Odgođeno usvajanje rezolucije o surogatstvu u Vijeću Europe zbog sukoba interesa

U ponedjeljak, 23. studenog 2015., Odbor za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Vijeća Europe odlučio je do daljnjeg odgoditi razmatranje rezolucije o surogatstvu zbog potencijalnog kršenja etičkih i profesionalnih pravila Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prema Kodeksu ponašanja članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, izvjestitelji “ne smiju imati ekonomski, komercijalni, financijski ili drugi interes, na profesionalnom, osobnom ili obiteljskom planu, povezanim s temom izvješća”.

Petra de Sutter, izvjestiteljica odgovorna za izradu Izvješća “Ljudska prava i etička pitanja koja se odnose na surogatstvo”, na temelju kojeg je trebala biti izglasovana rezolucija o surogatstvu, sama se bavila surogatstvom kao profesijom u Sveučilišnoj bolnici Gent, najvećoj bolnici u Beligiji, gdje radi kao voditeljica Odjela za reproduktivnu medicinu. Od 2003. surogatstvo se prakticira u odjelu te bolnice, a od 2011. i za istospolne parove.

De Sutter je tada za izjavila za flanderstoday.eu da dobiva barem jedan zahtjev tjedno od gay muškaraca koji žele postati očevi putem te prakse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Živimo u državi u kojoj homoseksualni parovi mogu sklapati ‘brak’ i posvajati djecu. Bilo bi diskriminatorno ne dozvoliti surogatstvo za gay parove”, rekla je De Sutter za De Staandard.

U Beligiji surogatstvo nije zakonski regulirano, ali nije ni zabranjeno, stoga je de facto na snazi “altruistično surogatstvo”, što znači da žena može iznajmiti svoje tijelo da nosi i rodi dijete za nekog drugog, ali za to ne smije biti plaćena ili sklopiti ugovor.

“Naručitelji” djeteta su odgovorni za izbor „surogat majke“, a bolnica za proceduru surogatstva. “Odgovornost da se pronađu surogat majka i donator sjemena, ako je potrebno, je na budućim roditeljima”, izjavila je De Sutter. S druge strane, bolnica je plaćena od strane “naručitelja” za sve svoje usluge vezano za surogatstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe odlučio je ispitati mogući sukob interesa prije nego što na zasjedanju u siječnju 2016. odluči hoće li razriješiti izvjestiteljicu Petru De Sutter njezinih dužnosti i izabrati novog izvjestitelja, kako to predviđa Kodeks ponašanja članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, ili će utvrditi da nije došlo do povrede Kodeksa, što znači da će se nastaviti procedura usvajanja Izvješća i izglasavanja rezolucije o surogatstvu u Parlamentarnoj skupštini.

Podsjećamo, U ime obitelji je poslala pismo g. Igoru Kolmanu, članu Odbora za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe te svim hrvatskim zastupnicima i njihovim zamjenicima u Vijeću Europe u kojem od g. Kolmana traži da prilikom glasovanja o rezoluciji: „Ljudska prava i etička pitanja vezana za surogatstvo” koje se trebalo održati, 23. studenoga 2015., zastupa zabranu surogatstva te se zauzme za zaštitu žena i djece koji su žrtve prakse surogatstva. Cijelo pismo pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.