U dva teroristička napada bombaša samoubojica u utorak u Bruxellesu, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, u bruxelleskoj zračnoj luci i postaji podzemne željeznice ubijeno je najmanje 30 ljudi, a policija traga za jednim osumnjičenikom koji je pobjegao iz zračne luke.

Bruxelles, glavni belgijski grad i sjedište europskih institucija te Sjevernoatlantskog saveza pamtit će utorak dan terorističkih napada kao najgori od Drugog svjetskog rata.

U dva teroristička napada u razmaku od nešto preko sat vremena živote je izgubilo najmanje 30 ljudi, a oko 200 ih je ranjeno.

Počelo je dvije, tri minute prije osam sati u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem. Prema iskazima očevidaca, u dvorani gdje se registriraju putnici za odlazne letove najprije su se čuli pucnji iz vatrenog oružja, zatim uzvici na arapskom i potom snažne eksplozije.

Zatim u 9,11 sati u podzemnoj željeznici na postaji Maelbeek, u neposrednoj blizini europskih institucija odjekuje još jedna eksplozija.

Tijekom popodneva objavljeno je u da je u zračnoj luci poginulo 14 osoba, a u metrou 20, međutim, u večernjim satima belgijski mediji su počeli izbjegavati precizne brojke i spominju da je u Zaventemu poginulo desetak, a u stanici Maelbeek dvadesetak ljudi.

Odmah nakon napada na cijelom teritoriju Belgije uvedeno je najviša razina uzbune.

Nešto prije podneva, belgijski premijer Charles Michel i savezni javni tužitelj Frederic Van Leeuw potvrdili su na konferenciji za novinare da je riječ o terorističkim napadima. Bruxelleske bolnice su objavile poziv darovateljima krvi s krvnom grupom nula negativno i A pozitivno da daju krv. Belgijska vlada proglasila je tri dana nacionalne žalosti.

Veza s uhićenjem Abdeslama još nije potvrđena.

Belgijski premijer Charles Michel, koji je nešto prije na konferenciji za novinare, rekao da prema podacima kojima trenutačno raspolaže ne može potvrditi da su ovi atentati povezani s uhićenjem Salaha Abdeselama, koji je uhićen u Molenbeeku u petak.

Belgijsko tužiteljstvo je objavilo da je u policijskim pretresima u bruxelleskoj općini Schaerbeek otkrivena eksplozivna naprava, napunjena, između ostaloga, čavlima, zatim kemijski proizvodi i zastava Islamske države.

Belgijsko savezno tužiteljstvo ne navodi druge pojedinosti o tom pronalasku. Prema nekim informacijama eksplozivne naprave koje su korištene u jutrošnjem napadu u bruxelleskoj zračnoj luci sadržavale su čavle.

Tužiteljstvo je priopćilo je istraga nakon jutrošnjih terorističkih napada povjerena trojici istražnih sudaca, specijaliranih za borbu protiv terorizma.

Policija traga za osumnjičenikom koji je pobjegao iz zračne luke

Belgijski savezni tužitelj Frederic Van Leeuw potrdio je da se aktivno traga za osobom, koja je snimljena jutros prije terorističkog napada u bruxelleskoj zračnoj luci te da u interesu istrage ne želi govoriti o istragama koje se intenzivno provode.

Van Leeuw je rekao da se dvojica od trojice muškaraca koji se vidi na snimci sigurnosnih kamera smatraju bombašima samoubojicama, dok je treći muškarac u bijeloj jakni i crnim šeširom na glavi u bijegu i za njim se intenzivno traga.

Na snimci se vidi trojica muškaraca: dok svaki od njih gura kolica koja se koriste na aerodromima za prtljagu. Dvojica muškaraca u crnom imaju na lijevoj ruci rukavice i spekulira se da su u tim rukavicama detonatori kojima su aktivirali pojas s eksplozivom na sebi.

Prema zadnjim informacijama eksploziv se nalazio u koferima koje su imali u kolicima ispred sebe.

Tijekom popodneva u središtu Bruxellesa u pješačkoj zoni spontano se okupilo nekoliko stotina građana kako bi izrazili solidarnost sa stradalima i njihovim bližnjima. Na trgu ispred bruxelleske Burze građanima su se nakratko pridružili i belgijski premijer Charles Michel i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Tijek događaja pratite ovdje:

21,22 sati

Napadi u Bruxellesu su potaknuli još jedan verbalni okršaj Ukrajine i Rusije, pošto je ravnatelj ukrajinske sigurnosne službe (SBU) natuknuo o mogućoj ruskoj odgovornosti za tu tragediju, na što ga je ruski premijer nazvao “idiotom”. Više pročitajte ovdje.

21,20 sati

Vlakovođa podzemnog vlaka u kojem je u utorak ujutro izveden teroristički napad na stanici Maelbeek Christian Delhasse je uspio sačuvati hladnokrvnost i nastojao pomoći putnicima, a za za belgijsku televiziju je rekao da je učinio ono što je trebalo učiniti.

“Napravio sam ono što je trebalo. Nisam bio ozlijeđen i od početka sam pridržavao propisane procedure, to je sve što vam mogu reći”, rekao je Dehlasse za belgijsku frankofonu televiziju RTBF, spomenuvši još šokantne scene koje je vidio. “Kad vidite tijela na tlu, znate, to ostavlja traga”, bilo je sve što je htio reći.

Njegovi kolega iz Stiba, bruxelleskog poduzeća za javni prijevoz, puni su hvale za njega i njegovo ponašanje u takvoj situaciji u kojoj je uspio sačuvati hladnu glavu.

Vlak je u 9,11 sati upravo krenuo s postaje Maelbeek prema središtu grada, kada se začula snažna eksplozija u drugom od četiri vagona željezničke kompozicije. Delhasse je odmah zaustavio vlak, misleći na početku da je riječ o tehničkom problemu, ali je brzo shvatio da je posrijedi nešto puno ozbiljnije.

Prema još uvijek neslužbenim podacima, u eksploziji u metrou poginulo je dvadestak ljudi, a stotinjak je ranjeno.

21,17 sati

Izraelski ministar je u utorak, reagirajući na napade u Bruxellesu, optužio Europu da je zanemarila opasnost od “islamskih terorističkih ćelija” na svome tlu i radije kritizirala Izrael.

“Ponavljam: U Europi je velik broj onih koji su se radije prepustili ludosti osuđivanja Izraela, etiketiranju i bojkotiranju njegovih proizvoda dok su istodobno pod nosom građanima kontinenta rasle tisuće terorističkih ćelija (…)”, rekao je ministar za znanost, tehnologiju i svemir Ofir Akounis, na svojoj stranici Facebooka.

Premijer Benjamin Netanyahu je u videoporuci s godišnje skupštine proizraelske američke lobističke skupine AIPAC poručio da se “terorizam može pobijediti samo ako smo zajedno”, izrazivši “sućut obiteljima žrtava”.

20,34 sati

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u utorak je, nakon terorističkih napada u Bruxellesu u kojima je ubijeno najmanje 34 ljudi, kazao da se trenutno ne preporuča putovanje u Belgiju, istaknuvši da hrvatska policija nadzire situaciju u zemlji i da građani mogu biti mirni.

Državljani RH mogu se radi informacija obratiti Veleposlanstvu RH u Belgiji na tel. 0032 2 639 2036.

20,12 sati

Slovenski državni vrh je nakon terorističkih napada u utorak u Bruxellesu ocijenio da za sada zemlja nije neposredno ugrožena od terorizma, ali je ipak naredio pojačanu kontrolu graničnih prijelaza.

“Napadi u Bruxellesu ne utječu neposredno na sigurnosno stanje u Sloveniji. Trenutno nema podataka koji bi diktirali podizanje ocjene stupnja ugroženosti zbog terorizma”, kazao je na konferenciji za novinare premijer Miro Cerar, oštro osudivši napade.

Unatoč ocjeni da zemlja nije neposredno ugrožena od terorizma, slovenska vlada naredila je policiji pojačanu kontrolu na graničnim prijelazima i u zrakoplovnoj luci Ljubljana, a uspostavljen je i pojačani nadzor nad osobama za koje je od prije ocijenjeno da bi mogle predstavljati određeni rizik za sigurnost i mir.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je da je u napadu na postaju podzemne željeznice u Bruxellesu ranjen pravni savjetnik šefa predstavništva Slovenije u Europskoj uniji i to prilikom dolaska na posao, ali nije životno ugrožen, dok nema podataka da bi itko drugi od slovenskih državljana u Bruxellesu, njih oko 3000, u napadu bio ranjen ili nastradao.

Zbog stanja nakon napada i pojačanih mjera sigurnosti u susjednoj Italiji za srijedu predviđen posjet talijanskog ministra vanjskih poslova Gentilonea je odgođen, potvrdio je Erjavec.

Predsjednik Slovenija Borut Pahor kazao je da su u Bruxellesu napadnute temeljne vrijednosti europskog društva, te da ih upravo zato treba braniti još odlučnije nego što je to do sada bio slučaj.

20,03 sati

Belgijsko tužiteljstvo je u utorak objavilo da je u policijskim pretresima u bruxelleskoj općini Schaerbeek otkrivena eksplozivna naprava, napunjena, između ostaloga, čavlima, zatim kemijski proizvodi i zastava Islamske države.

Belgijsko savezno tužiteljstvo ne navodi druge pojedinosti o tom pronalasku. Prema nekim informacijama ekspozivne naprave koje su korištene u jutrošnjem napadu u bruxelleskoj zračnoj luci sadržavale su čavle.

Tužiteljstvo je priopćilo je istraga nakon jutrošnjih terorističkih napada u kojima je ubijeno najmanje 34 ljudi povjerena trojici istražnih sudaca, specijaliziranih za borbu protiv terorizma.

Terror victims hospitalized at Brussels clinics

19,55 sati

Mjere sigurnosti su iz opreza pojačane u utorak u više velikih američkih gradova, pa tako i u New Yorku, Washingtonu i Los Angelesu, nakon napada u Bruxellesu, a policajci su na Times Squareu ophodili naoružani strojnicama.

Više europskih zemalja pojačalo je mjere sigurnosti i nadzor na granicama nakon terorističkih napada u Bruxellesu, pozvavši također na jačanje europske borbe protiv terorizma, javljaju svjetske agencije. Francuska, Njemačka, Nizozemska i Velika Britanija objavile su poduzimanje dodatnih mjera sigurnosti samo nekoliko sati nakon odvojenih atentata.

MVEP preporučuje državljanima RH u Belgiji krajnji oprez i izbjegavanje mjesta napada i većih okupljanja. Državljani RH mogu se radi informacija obratiti Veleposlanstvu RH u Belgiji na tel. 0032 2 639 2036.

19,50 sati

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je u utorak kako sigurnosne agencije u toj zemlji nemaju informacija koje bi potaknule zabrinutost zbog terorističke opasnosti no istodobno je upozorio kako je sigurnosni sustav i dalje rascjepkan i nedovoljno funkcionalan pa nije u stanju odgovoriti svim trenutačnim izazovima.

19,27 sati

Belgijski savezni tužitelj Frederic Van Leeuw potrdio je u utorak da se aktivno traga za osobom, koja je snimljena jutros prije terorističkog napada u bruxelleskoj zračnoj luci te da u interesu istrage ne želi govoriti o istragama koje se intenzivno provode.

Van Leeuw je rekao da se dvojica od trojice muškaraca koji se vidi na snimci sigornosnih kamera smatraju bombašima samoubojicama, dok je treći muškarac u bijeloj jakni i s crnim šeširom na glavi u bijegu i za njim se intenzivno traga.

Na snimci se vidi trojica muškaraca dok svaki od njih gura kolica koja se koriste na aerodromima za prtljagu. Dvojica muškaraca u crnom imaju na lijevoj ruci rukavice i spekulira se da su u tim rukavicama detonatori kojima su aktivirali pojas s eksplozivom na sebi.

Van Leeuw je rekao da je napadima u zračnoj luci Zaventem i metro stanici Maelbeek bilo više mrtvih i ranjenih, ali nije rekao precizne brojke.

