Fuele kaže europska integracija BiH ključ rješavanja problema

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, koji u ponedjeljak treba doputovati u posjet Bosni i Hercegovini nakon prosvjeda u toj zemlji, poručio je u nedjelju kako s velikom zabrinutošću prati zbivanja u BiH te da je europska integracija najbolji način rješavanja problema u toj zemlji.

U poruci objavljenoj na internetskim stranicama delegacije Europske unije u BiH Fuele je istaknuo kako su i u Bruxellesu jasno čuli zahtjeve iskazane tijekom prosvjeda građana na ulicama bosanskohercegovačkih gradova.

“Čvrsto sam uvjeren kako je najbolji način rješavanja socio-ekonomskih izazova u ovoj zemlji, uključujući otvaranje novih radnih mjesta i ostvarivanje gospodarskog rasta, da se BiH ponovo pokrene u procesu europskih integracija”, napisao je Fuele.

Pojasnio je kako tijekom predstojećih razgovora s bosanskohercegovačkim političarima kani prenijeti ocjenu da ovo nije vrijeme za međustranačke sukobe.

“Ovdje se radi o bitnim pitanjima funkcionalnosti države i dobrobiti građana”, drži Fuele.

Potvrdio je i kako u BiH dolazi da bi nastavio inzistirati na dogovoru o načinu provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.

“Iako može zvučati da to nije povezano sa svakodnevnim problemima građana to je zapravo važna stavka napretka. To će eliminirati diskriminaciju, to će značiti da BiH poštuje svoje obveze i to će stvoriti mogućnosti da BiH iskoristi milijune eura financijske pomoći EU tijekom narednih šest godina”, napisao je Fuele.

Podsjetio je kako će dogovor značiti i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju a potom i podnošenju molbe za članstvo BiH u Uniji te daljim ustavnim promjenama u zemlji.

“Ostajem potpuno posvećen radu na omogućavanju konsenzusa za izlazak iz sadašnje pat-pozicije i pomaganju da BiH konačno pređe most od Daytona do EU, što će zatim omogućiti rad na ustavnim i drugim izazovima”, rekao je.

Fuele je zaključio kako je upravo sada trenutak da svi u BiH preuzmu svoj dio odgovornosti i osiguraju funkcioniranje države.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: fah