EU odobrila izradu dokumentacije za novi plinovod BiH-Hrvatska preko Zagvozda

epa07465814 Workers work on a pipeline tube on the construction site of the Nord Stream 2 pipeline in Lubmin, Germany, 26 March 2019. The Nord Stream 2 pipeline with its length of 1230 kilometers runs from the Russian Baltic coast to Germany, subsea. It emerges in Lubmin near Greifswald in Mecklenburg-Western Pomerania. EPA/CLEMENS BILAN

Tvrtka BH-Gas, koja dobavlja prirodni plin za Bosnu i Hercegovinu, objavila je u četvrtak kako je od tijela Europske unije dobila suglasnost za početak provedbe projekta koji bi plinsku mrežu u BiH trebao povezati s onom u Hrvatskoj na pravcu od Zagvozda preka Posušju te dalje prema središnjoj Bosni i Mostaru.

“Glavno ravnateljstvo EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR) u srijedu je odobrilo početak izrade idejnog projekta za plinovod Južna interkonekcija BiH-Hrvatska”, priopćili su iz te tvrtke u kojoj se nadaju kako će novi pravac opskrbe plinom neovisan o Rusiji biti u funkciji do 2023. godine.

Suglasnost iz Bruxellesa odnosi se na izradu idejnog projekta i natječajne dokumentacije po pravilima kakva propisuje Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kao glavni financijer projekta kroz povoljni kreditni aranžman.

EU će to za sada sufinancirati bespovratnim sredstvima u iznosu od milijun eura a posao izrade početne dokumentacija dodijeljen je konzorciju Mott MacDonald kroz europski CONNECTA projekt.

>Poljska od SAD-a zatražila gotovo 600% više plina iz LNG-a: Unatoč tome ne nazire se kraj dovršetku hrvatskog terminala na Krku

>Ministar energetike FBiH objavio da napreduje povezivanje Hrvatske i BiH plinovodom: ‘Federacija BiH će postati neovisna o ruskom plinu’

Pripremna dokumentacija trebala bi biti dovršena do kraja iduće godine, a BH-Gas će nakon toga ishoditi urbanističku suglasnost za gradnju plinovoda na teritoriju BiH.

Podsjećaju kako je hrvatska tvrtka Plinacro za svoju dionicu konekcije prema BiH lokacijsku i urbanističku saglasnost dobila još 2018. godine.

“BH-Gas je s radošću primio vijest o odobrenju projekta iz Bruxellesa i time se nedvojbeno pokazuje posvećenost svih sudionika u ovom procesu da BiH osigura drugi ulaz prirodnog plina u BiH i time diverzificira svoje izvore i pravce opskrbe”, priopćili su iz ove tvrtke.

BiH trenutačno potpuno ovisi o ruskom plinu kojega dobavlja kroz jedini postojeći plinovod koji prolazi pravcem preko Mađarske i Srbije.

Novi plinovod preko Zagvozda trebao bi osigurati pristup plinskom tržištu EU kao i terminalu za ukapljeni plin na Krku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina