Goran Andrijanić: Je li nasilni LGBT aktivist postao preradikalan i za lijevo-liberalnu oporbu u Poljskoj?

Foto: snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Tenzije u Poljskoj izazvane pravom „ofenzivom” LGBT lobija, o čemu smo već pisali na ovome portalu, i dalje obilježavaju društvenu i političku situaciju u toj državi.

Novi moment u cijeloj priči bilo je nedavno puštanje na slobodu LGBT aktivista Michala Szutowicza koji čeka suđenje zbog fizičkog napada na kombi udruge koja se zalaže za pravo na život prije rođenja, „Pro-Prawo do Życia” i njegove vozače.
Podsjetimo, Michał Szutowicz (koji se predstavlja kao Margot) prije dva mjeseca sudjelovao je u tom napadu. Nekoliko aktivista je izašlo iz anarhističkog skvota kraj kojega je prolazio kombi s napisima protiv rodne ideologije. Oštetili su kombi, a zatim i napali jednog od vozača. Cijela situacija snimljena je video kamerom. Isti aktivist je kasnije sudjelovao u još nekoliko „akcija“, među kojima je i stavljanje zastave duginih boja na kip Isusa ispred bazilike Svetog Križa.

Foto: Snimka zaslona, Fb

Već nekoliko tjedana taj mladić, optužen za huliganstvo i nasilništvo koje je dokumentirano video kamerom, biva percipiran kao „heroj” LGBT pokreta i njegove navodne borbe za prava seksualnih manjina. Tako je bilo nakon njegova uhićenja, tako je i sada nakon odluke suda da suđenje čeka na slobodi.

Situacija u kojoj lijevo-liberalni establishment huligana koji napada ljude po ulicama proglašava „herojem” dovela je do mnogo apsurdnih tonova. Mistifikaciji uličnog nasilja i njezinom prikazivanju kao „borbe za prava” svoj su prilog dali i katolički intelektualci. Nekoliko njih potpisali su pismo „potpore” tada još uhićenom Michału Szutowiczu.

Među potpisnicima su Poljacima poznata imena kada je u pitanju zastupanje „liberalnog katolicizma”, poput urednika tjednika Tygodnik Powszeschny vlč. Adama Bonieckog. Gay aktivisti, međutim, potporu je dao i prof. dr. Alfred Wierzbicki, pročelnik katedre moralne teologije na Katoličkom sveučllištu u Lublinu. Ako se podsjetimo da je riječ o onoj istoj katedri na kojoj je nekada predavao sv. Ivan Pavao II., postaje jasna određena „skandaloznost” potpore koju je Wierzbicki ovdje iskazao (u međuvremenu se Katoličko sveučilište u Lublinu (KUL)ogradio od njegova istupa).

Općenito, oni koji su na ovaj ili onaj način dali potporu Michału Sz. vjerojatno su se osjetili glupo nakon što su čuli njegove izjave nakon puštanja na slobodu i vidjeli neke njegove postupke.

Prve sate na slobodi, naime, aktivist je iskoristio kako bi napravio i potom na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj pokazuje srednji prst i drži natpis na kojemu piše: Poljsko, ti ku…, ne uhićuj mi Margot. Podsjetimo, Margot je ime kojim žele da ga oslovljavaju jer se izjašnjava kao „nebinarna žena”. Nekoliko sati kasnije, ista fotografija se pojavila, ali na njoj je Szutowicz uz pomoć fotomontaže postao obučen kao Marija Djevica.

Potom su uslijedili razgovori za brojne medije i izjave jednako vulgarne i agresivne poput te fotografije.
„Objavila sam tu fotografiju na internetu, a onda sam se pozabavila prijateljicama i seksom. Tek sam kasnije doznala da se to nekome ne sviđa. Nije me briga za to”.
Ili….

„Mi kao anarhistice, jesmo neprijatelji tradicionalnog modela poljske obitelji, koja je glavnim izvorom nasilja protiv mladih. Ne zanima nas diskusija s desnicom o temi njihove vizije obitelji”.
Ili…
„Željela bih znati što se dogodilo u ova tri tjedna koliko sam bila u zatvoru i je li doista Poljska razj…. kako sam se nadala da će biti”.

Doista žalosna intelektualna i psihološka razina ovih istupa kao da je natjerala i samu oporbu, koju predvodi Građanska platforma, da se zapita je li doista spremna pratiti „igru” ovog konfuznog i vulgarnog mladog čovjeka.

Ono što je važno u svemu tome jest da Szutowicz svojim izjavama biva potpuno nepredvidljiv. Tako je oštro napao i Rafała Trzaskowskog, gradonačelnika Varšave i liberalne političke zvijezde u usponu. Iako je Trzaskowski odmah nakon dolaska na vlast u Varšavi nizom uredbi osigurao ustupke LGBT udrugama, Szutowicz ga je sada proglasio „homofobom” i „transfobom”, „lažnim saveznikom”. Prva misao koja pada na pamet jest da, doista, „revolucija jede svoju djecu”.

Kako bilo, čini se da oporba u Poljskoj mora ovih dana donijeti važne odluke.

Ili će prestati podržavati ovu vrstu agresivnosti s kojom Michał Szutowicz i ljudi oko njega pokušavaju nasilje, vrijeđanje i vulgarnosti normalizirati kao „oporbeno“ djelovanje.
Ili će ga i dalje podržavati, ali onda mora biti spremna na potpunu radikalizaciju koju većina njihove glasačke baze, jasno je, ne želi podržati.

* Goran Andrijanić, Udruga Triju mora, diplomirao je novinarstvo na FPZG i pisao u nizu hrvatskih i poljskih medija. Bio je glavni urednik Bitno.net, izvršni urednik tjednika Fokus i novinar u Jutarnjem listu. Sada piše za poljski portal Wpolityce.pl i tjednik Sieci. Piše o religiji, politici i popularnoj kulturi. Oženjen, otac troje djece – Antonine, Jana Josipa i Ruže Hanne.

** Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr