Borba se iz SAD-a prelila na EU: Izglasano izvješće o pobačaju; doznajte kako su glasali hrvatski europarlamentarci

europarlamentarci
Montaža: Narod.hr, Izvor: iStock

Dok u SAD-u suci Vrhovnog suda doživljavaju napade na sebe i svoju imovinu uoči konačne odluke o reviziji presude Roe protiv Wadea kojom je u toj zemlji prije gotovo 50 godina tzv. pravo na pobačaj ušlo u Ustav, pitanje hoće li SAD stati u zaštitu života ili neće, prelio se na Stari kontinent. U Europskom parlamentu usvojeno je izvješće kojim se zalaže da u SAD-u i Europskoj uniji pobačaj bude legalan, i kako kažu, siguran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici Europskog parlamenta glasovali su 9. lipnja u Strasbourgu u Francuskoj za usvajanje prijedloga ‘Globalne prijetnje pravima na pobačaj: moguće poništavanje prava na pobačaj u SAD-u od strane Vrhovnog suda’, s 364 glasova za, 154 protiv i 37 suzdržanih.

>Pritisak zbog zakona kojim se štiti pobačaj: U SAD-u uhićen muškarac koji je htio ubiti konzervativnog suca Vrhovnog suda

Kako su glasali hrvatski europarlamentarci?

Ako vas zanima kako su glasali hrvatski europarlamentarci, evo i odgovora. Izvješće su podržali SDP-ovci Predrag Matić, Biljana Borzan, Romana Jerković i Tonino Picula te Valter Flego iz IDS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisni Mislav Kolakušić i HDZ-ova zastupnica Sunčana Glavak bili su suzdržani.

HDZ-ovi Karlo Ressler i Željana Zovko nisu glasali, kao ni Ivan Vilibor Sinčić.

Protiv izvješća bio je Ladislav Ilčić iz grupacije konzervativaca i reformista te HDZ-ov Tomislav Sokol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ilčić je zastupnike koji su podržali izvješće nazvao promotorima pobačaja i prozvao ih da ignoriraju znanost.

Tomislav Sokol glasao je protiv, jer, kako je rekao za Hinu, smatra da Europski parlament nema razloga baviti se pravosuđem druge države, a i “pitanje pobačaja uopće nije u nadležnosti EU-a”.

Očitovali se i europski biskupi

Otac Manuel Barrios Prieto, glavni tajnik Komisije biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) u četvrtak je kritizirao Europski parlament jer je glasao za prijedlog kojim se osuđuje procurjeli nacrt mišljenja Vrhovnog suda SAD-a o pobačaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Vatican News  kazao je kako izvješće pokazuje “određenu tendenciju u Europskom parlamentu i europskim institucijama koja nije naklonjena životu”.

Iako nije obvezujuća, dodaje da je rezolucija koja se poziva na Vrhovni sud SAD-a i moguću presudu koja još nije javno objavljena, zabrinjavajuća, jer prikazuje ideju da se u obrani zdravlja žene mora jamčiti pravo na pobačaj.

>Ovaj video morate pogledati: Zagovornici pobačaja zapetljali se u vlastite ‘argumente’

To je, kaže, “potpuno protivno stavu Crkve”, kao i svakome tko “u zametku vidi novi život drugačiji od života majke, koju treba zaštititi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskupi Europske unije u srijedu su poručili da nijedna država EU-a ne bi smjela biti obvezna legalizirati, olakšati ili biti instrumentalna u obavljanju pobačaja, budući da u europskom ili međunarodnom pravu ne postoji priznato pravo na pobačaj s pravne perspektive.

Biskupi EU-a upozorili su da će “usvajanje rezolucije Europskog parlamenta koja podržava ovo uplitanje samo diskreditirati instituciju”, a pokušaj da se u Povelju o temeljnim pravima EU-a uvede navodno pravo na pobačaj bio bi zakon “bez etičkog temelja i predodređena da bude uzrok trajnog sukoba među građanima EU-a.”

>Selak Raspudić Bauku: ‘Ljevica ima stav da se osobom postaje tek rođenjem’

Rezolucija Kluba konzervativaca i reformista

Klub zastupnika grupacije konzervativaca i reformista (ECR) 3. lipnja donio je i svoje izvješće koje potpisuju zastupnici: Margarita de la Pisa Carrión, Jadwiga Wiśniewska, Elżbieta Rafalska, Elżbieta Kruk, Beata Kempa, Izabela‑Helena Kloc, Joachim Stanisław Brudziński, Witold Jan Waszczykowski, Tomasz Piotr Poręba, Ladislav Ilčić, Bert‑Jan Ruissen, Cristian Terheş, Emmanouil Fragkos, Jorge Buxadé Villalba, Hermann Tertsch, Carlo Fidanza i Vincenzo Sofo.

