Novi industrijski uspjeh Poljske – razvoj vlastitih električnih automobila i otvaranje 3500 novih radnih mjesta

Foto: Getty images

Najveća financijska potpora projektu dolazi od četiri državne energetske tvrtke PGE Polska Grupa Energetyczna, Energa, Enea i Tauron Polska Energia koje imaju po 25% udjela. Procjenjuje se da je potrebno uložiti oko milijardu eura.

Poljska ostvaruje veliki napredak u razvoju vlastite auto-industrije i to – električnih automobila. To je bilo vidljivo tijekom prezentacije konceptnog automobila Izera. Cilj je da se automobil 2023. godine na tržište dovede u dva modela: hatchback i SUV, piše Innovations Origins.

Očekuje se da će projekt stvoriti 3500 radnih mjesta.

Automobil bi se trebao natjecati s relativno jeftinijim električnim modelima, jer, kako navodi tvrtka ElectroMobility Poland (EMP), automobil treba biti dostupan prosječnom poljskom vozaču.

Kada su u prosincu 2019. prvi put izvijestili o planovima za poljsku marku električnih automobila, još uvijek su postojale ozbiljne sumnje hoće li projekt biti izvediv. Ali već tada je bilo jasno da bi projekt sigurno trebalo shvatiti ozbiljno zbog podrške vlade i profesionalnih partnera.

Tehnički detalji Izere slični su ostalim e-automobilima. Udaljenost od 400 kilometara može se premostiti napunjenom baterijom. Ubrzanje od 0 do 100 km/h moguće je za 8 sekundi. A ponovno punjenje baterije do 80% napunjenosti traje 30 minuta. Projekt je sada u kritičnoj fazi, izjavio je Piotr Zaremba, predsjednik Uprave EMP-a. Zbog toga tvrtka htjela prekršiti šutnju. Kako je rekao tijekom prezentacije u predgrađu Varšave, stalna podrška vlade, automobilskog sektora i drugih vanjskih partnera nužna je i vrlo je cijenjena.

Najveća financijska potpora dolazi od četiri državne energetske tvrtke PGE Polska Grupa Energetyczna, Energa, Enea i Tauron Polska Energia, koje imaju po 25% udjela. Procjenjuje se da je potrebno uložiti oko milijardu eura.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/inovationsorigins.com