Europski sud pravde naložio članicama strožu borbu protiv zagađenja zraka

Foto: Fah

Europski sud pravde (ECJ) odlučio je u srijedu da gradovi moraju poduzeti mjere ako se prekorače limiti za zagađenje na samo jednoj lokaciji, a ne na osnovi prosjeka u regiji, zauzevši se za strog pristup u slučaju koji su pokrenuli građani Bruxellesa.

Tužbu protiv Bruxellesa podigli su građani i aktivisti organizacije ClientEarth zbog regionalnog plana za kvalitetu zraka.

Europske vlade pod pritiskom su da smanje zagađenje u gradovima, posebice od dizelskih motora.

Prošlogodišnje izvješće Europskog revizorskog suda upozorilo je da zagađenje zraka uzrokuje gotovo 400.000 preranih smrti na godinu u EU-u i stotine milijarda eura troškova povezanih sa zdravljem.

Europski zakoni nalažu državama članicama da prate razine, posebice u urbanim područjima, niza onečišćivača, uključujući ozon i krute čestice, i poduzmu odgovarajuće mjere ako se prijeđu propisani limiti.

Presuda ECJ-a donesena je dan nakon važne presude mjesnog francuskog suda koji je zaključio da je Francuska odgovorna za zagađenje zraka u regiji Ile-de-France oko Pariza, iako nije dodijelio odštetu majci i kćeri koje su imale respiratornih problema.

ECJ je zaključio da, iako vlasti mogu izabrati gdje će uzimati uzorke, to mora uključivati najzagađenije lokacije, istaknuvši da prosječne razine izmjerene u različitim dijelovima grada ne pokazuju izloženost onečišćivačima.

Kako bi se utvrdilo da je u nekoj kalendarskoj godini prekoračen limit dovoljno je da razina zagađenja bude viša od limita na samo jednoj lokaciji s koje je uzet uzorak, navodi sud.

Sud je utvrdio također da nacionalni sudovi imaju ovlast preispitati lokaciju postaja za mjerenje kvalitete zraka i da mogu naložiti lokalnim vlastima da se pobrinu da se nalaze na odgovarajućim lokacijama.

“Vlasti se ponašaju poput nojeva pokušavajući prikriti prave razine zagađenja umjesto da se pobrinu da građani dišu čist zrak i to mora prestati”, rekao je Jens Muller, menadžer za kvalitetu zraka pri organizaciji “Promet i okoliš” iz Bruxellesa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina