Mađarska podržala odluku Poljske o jurisdikciji državnog iznad EU zakonodavstva

migracije
epa09483028 Hungarian Prime Minister Viktor Orban delivers a speech during the fourth Budapest Demographic Summit in Budapest, Hungary, 23 September 2021. The Budapest Demographic Summit, which was first organized in 2015, is a forum where politicians, church leaders, experts, representatives of the media, corporate sector and science, meet every two years. This year's summit, which runs on 23 and 24 September, is focusing on demography and sustainability. EPA/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

Ustavni sud u Varšavi proglasio je neustavnima pojedine dijelove europskog prava i jurisdikciju zakona EU iznad državnog zakonodavstva Poljske.

Mađarska je podržala Poljsku rezolucijom u tome: “Prvenstvo zakona EU-a bi trebalo da se primijeni samo u dijelovima gdje EU ima nadležnost i radni okvir za tako nešto je određen u sporazumima o osnivačkim ugovorima”, navodi se u mađarskom dokumentu. Tome se suprotstavljaju dominantne države u EU – Njemačka i Francuska.

> Polexit – je li Poljska otvoreno krenula putem izlaska iz EU?

Mađarski premijer Viktor Orban potpisao je rezoluciju kojom se pozdravlja odluka Ustavnog suda Poljske, koji je osporio prvenstvo zakona Europske unije nad nacionalnim zakonima, i optužio institucije EU-a da su previše proširile ovlaštenja.

U rezoluciji, mađarska vlada poziva institucije EU-a da poštuju suverenitet zemalja EU, izjavio je Orbanov glasnogovornik Bertalan Havasi za mađarski MTI, piše akta.ba

Objava mađarskog stajališta došla je nakon zajedničke izjave njemačkih i francuskih ministara vanjskih poslova, koji su rekli da Poljska ima moralnu i pravnu obvezu poštovati zakone Europske unije u kojoj se nalazi od 2004. godine.

Ustavni sud u Varšavi proglasio je neustavnima pojedine dijelove europskog prava.

Tu se prije svega misli na pravo EU-a da intervenira zbog ugroženosti pravne države u svojim članicama, što je slučaj s Poljskom. To što je Varšava potpisala europske ugovore ne znači da je predala svoj pravni suverenitet u ruke EU-a, zaključio je Ustavni sud Poljske.

“Članstvo u EU ide sa potpunom i neograničenom odanošću zajedničkim vrijednostima i pravilima”, rekao je francuski ministar Jean-Yves Le Drian u petak navečer.

On je dodao da poštovanje i pridržavanje mjera moraju vrijediti za svaku članicu.

“To nije samo moralna obaveza, već i pravna”, rekli su ministri, kao odgovor na odluku poljskog Ustavnog suda.

Mađarska rezolucija naglašava da“loša praksa institucija EU-a kojom se zanemaruje princip delegiranja ovlaštenja natjerala poljski sud da razmotri pitanje pravnog prvenstva”.

“Prvenstvo zakona EU-a bi trebalo da se primijeni samo u dijelovima gdje EU ima nadležnost i radni okvir za tako nešto je određen u sporazumima o osnivačkim ugovorima”, navodi se u mađarskom dokumentu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/akta.ba