Prema privremenim podatcima, u dva napada u Bruxellesu poginulo je 34 ljudi, a oko 170 ih je ranjeno, javlja belgijska televizija.

Istaknuo je da u interesu istrage neće objavljivati pojedinosti. Što se tiče preuzimanja odgovornosti za napade od strane Islamske države, belgijski javni tužitelj je rekao da to još treba provjeriti i da još nije uspostavljena veza bruxelleskih napada s napadima u Parizu 13. studenoga prošle godine.

Van Leeuw je rekao da su u tijeku policijski pretresi na više mjesta u zemlji.

19,06 sati

U povodu terorističkih napada u utorak u Bruxellesu predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner uputio je izraze sućuti predsjedniku zastupničkog doma Belgije Siegfriedu Brackeu, predsjednici Senata Belgije Christini Defraigne i veleposlaniku Belgije u Hrvatskoj Philippeu Benoitu.

18,54 sati

Talijanski premijer Matteo Renzi zauzeo se u utorak za “europski pakt za slobodu i za sigurnost”, nakon napada u Bruxellesu u kojima je tridesetak ljudi poginulo, a više od 200 je ranjeno.

“Danas su udarili na Belgiju, ali i na prijestolnicu Europske unije”, rekao je Renzi u Rimu. “Ovo nije vrijeme vukova, ali ni vrijeme golubova. Treba nam europski pakt, pakt za slobodu i za sigurnost”.

“Europa ovaj put mora ići do kraja. Moramo investirati u zajednički sustav sigurnosti i obrane”, dodao je, podsjetivši da se rasprava o zajedničkoj obrani vodi od 1954.

“Službe sigurnosti moraju više i bolje surađivati”, istaknuo je. “Italija nažalost ima iskustva u tome”, dodao je, podsjetivši na napade Crvenih brigada i mafije.

Talijanski premijer je usto naglasio kako je moguće da su počinitelji napada Europljani, a ne stranci.

“Prijetnja je globalna, ali (…) neprijatelj nije samo izvanjski, daleko od nas, nego se skriva u srcu europskih gradova, u predgrađima nekih naših prijestolnica”, kazao je.

S tim neprijateljem moraju se boriti “vojnici, ali i učiteljice u osnovnim školama”, upozorio je predsjednik talijanske vlade.

18,08 sati

Estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves, koji se nalazi u službenom posjetu Hrvatskoj, rekoa je u utorak da su teroristički napadu u Bruxellesu u kojima je ubijeno 34, a ranjeno 170 ljudi, zavili Europu u crno te da je sada jasno da je pojačana suradnja između europskih sigurnosnih službi “apsolutni prioritet”.

“Danas je crni dan za Europu. Za većinu nas, uključujući i Hrvate, napadnut je naš drugi glavni grad”, rekao je Ilves na predavanju održanom na zagrebačkom sveučilištu i zamolio prisutne za minutu šutnje za žrtve napada za koje je odgovornost preuzela ekstremna sunitska skupina Islamska država (IS).

“Apsolutni je prioritet pojačati suradnju europskih i ostalih sigurnosnih agencija”, dodao je estonski predsjednik.

18,00 sati

Iz bruxellskih bolnica dolaze informacije kako liječnici građanima tretiraju lomove, teške opekotine i posjekotine te da su bombe koje su ih ranile sadržavale čavle!

17,55 sati

Uništena je i treća bomba, pronađena u zračnoj luci, potvrdio je lokalni dužnosnik.

“Tri su eksplozivne naprave unešene u zračnu luku od kojih jedna nije bila ispravna te je zakazala prilikom pokušaja aktivacije”, kazao je dužnosnik te dodao da je treća bomba uspješno deaktivirana.

17,52 sati

Belgijska televizija je objavila snimku sa sigurnosnih kamera na kojoj su tri muškarca osumnjičena za eksplozije u utorak u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem, od kojih su dvojica bombaši samoubojice, a treći je u bijegu.

Frankofona javna televizija RTBF javlja da je savezno tužiteljstvo potvrdilo da su tri muškarca na snimci osumnjičena za napad u zračnoj luci. Dvojica u crnom su bombaši samoubojice, a treći muškarac u bijeloj jakni je u bijegu. Na snimci se vide trojica muškaraca dok svaki od njih gura kolica koja se koriste na aerodromima za prtljagu.

Policija je također u zračnoj luci pronašla odbačeni prsluk s eksplozivom koji je uništila u kontroliranoj eksploziji.

U zračnoj luci Zaventem u utorak nekoliko minuta prije osam sati, odjeknule su dvije snažne eksplozije. Neposredno prije toga, kako javlja agencija Belga, začuli su se pucnji, zatim uzvici na arapskom jeziku.

Video snimka s odlaznog terminala aerodroma na kojemu su odjeknule eksplozije prikazuje posvuda raspršeno razbijeno staklo i otpale ploče sa stropa. Vide se putnici čija je odjeća prekrivena krvlju. Dim se uzdiže iz zgrade kroz razbijene prozore.

atentatori buxelles

17,33 sati

Voditelj Službe terorizma Ravnateljstva policije Mladen Pemper izjavio je u utorak da je u Hrvatskoj stanje stabilno ali da je zbog terorističkih napada u Belgiji glavni ravnatelj policije podigao razinu sigurnosti za jedan, na 3. stupanj.

“Stanje po pitanju opasnosti od terorizma u Republici Hrvatskoj je stabilno. Vezano uz događaje u Belgiji glavni ravnatelj policije podigao je razinu sigurnosti za jedan stupanj što znači da su na terenu pojačane policijske aktivnosti”, kazao je Pemper u izjavi novinarima u Ravnateljstvu policije.

Dodao je kako dizanje razine sigurnosti znači da policajci na terenu “pojačanu pažnju posvećuju određenim indikatorima s kojima su već ranije bili upoznati i educirani (su)”. Stupanj sigurnosti povećan je na 3. stupanj od njih četiri, a pojačana policijska aktivnost većinom će se vidjeti na zaštiti državne granice i graničnim prijelazima. To je, pojasnio je, ista razina sigurnosti kakva je bila i nakon terorističkih napada u Parizu.

17,00 sati

Islamska država preuzela je odgovornost za napade u Bruxellesu, izvijestila je novinska agencija Amak, bliska IS-u.

“Borci Islamske države u utorak su izveli niz bombaških napada eksplozivnim napravama pričvršćenim za pojaseve, a cilj su bili zračna luka i središnja stanica podzemne željeznice”, objavio je Amak.

Napadi su uslijedili četiri dana nakon što je bruxelleska policija uhitila glavnog osumnjičenika za napade koje su članovi džihadističke grupe počinili u Parizu u studenome prošle godine.

“Borci IS-a otvorili su vatru u zračnoj luci Zaventem. Prije toga ih je nekoliko detoniralo pojaseve s eksplozivom, a jedan mučenik se raznio na postaji podzemne željeznice Maelbeek”, prenosi agencija na svojoj stranici na engleskom jeziku te dodaje da su napadi počinjeni jer je “Belgija zemlja koja sudjeluje u napadima međunarodne koalicije na Islamsku državu”.

Prema privremenim podacima, u dva atentata u utorak ujutro u Bruxellesu poginulo je 34 ljudi, a oko 170 ih je ranjeno, javlja belgijska televizija.

Ministrica zdravstva u belgijskoj vladi Maggie De Block je potvrdila da je u zračnoj luci u dvije eksplozije u bruxellskoj zračnoj luci Zaventem poginulo 14 ljudi, a 81 osoba je ranjena.

Prema još neslužbenim podatcima u stanici metroa Maelbeek poginulo je 20 osoba, 55 je ranjeno, od kojih 10 u kritičnom stanju.

16,38 sati

Bruxelleski gradonačelnik Yvan Mayeur izjavio je da je u eksploziji u stanici podzemne željeznice Maelbeek poginulo “dvadesetak ljudi” za čiju će identifikaciju trebati vremena, a 106 osoba različitih državljanstava je ranjeno.

Mayeur je na konferenciji za novinare rekao u napadu da je u podzemnoj željeznici “vjerojatno dvadesetak mrtvih” i 106 ranjenih.

Od tih 106 osoba, njih 17 su u vrlo “ozbiljnom stanju”, 23 ih je teže ozlijeđeno, a 66 lakše.

Gradonačelnik je dodao da će za identificiranje žrtava trebati vremena te da je prva zadaća identificirati počinitelja napada.

“Prva osoba koju istražitelji žele identificirati je počinitelj napada, kako bi ga se razlikovalo od žrtava”, rekao je Mayeur, dodajući da je među žrtvama puno stranaca.

16,09 sati

Belgijska vlada u utorak je proglasila tri dana žalosti nakon dva atentata u kojima je poginulo više od trideset osoba, a nekoliko desetaka ih je ranjeno.

“Vlada je proglasila trodnevnu nacionalnu žalost”, objavio je belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon.

Bruxelles je u utorak prijepodne bio metom koordiniranih terorističkih napada, jednog u zračnoj luci Zaventem, a drugog u podzemnoj željeznici u blizini europske četvrti. Po dosadašnjoj bilanci, ubijeno je 34, a ranjeno 170 ljudi.

Stručnjak za protuterorizam Claude Moniquet izjavio je za televiziju RTL da ove napade ne treba izravno povezivati s uhićenjem Salaha Abdeslama prije nekoliko dana u Molenbeeku, jer su za napade ovakvih razmjera potrebni tjedni za pripremu.

“Potrebni su tjedni za pripremu ovakvih napada na više ciljeva”, rekao je Moniquet, dodajući da je Abdeslamovo uhićenje vjerojatno “ubrzalo ove napade”.

Salah Abdeslam, glavnooptuženi za napade u Parizu 13. studenoga, uhićen je u petak popodne u bruxellskoj četvrti Molenbeek.

16,00 sati

U eksploziji na terminalu zračne luke u Bruxellesu ozlijeđena su i dva putnika iz Srbije, ali nisu u životnoj opasnosti, javila je u utorak Radio-televizija Srbije (RTS) pozivajući se na djelatnike turističke agencije, dok je istodobno beogradska zračna luka pojačala mjere sigurnosti nakon današnjih terorističkih napada u Belgiji.

15,41 sati

Američki predsjednik Barack Obama poručio je u utorak da će Sjedinjene Države učiniti sve što je potrebno da podrže Belgiju, svog prijatelja i saveznika.

“Moramo se ujediniti, moramo biti zajedno neovisno o nacionalnosti, rasi ili vjeri u borbi protiv terorizma”, rekao je Obama u Havani.

Ranije je objavljeno kako su američki dužnosnici upoznati sa situacijom u Bruxellesu gdje su u utorak izvršeni teroristički napadi u kojemu su ubijene 34 osobe a 170 je ozlijeđeno, u kontaktu su s belgijskim dužnosnicima, a FBI je započeo koordinaciju sa svojim belgijskim kolegama dok je policija u New Yorku i Washingtonu pojačala mjere sigurnosti, javljaju svjetske novinske agencije.

15,45 sati

Belgijska policija “češlja” bruxellesku četvrt Schaerbeek u potrazi za mogućim teroristima povezanima sa današnjim napadima, izvijestila je belgijska televizija RTBF, piše BBC.

15,35 sati

Belgijska televizija VTM izvijestila je kako su najmanje u jednoj od bombi u zračnoj luci bili čavli. Marc Decramer iz bolnice Gasthuisberg rekao im je da liječe 11 ljudi sa teškim ozljedama, od kojih je troje u kritičnom zdravstvenom stanju. Decramer je dodao da ozlijeđeni imaju duboke posjekotine od stakla i čavala, piše Telegraph.

15,20 sati

Belgijska policija će u 17 sati evakuirati zgradu Europske komisije. Zgrada gdje su ranije danas zastave spuštene na pola koplja zbog napada, mora se isprazniti kako bi policija mogla obaviti detaljnu pretragu, piše Guardian. Američka kompanja Starbucks izvijestila je da se jedna od eksplozija u zračnoj luci dogodila ispred njihovog kafića, a jedan zaposlenik je pritom ozlijeđen.

14,57 sati

Papa Franjo osudio je u utorak terorističke napade u Bruxellesu, ocijenivši da je riječ o “slijepom nasilju” koje izaziva veliku patnju.

