Angela Merkel protiv slobode govora: ‘Iznošenje mišljenja ne dolazi bez naplate’

Foto: snimka zaslona

Njemačka kancelarka Angela Merkel usprotivila se slobodi govora u njemačkom parlamentu, izjavivši da sloboda izražavanja koja vrijeđa “dostojanstvo drugih ljudi” mora biti cenzurirana kako bi se osiguralo stvarno slobodno društvo.

„Mi imamo slobodu izražavanja“ – započela je arhitektica migrantske krize govor pred njemačkim saveznim parlamentom kojega je prenijela državna radiotelevizija Deutsche Welle.

„Svima onima koji tvrde da više ne mogu izražavati svoje mišljenje, kažem ovo: Ako iznesete izraženo mišljenje, morate živjeti s činjenicom da će vam biti proturječeno. Iznošenje mišljenja ne dolazi bez naplate.“ – kazala je Merkel, na što su joj zapljeskali zastupnici, piše Breitbart.com.

„Ali sloboda izražavanja ima svoje granice. Te granice počinju tamo gdje se širi mržnja. Počinju tamo gdje je narušeno dostojanstvo drugih ljudi!“ – nastavila je uz snažnu gestikulaciju.

„Ovaj se dom treba i mora usprotiviti ekstremnom govoru. Inače naše društvo neće više biti slobodno društvo kakvo je bilo“ – zaključila je pomalo kontradiktorno.

Andrew Doyle, komičar i zagovornik slobodnog govora s popularnog parodijskog accounta koji ismijava lijevo-liberalne zagovornike socijalne pravde, uznemiren je ovim govorom Angele Merkel, primjećujući da „govor mržnje“ uvijek „definiraju oni koji imaju zakonodavnu moć da ga sankcioniraju“.

„Nikada se ne bi trebalo vjerovati državi kada postavlja granice prihvatljivog govora“ – upozorio je dodajući da se doima vrlo zlokobnim kada su takve autoritarne ideje podržane u ime slobode.

Sloboda govora samo za onaj govor kojeg država ne smatra ekstremnim?

Doista, koliko je smislena „sloboda govora“ u koju spada samo onaj govor kojeg država ne smatra ekstremnim ili opasnim za „dostojanstvo drugih“ zaista je nejasno.
Britanska vlada Therese May prethodno je odbacila peticiju za slobodu govora i zaustavljanje zabrane takozvanog „govora mržnje“ besmislenom tvrdnjom da „zakonodavstvo Ujedinjenog Kraljevstva cijeni slobodu govora i omogućava ljudima koji se žele uključiti u debatu da to učine … (ali) govor mržnje nije prihvatljiv u našem društvu i bilo tko tko želi koristiti slobodu govora kao izgovor za kršenje zakona trebao bi biti suočen sa silom zakona.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/breitbart.com