Otac s obitelji iz Švedske pobjegao u Poljsku: Socijalna služba protuzakonito pokušala odvesti kćeri arapskim udomiteljima

Foto: snimka zaslona, Polsatnews.pl

Drama 41-godišnjeg Denisa Lisova i njegove tri kćeri započela je u Švedskoj kada se njegova žena razboljela i morala je otići bolnicu. Švedske socijalne službe odvele su kćeri ovog Rusa i predale ih arapskoj udomiteljskoj obitelji.

Lisov je svoje kćeri mogao posjećivati ​jednom tjedno i samo na nekoliko sati, unatoč tome to što je imao puna roditeljska prava. Svo troje njegove djece inače ima rusko državljanstvo, javlja Poljski Radio 24.

Švedske vlasti odbile su vratiti Lisovu djecu, stoga se on odlučio vratiti sa svojom obitelji u Rusiju unatoč zabrani. Djevojke su ubačene u Schengenski informacijski sustav (SIS) kao nestale osobe, zbog čega je poljski granični policajac morao zadržati obitelj kad su stigli u Varšavsku zračnu luku Chopin.

>(VIDEO) Rasistička prošlost švedskih socijaldemokrata: Prisilna sterilizacija Roma i beskućnika, zatvaranje granica za Židove..

Poljsko Ministarstvo pravosuđa i poljski pravobranitelji obaviješteni su o tom pitanju. U zračnu luku stigli su predstavnici švedskih socijalnih službi, arapska udomiteljske obitelji i ruski konzul.

Zahvaljujući pomoći, otac je pristao zatražiti azil za sebe i svoju djecu u Poljskoj. Zahvaljujući toj odluci, obitelj nije mogla biti vraćena Šveđanima.

“Sud ne može poslati maloljetnike u Švedsku, koja su u Poljsku došla pod očevom skrbi”, odlučio je u srijedu popodne sudac regionalnog suda u Varšavi. “Nakon očevog saslušanja i zbog nedostatka dokaza koji potvrđuju ograničenje roditeljskih prava, a imajući u vidu i dobrobit maloljetnih djevojčica, sud je odlučio da ostanu u očinskoj skrbi.”

Švedska ne poštuje pravila o udomljavanju

Ministarstvo pravosuđa također je podsjetilo da je zbog napora poljskih vlasti u prosincu 2018. Vijeće Europske unije za pravosuđe i unutarnje poslove donijelo prijedlog kojim se predviđa jedinstveno pravilo poštivanja kulturnog, vjerskog i jezičnog identiteta djeteta, kada se daje udomiteljskoj obitelji.

Ministarstvo je priopćilo da do sada zakon nije poštovan te da su postojale situacije u kojima su djeca davana obiteljima koje su imale različita uvjerenja ili su dolazila iz različitih kultura, kao što se to dogodilo u slučaju Denisa Lisova.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Poljski Radio 24