Poljska poručila EP-u: ‘Stojimo uz Orbana i naše je pravo urediti svoju zemlju kako mi hoćemo!’

Foto: epa

Stvari idu tako daleko da se u Poljskoj već govori o Polexitu, novom Brexitu, ali u srcu Europe.

“Imamo pravo vladati ovdje i odlučiti kakva bi trebala biti Poljska”, rekao je predsjednik Duda nakon što je optužio Europu da je prepustila Poljsku ruskim kandžama i komunističkoj diktaturi nakon Drugog svjetskog rata.

Poljske vlasti poručile su kako će blokirati svaki pokušaj nametanja sankcija Mađarskoj od strane EU. Izjava dolazi neposredno nakon što je EU parlament pokrenuo proces protiv Mađarske koju se optužuje da krši ljudska prava i druge tzv. temeljne vrednote Europske unije. Podsjetimo, do eskalacije napetosti između Bruxellesa i Budimpešte došlo je ponajviše nakon što je Mađarska zauzela čvrst stav protiv ilegalne imigracije milijuna migranata iz Afrike i Azije, od kojih 80 % čine muškarci između 18 i 30 godina starosti.

Europski parlament je u srijedu glasovao o pokretanju Članka 7. protiv Mađarske optužujući je za “zanemarivanje demokratskih normi”. Meta napada osobito je mađarski premijer Viktor Orban koji se istaknuo kao najveći kritičar politike njemačke kancelarke Angele Merkel i drugih u Europi koji zagovaraju bezrezervno primanje migranata iz muslimanskih zemalja.

Istovremeno, poljski predsjednik Andrzej Duda poslao je ovaj tjedan pisma sedmorici sudaca Vrhovnog suda Poljske kako bi ih obavijestio da se moraju povući s mjesta sudaca novim zakonom koji smanjuje starosnu dob za umirovljenje suca Vrhovnog Suda sa 70 na 65 godina. Suci su osporili zakonitost tog zakona ne želeći u mirovinu i zatražili da Europski sud pravde odlučuje o tom pitanju, ali Duda nije čekao presudu Europskog suda, piše politico.eu

Ovaj zakon zahvaća čak 27 sudaca od 72 suca Vrhovnog suda Poljske, od kojih su mnogi percipirani u poljskoj javnosti kao (ne)reformirani komunisti, te odgovorni za opstrukciju rada pravosuđa u Poljskoj.

Ova pisma su poslana samo dan nakon napada EU parlamenta na Viktora Orbana, na što je poljski predsjednik Duda, bivši član Europskog parlamenta, uzvratio snažnim verbalnim napadom, nazvavši današnju EU “iluzornom zajednicom iz koje za nas Poljake ima malo rezultata”.

Vladajući PiS tako ulazi u još veći i latentni sukob s Bruxellesom zbog reformi sudova, koje europske institucije, navodno, vide kao dio šireg pokušaja stranke da pravosudni sustav dovede pod političku kontrolu.

Mađarska je, ujedno, u srijedu postala prva članica Europske unije koja je podnijela disciplinski postupak protiv Europskog parlamenta zbog kršenja demokratskih normi u EU. Poput Mađarske, i Poljska se suočava s takozvanim Člankom 7., koji bi mogao u konačnici dovesti do gubitka prava glasa dviju suverenih članica EU Mađarske i Poljske.  Poljska je danas usko povezana s Mađarskom u borbi protiv pritisaka iz Bruxellesa.

Stvari idu do te mjere da se u Poljskoj već govori o Polexitu, novom Brexitu, ali u srcu Europe.

Međutim, PiS inzistira na tome da nije protiv članstva Poljske u EU, što je danas vrlo popularno među građanima Poljske. Iako je Jarosław Kaczyński, vođa PiS-a i de facto najvažnija politička osoba Poljske, nedavno istaknuo kako njegova stranka nema interesa za Polexit, u srijedu je uputio oštru poruku na skupu u gradu Lezajsku.

“Želim da ljudi u Poljskoj budu uvjereni da netko razmišlja o njima, a ne o nekoj iluzornoj zajednici iz koje ima malo rezultata (EU op.)”, rekao je Duda. “Zajednica je potrebna nama u Poljskoj, ali naša zajednica koja se usredotočuje na naša pitanja, jer su nama najvažnija naša pitanja”. “Imamo pravo vladati ovdje i odlučiti kakva bi trebala biti Poljska”, rekao je Duda nakon što je podsjetio Europu da je prepustila Poljsku ruskim kandžama nakon Drugog svjetskog rata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/politico.eu