“Sveti Otac ponovno osuđuje slijepo nasilje koje izaziva toliku patnju i moli Boga za dar mira”, napisao je u ime Pape drugi čovjek Vatikana, msgr. Pietro Parolin, u telegramu nadbiskupu Bruxellesa, msgr. Jozefu De Keselu.

“Papa Franjo povjerava Božjem milosrđu ljude koji su izgubili život i pridružuje se molitvom boli njihovih obitelji. Izražava svoju duboku sućut ozlijeđenima i njihovim obiteljima, kao i svim ljudima koji sudjeluju u pružanju pomoći”, dodaje se u poruci.

14,54 sati

Hrvatska najoštrije osuđuje sumanute terorističke zločine u Bruxellesu, solidarna je s obiteljima žrtava i izražava im iskrenu sućut kao i cijelom belgijskom narodu, napisala je u utorak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u poruci sućuti sućut belgijskom kralju Philippeu.

“Duboko me je potresla vijest o terorističkim napadima koji su se dogodili u Bruxellesu i stradanju velikog broja ljudi. Molim Vas primite, u ime državljana Republike Hrvatske i u moje osobno ime, izraze najdublje sućuti”, poručila je Grabar-Kitarović.

“Republika Hrvatska i ja osobno najoštrije osuđujemo sumanute terorističke zločine u Bruxellesu koji su odnijeli ljudske živote te ostajemo odlučni u borbi protiv globalnog terorizma i predani izgradnji svjetskog mira, sigurnosti i stabilnosti”, napisala je predsjednica i zamolila kralja da prenese “iskrenu sućut i solidarnost obiteljima stradalih i cijelom belgijskom narodu”.

14,44 sati

Krizni stožer u u Bruxellesu je objavio da je u bruxelleskoj zračnoj luci neutraliziran sumnjivi paket, a policija je u bruxellskoj općini Ixelles aktivirala eksploziju u sumnjivom vozilu.

Sumnjivo vozilo nalazilo se u blizini vrlo prometne ulice Boulevard General Jacques, koja je zatvorena za promet.

Belgijska agencija Belga javlja da je policijska ekipa za razminiravanje neutralizirala sumnjivi paket u Rue de la Loi, ulici u kojoj se nalaze europske institucije te belgijska vlada i parlament.

Lokalne vlasti preporučile su svim školama da ne puštaju nijednog učenika po kojeg ne dođu roditelji ili staratelji.

Najprije je školama preporučeno da ne puštaju učenike izvan školskih zgrada za vrijeme podnevne pauze, a nakon toga roditelji su pozvani da dođu po djecu.

U školama su se roditelji morali legitimirati i potpisati da su preuzeli dijete.

14,42 sati

Francuski premijer Manuel Vallis kazao je da je Europa u ratu.

“U ratu smo. Europa je izložena napadima posljednjih nekoliko mjeseci”, kazao je Vallis.

14,20 sati

Evakuirana je i belgijska nuklearna elektrana Tihange, objavila je javna televizija VTM ne navodeći detalje.

14,09 sati

Belgijska televizija VRT izvijestila je da su u napadima poginule najmanje 34 osobe – 20 zbog eksplozije u metrou i 14 kao posljedica eksplozije na aerodromu. Pišu da je 151 osoba ozlijeđena.

13,08 sati – Teroristi Islamske države preuzeli su odgovornost za napad

13,06 sati – Belgijski službenici potvrdili su da je najmanje 26 osoba poginulo, a ozlijeđeno je 135.

U napadima na aerodromu ubijeno je 11 ljudi, dok je 81 osoba ozlijeđena, kazala je belgijska ministrica zdravstva Maggie de Block. Njihov uzrok je detonacija eksploziva od strane bombaša samoubojice.

Bruxellesko poduzeće za javni prijevoz Stib ranije je objavilo da je u eksploziji u stanici podzemne željeznice Maelbeek u utorak ujutro poginulo 15 ljudi, 55 ih je ranjeno, od kojih je 10 u kritičnom stanju.

U Belgiji je evakuirana i kraljevska palača. Kralj Philippe i kraljica Mathilde u izjavi su rekli da su “uzrujani zbog napada i da su njihove misli uz žrtve i njihove obitelji.”

13,00 sati – Hrvatska najoštrije osuđuje napade u Bruxellesu i solidarna je s Belgijom i svim njezinim stanovnicima, poručio je predsjednik vlade Tihomir Orešković u poruci sućuti belgijskom premijeru Charlesu Michelu. Više pročitajte OVDJE

12,45 sati – Belgijska policija usmjerila je potragu prema dvojici muškaraca za koje se sumnja da su izvršili napade u Bruxellesu. Radi se o Najimu Laachraouiju i Mohamedu Abriniju, pomagačima Salaha Abdeslama, koji su u bijegu.

12,07 sati – Operater metroa La Stib potvrdio je kako je na stanici Maelbeek ubijeno 15 osoba.

11,14 sati – U današnjim eksplozijama u Bruxellesu tijekom terorističkih napada ranjen je i jedan slovenski diplomat, potvrdilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova, ne navodeći detalje niti identitet ozlijeđenog.

10,51 sati – Bruxellsko poduzeće za javni prijevoz Stib potvrdilo je da se dogodila eksplozija u kompoziciji vlaka podzemne željeznice na stanici Maelbeek u pravcu stanice Arts-Loi, a flamanska televizija VTM javlja da je u eksploziji poginulo 10 osoba, što bi značilo da je ukupan broj mrtvih u napadima na Bruxelles porastao na 23.

10,24 sati – Britanski premijer David Cameron najavio je sastanak vladinog odbora za hitne situacije, Cobre. Europska komisija je zatvorila sve svoje zgrade i naredila djelatnicima da ostanu na sigurnom.

Prema pisanju medija, napade na aerodromu izveli su bombaši samoubojice. Broj mrtvih porastao je na 13, javljaju mediji.

10,16 sati – Belgijska televizija objavila je informaciju da je policija u zračnoj luci pronašla još tri neiskorištena prsluka s eksplozivom.

10,07 sati – Belgijski mediji navode da je u dvije eksplozije u zračnoj luci ubijeno najmanje 13 ljudi, a da ih je 35 ozlijeđeno.

10,05 sati – Nekoliko osoba je ozlijeđeno u eksploziji u metrou

10,02 sati – Belgijska državna televizija objavila je da je eksploziju u zračnoj luci izazva bombaš samoubojica.

9,35 sati – Belgijska televizijska kuća RTBF poziva se na izvore iz bolnice prema kojima je najnamnje 10 osoba poginulo, a 30 ih je ozlijeđeno.

9,30 sati – Zbog eksplozija cijela podzemna željeznica u Bruxellesu je zatvorena.

9,27 sati – Belgijski mediji javljaju da se dogodilo još jedna eksplozija u Bruxellesu. Ovog puta na stanici metroa u blizini sjedišta Europske unije

Zatvoren je željeznički promet prema aerodromu, a putnici su evakuirani. Svjedoci koji su se zatekli na aerodromu kažu kako su od eksplozije stakla odmah popucala, a ljudi su u panici počeli bježati. Eksplozija se navodno dogodila kod šaltera American Airlinesa.

Alex Rossi, putnik koji je bio u zračnoj luci u trenutku eksplozije, kazao je kako se zgrada zatresla, prenosi Reuters.

‘Mogao sam osjetiti kako se zgrada miče. Sve je bilo puno dima i prašine. Otišao sam prema mjestu eksplozije i vidio ljude u šoku, ošamućene. Mislim da je riječ o terorističkom napadu’, ispričao je Rossi.

Do incidenta je došlo četiri dana nakon što je u Bruxellesu uhićeh Salah Abdeslam, jedini teroristi iz Pariza koji je preživio.

Uzrok eksplozije u Bruxellesu za sada je nepoznat.

Zračna luka je trenutačno zatvorena i zadnji let bio je u 7.55 prema Madridu, javio je radio.

Pretpostavlja se da je bila jedna ili više eksplozija. Obavlja se evakuacija ljudi iz zračne luke.

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah, snimka zaslona