Prednost švedskog lijevog centra smanjuje se pred nadolazeće neizvjesne izbore

Foto: Fah

Prednost švedskog bloka lijevog centra u odnosu na savez desnog centra smanjila se uoči izbora koji se održavaju u nedjelju, a nijedna koalicija neće osvojiti većinu mjesta, pokazale su u srijedu ankete.

Socijaldemokrati, zajedno sa Zelenima i Lijevom strankom, nalaze se u prednosti manjoj od jedan posto te prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja uživaju podršku od 40.6 posto.

Savez desnog centra, kojeg čine četiri stranke, gotovo je izjednačen s 39.8 posto, prema anketi koja je rađena na uzorku od 2893 ispitanika između 30. kolovoza i 4. rujna.

Niti jedan od blokova nema realne šanse za osiguravanje većine, dok protuimigrantski nastrojene Švedske demokrate, koje izbjegavaju sve stranke otkako su ušli u parlament 2010., podržava 17.1 posto ispitanika.

Blok lijevog centra iz kojeg dolazi premijer Stefan Lofven i opozicijski Savez, čiji je kandidat za premijera vođa Umjerenjaka Ulf Kristersson, odbacuju mogućnost postizanja dogovora s Demokratima nakon izbora.

Formiranje funkcionalne vlade bez podrške Demokrata zahtjevat će suradnju stranaka iz obaju blokova koji su obilježili švedsku politiku tijekom posljednjih desetljeća, zbijanje redova i barem prešutnu podršku parlamentarnih rivala.

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/nb