Petir: Dok su neki uplaćivali novac u Panamu, poljoprivrednici su uplaćivali u proračun

Foto: fah

Na plenarnoj sjednici koja se održava u Bruxellesu hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu – Marijana Petir – uputila je danas dramatičan poziv povjereniku Phillu Hoganu u raspravi o mjerama koje je potrebno poduzeti zbog krize u mljekarskom sektoru. Petir je poručila povjereniku da dok su neki novac plasirali u Panamu, poljoprivrednici su uplaćivali novac u proračun. „Spasimo ih njihovim novcem!“, tražila je Petir. Ona je upozorila da su poljoprivrednici izgubili 30 milijardi EUR-a u samo godinu dana jer im je otkupna cijena mlijeka smanjena za 10 eurocenti. Ako znamo da je cijena proizvodnje po litri mlijeka između 40-50 eurocenti, a da je u nekim Baltičkim zemljama otkupna cijena pala na samo 10 eurocenti, onda je jasno da se devastira cijeli jedan sektor. Petir je rekla da je specifičnost mlijeka u tome što se ono proizvodi svaki dan. No, kada se farma zatvori, ona se nikada više neće otvoriti.

„Situacija u mljekarskom sektoru u Hrvatskoj je dramatična jer je samo u godinu dana propalo gotovo 2000 proizvođača mlijeka, otkupna cijena mlijeka pala je na oko 23 eurocenti, drastično se je smanjila samodostatnost u proizvodnji mlijeka, a svaka druga litra na hrvatskom tržištu je iz uvoza“, rekla je Petir.

Upozorila je da mlijeko i mliječni proizvodi lošije kakvoće dolaze po dampinškim cijenama u Hrvatsku i uništavaju domaću proizvodnju.

Nepoštena trgovačka praksa u kojoj glavnu ulogu vode trgovački lanci mora se dokinuti s europske razine. „Ne može se poljoprivrednike prepustiti tržištu kada na tržištu ne vladaju pošteni uvjeti“, rekla je Petir. Ona smatra da mljekarsku industriju treba zaustaviti u ucjenjivanju proizvođača i spriječiti ih da proizvođače dovode u robovski odnos.

Komisija je uvela interventne mjere, ali one nisu dovoljne. Hrvatski poljoprivrednici tako su po grlu dobili svega 20 EUR-a što im ne može pomoći da se izvuku iz krize koja ih je doslovce pokosila. „Smatram da treba osigurati interventnu otkupnu cijenu mlijeka koja ne smije biti niža od 30 eurocenti jer sve drugo predstavlja propast za proizvođače mlijeka“, rekla je Petir.

EU je najvažniji proizvođač mlijeka u svijetu, čini 20% ukupne svjetske proizvodnje mlijeka sa 153.8 milijuna tona. Oko 11% europske proizvodnje izvozi se na druga tržišta i to uglavnom u SAD, Kinu, Alžir i Bliski Istok. Oko 750 000 proizvođača mlijeka u EU svoja glavna primanja ima upravo iz proizvodnje mlijeka. Prosječna veličina poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi proizvodnjom mlijeka u EU ima 30 krava. Proizvođači mlijeka doprinose održivom razvoju. 23.5 milijuna mliječnih krava doprinosi održavanju 33% ukupno korištenog poljoprivrednog zemljišta u EU (57 milijuna ha trajnih travnjaka i livada). Krava proizvede oko 90 čaša mlijeka dnevno, a to je oko 200 000 čaša mlijeka tijekom života. Mlijeko je odličan izvor mnogih vitamina, zdravo je i treba promicati njegovu konzumaciju. Zastupnica Marijana Petir poziva na označavanje porijekla mlijeka te poziva hrvatske potrošače da kupuju domaće hrvatsko mlijeko.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.