Dr. Markić za Novu TV: ‘Matićevo izvješće’ korak je u krivom smjeru ali i prilika za još veći angažman

Željka Markić Fred Matić
Foto: Snimka zaslona, Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Matićevo izvješće nije obvezujuće za države članice EU i to je jako dobro, ali će se koristiti kao metoda pritiska da države pristanu na ono s čim se nisu usuglasile kada su ulazile u Europsku uniju. Kao što je na primjer: pobačaj, uvođenje spolnog odgoja s LGBT agendom u škole, a da odustanu od onog oko čega su se dogovorile pri ulasku u EU, a to je npr. da je priziv savjesti temeljno ljudsko pravo”, istaknula je dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji za Dnevnik Nove TV u petak komentiravši tzv. ‘Matićevo izvješće’, koje je u četvrtak, 24. lipnja, Europski parlament izglasovao na plenarnoj sjednici s 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da je to korak u lošem smjeru, ali i prilika da se još više angažiramo za vrijednosti, za demokratska načela i za suverenost svojih država“, zaključno je poručila dr. Markić.

> Brojni predstavnici akademske zajednice, civilnog društva i političari protiv ‘Matićevog izvješća’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Priziv savjesti stečevina je EU i demokratskog društva – u totalitarizmu ga nema

Predrag Fred Matić u četvrtak je objavio fotografiju sebe kako slavodobitno skače.

“Uspjeli smo! Europski parlament je sa 378 glasova usvojio moj izvještaj o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena”, ustvrdio je Matić uz fotografiju koju je objavio kao Instagram Story.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fred matić
Foto: Predrag Fred Matić, Instagram

Podsjetimo, Rezoluciju o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena (2020/2215(INI)), Izvješće Predraga Freda Matića, hrvatskoga europarlamentarca iz redova socijalista i demokrata, ujedno izvjestitelja Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskoga parlamenta (FEMM) kritizirali su brojni ugledni stručnjaci za obiteljsko pravo, intelektualci, kao i hrvatske krovne liječničke organizacije.

Brojni predstavnici akademske zajednice, civilnog društva, među kojima je i udruga U ime obitelji i političari potpisali su Izjavu o tzv. Matićevom izvješću.

> Bartulica za Narod.hr nakon usvajanja Matićevog izvješća: Demokršćani su očito kapitulirali

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Sokol (HDZ) za Narod.hr: Usvajanje Matićevog izvješća je čak i za standard EP-a bilo previše

Pobačaj nije nečije pravo koje po prirodi stvari proizilazi iz prava na slobodu i privatnost i koje čeka svog spasitelja PFM da ga javno obznani. U Izvješću se pokušava nametnuti sustav vrijednosti koji bi trebalo ugraditi o obvezatne školske programe i time relativizirati ulogu roditelja koji su neprikosnoveni primarni odgojitelji djece u skladu sa svojim moralnim, vjerskim, pedagoškim i filozofskim uvjerenjima“, upozorio je prof. dr. sc. Nenad Hlača, predstojnik katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci.

Pobačaj ne može biti ljudsko pravo, već zdravstvena usluga, uz najčešće nevinu kolateralnu žrtvu, a to je nerođeno dijete. Monstruoznim mi se čini ideja da djeci treba dopustiti promjenu spola. Na valu tog distopijskog promišljanja u tamni je zaborav neznanja pala činjenica da se svakog pojedinca koji se podvrgava promjeni spola lišava prokreativnih prava u realnom životu, a oko kojih se upravo grupacija oko gospodina Marića okuplja. Djeca koja promijene spol bit će sterilizirana odnosno kastrirana i nikad u prilici biti roditeljem na prirodan način. Matićevo izvješće otvoreno zagovara kršenje prava djeteta na zdravlje. (…) Napadajući na ljudsku savjest i priziv na nju, ovim se Izvješćem isto tako postupa protivno mnogobrojnim međunarodnim i europskim dokumentima koji priziv savjesti štite” – istaknula je u svom komentaru prof. dr. sc. Dubravka Hrabar s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Izvješće zadire u isključivu nadležnost država članica, miješajući se u uređenje nacionalnih zdravstvenih sustava i definiranje nacionalnih zdravstvenih politika. Rezolucijom se poziva na ograničenje temeljnih ljudskih prava kakvo je, primjerice, pravo na priziv savjesti zdravstvenih djelatnika, označavajući ga kvazipravnom preprekom i relativizirajući njegov značaj nazivajući ga takozvanim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepostojećim se seksualnim i reproduktivnim pravima, čiji je sastavni dio usluga pobačaja, dodjeljuje status zaštićenih ljudskih prava, a države članice potiču se da svim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, i djeci koja ne pohađaju školu, osiguraju opći pristup sadržajno prijepornom sveobuhvatnom seksualnom odgoju, potpuno izostavljajući ulogu roditelja. Osim što negira temeljne biološke činjenice, poput one da jedino žene mogu biti trudne, tvrdeći da u određenim okolnostima transrodni muškarci i nebinarne osobe mogu biti trudni, Izvješće lažno zaključuje kako je jedna od njegovih ključnih tema “kvalitetna skrb za trudnice, rodilje i babinjače utemeljena na dokazima”. Skrb za trudnice, rodilje i babinjače u čitavom se Izvješću spominje tek 4 puta, dok se koncept seksualnoga i reproduktivnog zdravlja i prava u 77 paragrafa Izvješća spominje gotovo stotinu puta, upozorio je Svjetski savez mladih Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.