Europski revizori: ‘Sredstva EU-a koja se uplaćuju nevladinim organizacijama ne troše se transparentno’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Europski revizorski sud ocijenio je u ponedjeljak da se sredstva koje EU uplaćuje preko nevladinih organizacija za humanitarnu i razvojnu pomoć, zaštitu okoliša, za kulturne i druge projekte ne troši dovoljno transparentno.

“Sadašnji sustav klasificiranja organizacija kao nevladinih nije pouzdan, a Europska komisija nema dovoljno detaljne informacije o tome kako se novac troši. Postoji sličan nedostatak jasnoće kada se novac EU-a uplaćuje nevladinim organizacijama neizravno preko tijela Ujedinjenih naroda“, navodi se u izvješću Europskog revizorskog suda.

> Dr. sc. Budimir za Narod.hr o referendumu, odnosu vlasti i udruga civilnog društva: ‘U Hrvatskoj funkcionira samo korupcija’

> Tko je Dunja Mijatović iz VE – koja Hrvatsku optužuje za nasilje nad ilegalnim migrantima

> Alžirac zatražio azil u Hrvatskoj preko nevladine udruge, pa počinio sedam krađa

Nevladine organizacije pomažu Komisiji u osmišljavanju, provedbi i nadzoru programa EU-a u mnogim područjima, poput humanitarne i razvojne pomoći, okoliša, istraživanja i inovacija. Komisija je u razdoblju od 2014. do 2017. planirala potrošiti oko 11,3 milijarde eura posredstvom nevladinih organizacija.

“EU je najveći donator pomoći u svijetu i nevladine organizacije često imaju ključnu ulogu u pružanju te pomoći. Međutim, porezni obveznici EU-a žele se uvjeriti da se njihov novac isplaćuje organizacijama čiji je identitet prikladno utvrđen te da Komisija u cijelosti preuzima odgovornost za utrošena sredstva”, izjavila je Annemie Turtelboom, članica Europskog revizorskog suda zadužena za ovo izvješće.

> (VIDEO) Evo kako nevladina organizacija uči ilegalne migrante kako zavarati ‘j****o glupu’ EU graničnu ophodnju

> Aktivisti pozvali policiju ‘da odbiju izvršiti naredbe o protjerivanju migranata iz Hrvatske’ i ‘ukažu na besmisao politika čuvanja granice’

Sud je u okviru ove revizije ispitao transparentnost financijskih sredstava EU-a kojima se koriste nevladine organizacije, pri čemu se među ostalim područjima politika posebno usredotočio na vanjsko djelovanje, kao najveće područje u kojem se financijska sredstva EU-a izvršavaju preko nevladinih organizacija. Utvrdio je da određivanje subjekata kao nevladinih organizacija koje je Komisija provela u svojim sustavima nije pouzdano. Procijenio je da je Komisija općenito na transparentan način odabirala projekte koje vode nevladine organizacije. Međutim, kad je riječ o nekima od tijela UN-a obuhvaćenih revizijom, postupci odabira nevladinih organizacija nisu bili transparentni.

Sud je zaključio da Komisija nije bila dovoljno transparentna u vezi s financijskim sredstvima EU-a kojima se koriste nevladine organizacije te da su potrebni dodatni napori kako bi se transparentnost povećala. Nadalje, Sud je iznio niz preporuka za povećanje transparentnosti financijskih sredstava EU-a kojima se koriste nevladine organizacije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina