Marijana Petir: Ministar Jakovina je elementarna nepogoda

Nakon što je HDZ-ova koalicija, novac predviđen za pokrivanje troškova organizacije pet predizbornih skupova, uplatila kao pomoć područjima stradalim u poplavama te su se umjesto kampanji posvetili pomaganju onima koji su ugroženi i pretrpjeli štetu, danas su organizirali posljednju konferenciju za medije uoči europarlamentarnih izbora u nedjelju.

Nositelj liste koalicijske liste HDZ-a Andrej Plenković izrazio je solidarnost sa stradalima u ime koalicijske liste te kazao da su dobili odgovor na apel koji su poslali povjereniku za regionalnu politiku EU  Johannesu Khanu pod čijom nadležnošću je Europski fond solidarnosti, u kojem su apelirali za što bržu pomoć stradalim krajevima Hrvatske.

Khanu je u odgovoru rekao da je svim srcem uz hrvatski narod te da nakon što se popišu sve štete, što je nužno, EK će brzo reagirati, a budući i aktualni zastupnici u EP o tome će donijeti konačnu odluku, rekao je Plenković te dodao da će se na hrvatski zahtjev moći nasloniti i susjedne zemlje, jer je Hrvatska istu takvu proceduru napravila dok još nije bila članica.

U kampanji od skoro 50 dana HDZ ova koalicija prošla je Hrvatsku, od Vukovara do Umaga i Dubrovnika, a bitne poruke koje nositelj liste Plenković želi prenijeti su strateški karakter njihove koalicije, koja svojim velikim kapacitetom predstavlja i buduću vlast, jer je aktualna Vlada nedorasla za gospodarske i socijalne izazove.

Cilj liste je osvojiti najmanje jednak broj zastupničkih mjesta kao i prošle godine, kada im ankete nisu niti išle u korist, a sada kada im daju prednost, nadaju se još većem uspjehu, rekao je Plenković.

Dubravka Šuica kazala je da je premijer Zoran Milanović prošetao Slavonijom, no ništa konkretno nije rekao, a Hrvatska ima veliku šansu dobiti sredstva za pomoć.

“Pelješki most obilježio je moju karijeru”, kazala je Šuica, a da bi se mogao izgraditi uz europska sredstva, potrebna je strategija razvoja prometa, što je naglasio i povjerenik Khan, rekla je Šuica i pozvala premijera da izađe sa strategijom te da se konačno Hrvatska bude integrirana.

Predstavljanje projekta kanala Sava-Dunav doživio je mnoge kritike, podsjetila je Šuica i dodala da sada kada smo suočeni s katastrofalnim poplavama vidljivo je da bi on riješio odvodnju. Zato je i taj projekt potrebno staviti na indikativnu listu projekata na nacionalnoj razini, smatra Šuica.

“Po uzoru na baltičke države i Irsku trebamo preokrenuti negativne trendove u pozitivne, potaknuti rast i razvoj te gospodarski oporavak, jer za promjenu nije potrebno kako sadašnja Vlada govori dva mandata”, kazala je Ivana Maletić.

U Hrvatskoj je potrebno uskladiti nacionalne i lokalne prioritetne projekte, s čim se složio i povjerenik Khan, rekla je Maletić i dodala da to Vlada ne razumije pa smo u EU zajedno s Ciprom jedina zemlja u recesiji, a imali smo projekcije rasta.

“Imamo vladu koja ne zna odgovoriti na izazove krize pred kojom se nalazimo i ne zna otvoriti izvore financiranja poduzetnicima i ostvariti povoljno poslovno okruženje”, zaključila je Maletić.

Maletić Vladi zamjera zaduživanje iz 2013. za 2014. godinu u SAD-u, po kamatnoj stopi iznad 6 posto, iako se u EP dugo govorilo o donošenju niske kamatne stope kako bi se potaknuo rast i razvoj Unije, što vladajući kao da nisu čuli, pa se sada čude kreditiranju Europske središnje banke s kamatnom stopom od 4 posto, smatra Maletić.

Na pitanje novinara naroda.hr slaže li se s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom koji ove poplave naziva elementarnom nepogodom, oko koje se ništa nije moglo učiniti, Marijana Petir iz HSS-a, kazala je da je “ministar Jakovina elementarna nepogoda”.

Uništava selo i seljaka i treba biti smijenjen, a ove poplave su pokazale da narušava nacionalnu sigurnost. On kao glavna osoba, nije na vrijeme reagirao, kazala je Petir.

“Jakovina utvrđuje strategije postupanja Hrvatskih voda, gdje će se investirati, u koji nasip vodovod i kanalizaciju, donosi strategije objedinjavanja vodovoda, pa iz tog aspekta on je najodgovornija osoba za ove popale”, zaključila je Petir.

U brojnim slavonskim mjestima koje je Petir prošla, zajedničko je mišljenje da je reakcija u obrani od poplava bila zakašnjela, a naredba koju je Jakovina dao da se sva stoka zakolje što je nedostatak elementarne odgovornosti.

“Na sreću, ljudi to nisu poslušali i 8000 grla stoke je spašeno, istaknula je Petir.

Pitanje je u kojem vremenu će se moći pokrenuti poljoprivredna proizvodnja, jer su poplave onečistile i zagadile tlo, kazala je Petir i dodala da ministar Jakovina koji “priprema privatizaciju hrvatskih voda, otpušta ljude iz Hrvatskih šuma, namiješta poljoprivredno zemljište velikima, pogoduje uvoznicima, narušio je nacionalnu sigurnost i mora otići”, zaključila je Petir.

Izvor: narod.hr
Photo: fah