Podsjetili su na članak 168. stavak 7. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, u kojem se navodi da se pri djelovanju Unije poštuje odgovornost država članica za utvrđivanje njihove zdravstvene politike i organizaciju i pružanje zdravstvenih usluga i zdravstvene zaštite.

Podsjetili su i na Opću deklaraciju o ljudskim pravima, koju je 10. prosinca 1948. proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda, gdje u članku 3. stoji “da svatko ima pravo na život, slobodu i osobnu sigurnost”, a u članku 18. da “svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi”.

Spomenuli su i Konvenciju UN-a o pravima djeteta od 20. studenoga 1989., u čijoj je preambuli utvrđeno da su “djetetu […] potrebni posebna zaštita i skrb, uključujući odgovarajuću pravnu zaštitu prije i poslije rođenja”, te članak 10. Povelje Europske unije o temeljnim pravima u kojem se navodi da “svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi’ i da se ‘pravo na prigovor savjesti priznaje u skladu s nacionalnim zakonima kojima se uređuje ostvarivanje tog prava”.

“Život ima apsolutnu vrijednost”

U rezoluciji su istaknuli među ostalim “da život ima apsolutnu vrijednost i da zdravo društvo prepoznaje tu vrijednost; da je dostojanstvo svojstveno ljudskom stanju i da se nikada ne smije dovesti u pitanje; da pobačaj prekid života koji se odvija u maternici majke…”

Konstatirali su “Europska unija nije nadležna za pripremu i provedbu politika u području spolnog zdravlja i odgoja, reprodukcije i pobačaja na nacionalnoj ili međunarodnoj razini” te da “prema međunarodnom pravu, Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, mjerodavnim ugovorima ili sudskoj praksi Europskog suda za ljudska prava i Suda Europske unije pristup pobačaju nije priznat kao ljudsko pravo”.

“Pobačaj nikada ne može smatrati ljudskim pravom jer se njime krše sami temelji ljudskih prava”

Naglasili su da se “pobačaj nikada ne može smatrati ljudskim pravom jer se njime krše sami temelji ljudskih prava i sama ljudska narav”, “da su i život i zdravlje nepovrediva i neotuđiva dobra koja su temelj i jamstvo za ostvarivanje ljudskih prava”, “da ljudski život ima beskonačnu vrijednost i da je dragocjen; ističe da je naša prirodna odgovornost brinuti se za život i zaštititi ga od bilo kakvog oblika agresije ili povrede njegova dostojanstva”…

Također su u rezoluciji konzervativci u Europskom parlamentu istaknuli “da prekid trudnoće uklanja mogućnost rođenja jedinstvene i neponovljive osobe”, “da se sloboda odlučivanja krši ako trudnica u svakom trenutku ne dobiva objektivne, istinite i potpune informacije o svojoj trudnoći”, “da je svako ograničenje broja djece u suprotnosti s pravom na život utvrđenim u zakonodavstvu o ljudskim pravima i da je od temeljne važnosti za demokratsku vladavinu prava”; “da se majke čija djeca mogu imati neku vrstu malformacije ili fizičkog ili biološkog ograničenja često potiču na pobačaj, što može dovesti do toga da društvo odbaci takve osobe”.

Pozvali su da se prepozna činjenica da “neke žene nakon pobačaja trpe psihološku štetu i žalost, u slučajevima u kojima takva odluka zbog nedovoljnog obrazovanja i informacija nije mogla biti slobodno, svjesno i odgovorno razmotrena” te konstatirali “da je pravo zdravstvenih djelatnika na prigovor savjesti temeljno i ključno pravo u okviru zdravstvene skrbi te da ih se nikada ne smije prisiliti da djeluju protivno etici liječničke profesije”.

Osudili su “činjenicu da je u političkom i društvenom diskursu prisutna cenzura određenih mišljenja za obranu života” te naglasili da su oblikovanje i provedba politika o spolnom odgoju u školama u isključivoj nadležnosti država članica te da se tim politikama uvijek mora poštovati odgovornost roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.