanima svjesnost i nadu da svatko od nas može utjecati na razvoj društva

“Lijepo je biti žena! Uvijek se čudim otkuda nam snaga, motivi koji nas pokreću, nada… I kada nam je teško – ne predajemo se lako, uvijek ponovno nalazimo snagu da se podignemo – zaista smo jake ‘negdje unutra’. Dio naše prirode je da mnoga zadovoljstva crpimo u odricanju i davanju – zato je žena obiteljski oslonac te se s pravom kaže da ‘drži tri ugla kuće'”, rekla je Natalija istaknuvši kako se njezin društveni rad pretočio u volontiranje u udruzi U ime obitelji, gdje je aktivno pridonijela radom na oba referenduma te promatranjem na predsjedničkim izborima.

Naglasila je kako su građanske inicijative vrlo važne za razvoj civilnog društva, jer je na taj način velik broj ljudi uključen u oblikovanje društva. Smatra kako je udruga U ime obitelji probudila među građanima svjesnost i nadu da svatko od nas može utjecati na razvoj društva.

“Eto, brak između žene i muškarca postao je ustavna kategorija, a svi sada jako dobro barataju pojmovima kao što su preferencijalni glasovi i kandidacijske liste! Želja mi je da doprinesem jačanju građanske demokracije, a posebno jačanju obitelji što u ovome trenutku mora postati jedan od državnih prioriteta”, rekla je Natalija dodavši kako svaka žena ima poseban zadatak da tijekom života podrži i bori se za dostojanstvo žene: “Ne smijemo zaboraviti da su mnoge žene žrtve obiteljskog zlostavljanja, mobinga na poslu, prisiljavane na abortus i prostituciju pod krinkom dobra ili privređivanja za obitelj. Tu je i trgovina ženama i djecom koje moramo biti svjesni i boriti se protiv nje. Stoga je izuzetno važno da smo prisutne u različitim segmentima društva gdje možemo utjecati na položaj žene te njihovu istinsku dobrobit i dostojanstvo”.

Neizmjerna radost dječjeg prisustva u obitelji vrijedna je svake neprospavane noći

Kao uzor u svom životu, Natalija je izdvojila cijelu grupu žena – majke, one su za nju simbol davanja, ustrajnosti, odricanja, skromnosti i požrtvovnosti.

“Za moju majku me veže duboka i topla ljubav. Ako ću uspjeti biti samo 50 posto dobra majka i baka kao što je moja – biti ću odlična! Druga skupina žena koju izuzetno cijenim su redovnice, jer su uz mnoga odricanja izabrale neprekidno služiti cijelome društvu, posebno siromašnima, bolesnima i djeci. One su majke svima”, istaknula je Natalija.

Svim mladim ženama je poručila da se ne boje života, da budu odvažne i ustrajne u traženju načina kako će ispuniti ono što nose u sebi i što nije isto za svaku od nas.

“Stječite znanja i vještine; možete graditi karijeru, ali i ne morate – sve smo posebne u svojoj raznolikosti. No, na životnome putu nemojte zaboraviti graditi obitelj, prijateljstva te društvo u kojem živite. Uživajte biti majke! Neizmjerna radost dječjeg prisustva u obitelji vrijedna je svake neprospavane noći. Pa ako smo noćima mogle učiti za ispite ili izlaziti u klubove – možemo isto tako i noćima brinuti za djecu, zar ne?”, rekla je te dodala: “I na kraju – život je poklon, radujte se svakome danu! Kada dođu teškoće i patnje, ne odustajte – tu se oblikuje naš karakter i naša snaga. Drage djevojke i žene, želim vam da proživite jedan smisleni život u kojemu će vaši tragovi svijetliti svima oko vas te generacijama koje dolaze!”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Narod.hr