Njemački ministar financija isključio zaduživanje radi poticanja posustalog rasta gospodarstva

Foto: fah

Njemački ministar financija Olaf Scholz isključio je mogućnost novog zaduživanja radi poticanja posustalog gospodarskog rasta, pripisujući slabljenje aktivnosti vanjskim faktorima poput trgovinskih sukoba i izlaska Britanije iz Europske unije bez dogovora.

Njemačka je vlada ovog tjedna prepolovila procjenu gospodarskog rasta u ovoj godini, na 0,5 posto a partneri u Europskoj uniji i Međunarodni monetarni fond (MMF) traže od njih da povećaju ulaganja.

“Naše gospodarstvo samo nešto sporije raste, što je daleko od recesije”, odgovorio je njemački ministar financija u danas objavljenom intervjuu za BBC.

“Ako je vaše gospodarstvo uključeno u globalne tokove, ako ste veliki izvoznik i uvoznik, sva kretanja u svjetskom gospodarstvu utjecat će i na kretanja u vašoj zemlji. Znamo da svjetsko gospodarstvo usporava a znamo i zašto. Razlozi su uglavnom političke prirode”, kazao je Scholz.

Razlozi su po njegovim riječima trgovinski sporovi između SAD-a i Kine i neizvjesnost koju generira Brexit a ne strukturni problemi poput slabih ulaganja.

“Sasvim se slažem sa svima onima u Njemačkoj koji tvrde da se ne bismo trebali dodatno zaduživati”, naglasio je njemački ministar financija.

“Jako je dobar stav da je Njemačka dovoljno zadužena, da dug ne bismo trebali povećavati i da bismo se trebali držati propisa da javni dug ne treba povećavati”, poručuje Scholz.

Odobreno porezno rasterećenje obitelji u ukupnom iznosu 10 milijardi eura godišnje, veća potrošnja na mirovine i socijalnu skrb i ulaganja u digitalizaciju, infrastrukturu i istraživanje i razvoj trebali bi biti dovoljni da gospodarstvo rasti dobrim tempom, zaključuje.

U Njemačkoj je od 2011. na snazi zakon koji obvezuje vlasti na saveznoj i lokalnoj razini da u roku od pet do godina svedu strukturni proračunski deficit na nulu, podsjeća Reuters.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina