Nizozemski premijer napao Mađarsku: Cilj je da padne na koljena, nemaju što tražiti u EU

orban premijer rutte
Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Po mom mišljenju, Mađarska nema što tražiti u EU”, ustvrdio je nizozemski premijer Mark Rutte po dolasku na dvodnevni summit čelnika EU u Bruxellesu, prenosi REMIX. To je još jedan u nizu napada na Mađarsku povodom nedavno izglasovanog mađarskog zakona protiv pedofilije, kojeg lijevo-liberalni mediji pogrješno karakteriziraju kao “anti-LGBT zakon”.

Rutte je to izrekao u izjavi za nizozemski RTL na Bruxelleskoj ulici okićenoj zastavom duginih boja u velikom planu. “Međutim, ne možemo im naložiti da izađu iz Unije. Treba ići postupno, korak po korak, u nadi da će se Mađarska prilagoditi”, ustvrdio je Rutte. “Cilj je da Mađarska padne na koljena u ovoj stvari.”

U odgovoru na Rutteov napad, mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga izjavila je da nizozemski premijer govori iz stare perspektive i nadiđenog mentaliteta kolonijalne moći.

“U izjavi g. Ruttea čuje se stara kolonijalistička arogancija – on nalaže Mađarima da kleknu!”, napisala je Varga u svom komentaru. “Dokle god živim, svom svojom snagom borit ću se da Mađari nikada ne kleknu pred Rutteom niti ijednim drugim kolonizatorom. Svojom se izjavom Nizozemski vođa izdvojio od cjeline civiliziranog svijeta!”

Raste napetost između skupine liberalnih europskih zemalja i Mađarske otkako je 13 država članica EU osudilo Mađarsku zbog njenog zakona protiv pedofilije. Mađarski premijer Viktor Orban u jučerašnjem je govoru u Bruxellesu izjavio da zanimanje koje strane vlade i Vijeće Europe pokazuju za domaće mađarske zakone predstavlja posebnu “čast”. Podsjetio je da je taj zakon donesen u svrhu zaštite djece i pružanja mogućnosti roditeljima za odgoj i obrazovanje sukladno s njihovim vlastitim uvjerenjima.

> 13 zemalja EU napalo Mađarsku zbog zakona protiv pedofilije – Hrvatska nije među njima!

> EU: Mađarska na udaru zbog zabrane LGBT indoktrinacije djece

> Orban: Roditelji s pravom očekuju da djeca ne budu izložena pornografiji i promociji homoseksualnosti

> Orban ispunio obećanje: Mađarska priznaje samo ‘spol pri rođenju’, izbrisan pojam ‘roda’ iz civilnog registra 

“Volio bih im reći ne postoji pitanje nijednoga zakona koje bi se odnosilo na homoseksualnost. Ovaj zakon ne govori o tome. Ovaj se zakon odnosi na odgoj djece, odgoj u odnosu na bilo kakav seksualni sadržaj”, rekao je Orban. “Uvijek je bolje prvo nešto pročitati pa tek onda reagirati; to je pravilan redoslijed”, dodao je.

Podsjetimo, 13 zemalja članica Vijeća za opće poslove EU donijelo rezoluciju kojom se osuđuje Mađarska zbog navedenog zakona. Hrvatska se ne nalazi na ovom popisu. Ovaj zahtjev, kojeg su Vijeću podnijele države Beneluxa, na kraju su odobrile Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Litva, Španjolska, Švedska i Latvija. Premijer Plenković poručio je da Hrvatska nije imala potrebe priključiti se državama koje su prozvale Mađarsku zbog zakona protiv pedofilije.

Mađarski premijer ustraje na činjenici da Mađarska ima pravo sama donositi zakone koji se odnose na obrazovnu politiku, pozivajući se na načelo supsidijarnosti. Prema tom načelu Uniji se daje pravo da izvršava svoju nadležnost samo kada države članice ne mogu u zadovoljavajućoj mjeri ostvariti ciljeve predloženog djelovanja i kada djelovanje na razini Unije može donijeti dodanu vrijednost. U slučaju mađarskog zakona protiv pedofilije ne postoje razlozi za upletanjem Unije u unutarnju mađarsku politiku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rmx.news