ECRI Vijeća Europe tvrdi: ‘U Hrvatskoj eskalira rasistički govor mržnje’

Foto: Fah

U javnom diskursu u Hrvatskoj eskalira rasistički govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma, tvrdi se u novom izvješću Europske komisije protiv rasizma i netolerancije Vijeća Europe (ECRI), objavljenom u utorak.

> Prijetio Biskupu Košiću: “Zaklat ćemo te”

Izvješće, koje analizira zakonski okvir, rasistički i homo/transfobni govor mržnje, nasilje i politike integracije, upozorava na jačanje nacionalizma, posebno među mladima, i to često u obliku ‘veličanja bivšeg fašističkog ustaškog režima’.

> Krešimir Miletić: Sveučilišni profesor poručuje kardinalu da crkne i to uz dodatak da je zli kurvin sin

Izvješće je pripremljeno nakon posjeta ECRI-ja Hrvatskoj u travnju 2017., a odnosi se na razdoblje do 7. prosinca 2017. Riječ je o petom izvješću te vrste.

> Viktor Orban: George Soros koristi Europsku Uniju za svoje ciljeve!

“Rasistički i netolerantni govor mržnje u javnom diskursu eskalira; glavne mete su Srbi, LGBT osobe i Romi. Sve više jača nacionalizam, posebno među mladima, uglavnom u obliku veličanja fašističkog ustaškog režima. U regionalnim medijima i na internetu, uobičajeni su rasistički i ksenofobni izrazi protiv Srba, LGBT osoba i izbjeglica, kao i uvredljiv jezik o Romima. Događaju se i fizički napadi na te skupine kao i na njihovu imovinu”, tvrdi se u sažetku izvješća.

> Je li Macan napao biskupa Košića jer je javno kritizirao Plenkovićevu politiku?

ECRI kritizira neadekvatan odgovor hrvatskih vlasti na takvo “jačanje netolerancije jer je se često ne smatra kaznenim djelom, a većinu slučajeva govora mržnje i nasilja motiviranog mržnjom tretira se kao prekršaj”.

> Silvana Oruč Ivoš: Hoće li netko zaštiti katolike od medijskog linča i govora mržnje?

Premda ECRI hvali poboljšanu zakonsku zaštitu od govora mržnje zahvaljujući izmjenama kaznenog zakona, koji uključuje novu odredbu o kriminalizaciji nasilnog ponašanja na javnim mjestima i kažnjava osnivanje ili vođenje skupina koje promiču rasizam, ističe i da se propisi protiv mržnje rijetko primjenjuju, a kao razlog za to navodi “neznanje i nestručnost tijela za provedbu zakona i pravosudnih tijela”.

> Dehumanizacija neistomišljenika financirana javnim novcem: Biskup Bogović, Hasanbegović, Markić, Thompson..prikazani kao svinje koje se na kraju ubija

“Odgovori hrvatskih vlasti na te incidente ne mogu se smatrati u potpunosti primjerenima. Vlasti rijetko upućuju bilo kakve poruke protiv govora mržnje. Kazneni progon lako se odbacuje i većinu slučajeva govora mržnje i nasilja motiviranog mržnjom tretira se kao prekršaje. (…) Odredbe o rasističkoj motivaciji kao otežavajućoj okolnosti također se rijetko primjenjuju zbog manjka znanja i stručnosti u pravosuđu u prepoznavanju govora mržnje”, kaže se u izvješću.

Romi, LGBT, povratnici, migranti

ECRI nadalje primjećuje da se nacionalne strategije za Rome samo djelomično provode.

> Ljevičarski govor netolerancije i mržnje širi se Hrvatskom – zašto je to tako?

Romi su i dalje suočeni s visokim razinama društvene isključenosti, a podaci sugeriraju da je njihove stope zaposlenosti alarmantno niske, a stope preranog napuštanja škole i dalje visoke.

> Plenkovićev savjetnik predsjednik žirija koji je ‘antikomunikatora’ našao među biskupima, a ne među političarima

ECRI hvali novi zakonodavni okvir za LGBT osobe zbog donošenja Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola u srpnju 2014., no primjećuje da su predrasude protiv njih i dalje raširene i da su suočeni s raznim oblicima diskriminacije u svojem svakodnevnom životu.

> Nezadovoljni Soros u 2017. odlučio dati puno više novca za lobiranje i guranje liberalnih programa

ECRI pohvaljuje zakonodavne korake poduzete radi rješavanja stambenog pitanja povratnika u sklopu Programa stambenog zbrinjavanja.

> Blagdan svetog Leopolda Mandića: Kako je U ime obitelji podnijela udružnu tužbu protiv Indexa zbog diskriminacije vjernika?

U sklopu Migracijske politike RH za razdoblje od 2013. do 2015., korisnici supsidijarne zaštite imaju pristup, na ravnopravnoj osnovi kao i hrvatski državljani, besplatnom osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju u skladu s ranijim preporukama ECRI-ja. Nadalje, u studenom 2017. usvojen je akcijski plan za integraciju osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita (2017.-2019.), navodi uz ostalo Vijeće Europe.

Preporuke

Od preporuka hrvatskim vlastima, dvije bi trebalo prioritetno provesti jer će ECRI to provjeriti za dvije godine.

> (FOTO) Biskup Vlado Košić: Imamo li mi neku bojazan iz totalitarizma kada se Crkvi zabranjivalo miješati u stvari hrvatskog naroda?

U prvoj se kaže da bi hrvatske vlasti trebale uvesti obvezno obrazovanje o ljudskim pravima u sklopu građanskog odgoja i obrazovanja u sav školski kurikul, posebno kada je riječ o ravnopravnosti i zabrani diskriminacije. Potrebni su primjereni udžbenici i obuka za nastavnike.

> Željka Markić: Obvezan građanski odgoj – kao povratak u lijevi totalitarizam

Uz to, Nacionalnu strategiju za uključivanje Roma (2013.-2020.) mora pratiti procjena svih integracijskih projekata provedenih zadnjih godina. Strategiju bi trebalo sustavno revidirati kako bi uključila bolje usmjerene mjere i indikatore uspjeha radi mjerenja utjecaja i redefiniranja parametara i ciljeva. To bi trebalo provesti u uskoj suradnji s regionalnim i lokalnim vlastima i pripadnicima romske zajednice te osigurati odgovarajuća sredstva da bi strategija bila učinkovita.

> (FOTO) Govor mržnje na FB: Napadali vjernike koji su sudjelovali u pobožnosti križnog puta na Knežiji

Osim toga, ECRI ističe da bi hrvatski političari i visoki dužnosnici kao i političke stranke trebali osuđivati govor mržnje i promicati toleranciju.

> Jure Vujić: Ima puno licemjera i naivnosti u pro-migracijskim i anti-migracijskim stajalištima

Vlasti bi trebale osigurati i da akcijski plan za integraciju osoba koje su dobile međunarodnu zaštitu (2017.-2019.) ima dobro definirane ciljeve, vremenske okvire, financijska sredstva, indikatore uspješnosti kao i sustav monitoringa i procjene njegove provedbe.

> Kako Istanbulska konvencija uz zaštitu žena “šverca” nametanje rodne ideologije

“Potrebno je također donijeti akcijski plan za suzbijanje ‘homofobije i transfobije’ u svim područjima svakodnevnog života, uključujući obrazovanje, zapošljavanje i zdravstvenu skrb”, tvrde.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs