Broj stradalih porastao na 267, novi potresi tijekom noći

Foto: Fah

Broj poginulih u snažnom potresu koji je u srijedu pogodio središnji dio Italije porastao je u petak na 267 a gotovo 400 ozlijeđenih u bolnicama je, objavila je talijanska civilna zaštita.

Zemlja se nastavila tresti u noći sa četvrtka na petak u središnjem dijelu Italije gdje je nekoliko sela srušeno u srijedu u potresu u kojem je smrtno stradalo najmanje 250 osoba dok spasioci još tragaju za preživjelima.

Po Nacionalnom centru za potrese, više od četrdeset manjih potresa zabilježeno je tijekom noći, među kojima niz jačine iznad 3 do 3,8 oko ponoći.

Uz svjetla reflektora operacije spašavanja nastavljene su u nadi da će se pronaći preživjeli.

Po najnovijim podacima Civilne zaštite od četvrtka navečer, u potresu je poginulo najmanje 250 osoba, a 365 ozlijeđenih moralo je biti hospitalizirano.

Vlasti još ne mogu odrediti broj nestalih osoba. Stanovništvo tih slikovitih i turističkih gradića utrostručuje se ili učetverostručuje ljeti i teško je znati koliko je osoba ondje bilo u trenutku drame.

Oko lokacija pogođenih potresom spasioci su postavili šatore, grijane noću, za smještaj stradalih stanovnika.

Mnogi šatori ostali su, međutim, prazni jer su se neki stanovnici sklonili kod rodbine ili prijatelja a drugi su radije proveli još jednu noć u svojem automobilu.

Talijanska vlada obećala je u četvrtak provedbu plana prevencije od potresa na poluotoku i deblokiranje prve pomoći od 50 milijuna eura.

Više od 24 sata nakon drame, Talijani se pitaju o razlozima tako velikog broja poginulih u toj planinskoj zoni, relativno slabo nastanjenoj, gdje su najmanje tri sela djelomično srušena.

Godine 2009. u potresu u L’Aquili, nedaleko zone potresa od srijede, bilo je više od 300 poginulih. No, radilo se o gradu s nekoliko desetaka tisuća stanovnika.

Talijani su bili posebno šokirani slučajem škole u Amatriceu, obnovljene 2012. kako bi se prilagodila normama protiv potresa, a srušene u srijedu. Tužitelj iz Rietija, grada blizu mjesta potresa, otvorio je istragu radi procjene eventualnih malverzacija u Amatriceu i ostalim selima.

Svjestan tih pitanja, premijer Matteo Renzi najavio je u četvrtak navečer pokretanje plana prevencije “Casa Italia” što će biti središnja točka djelovanja njegove vlade u tom pravcu.

“Italija mora imati viziju koja se ne ograničava na upravljanje izvanrednim stanjima”, objasnio je on pred novinarima po završetku vijeća ministara.

Potres u srijedu oštetio je ili uništio 293 zdanja koja imaju kulturnu vrijednost, po ministru kulture Dariu Franceschiniju.

Vlada je u četvrtak navečer proglasila izvanredno stanje u pogođenim područjima i deblokirala za prvu ruku 50 milijuna eura.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr