Projekt Domovina Frankfurt: Sedlarov film ‘Jasenovac – istina’ predstavili prof. Jurčević i Roman Leljak

Skup prije prikazivanja filma Jasenovac - istina otvorio je ugledni odvjetnik Tomislav Ćunović

Ogranak stranke U ime obitelji – Projekt Domovina u Frankfurtu je organizirao prikazivanje filma Jakova Sedlara ‘Jasenovac – istina’, i to u hrvatskim katoličkim župama u Offenbachu, Frankfurtu i Darmastadtu. Pune dvorane najbolje su svjedočile koliko Hrvate zanima ova povijesna tema.

U hrvatskoj katoličkoj misiji u Offenbachu nazočne je uoči prikazivanja filma pozdravio Stjepan Domačinović, član Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta, a zajedničko druženje potrajalo je i kasnije uz brojne diskusije i domjenak koje su pripremile marljive misijske djelatnice.

Slično je bilo i drugog dana u Darmstadtu gdje je profesora dr.Josipa Jurčevića i Romana Leljaka, slovenskog istraživača udbinih zločina ugostio fra Nediljko Brečić.

Istog dana je film prikazan u Hrvatskoj katoličkoj župi u Frankfurtu, gdje je prof. dr. Jurčevića i Romana Leljaka također dočela puna dvorana misijskog centra, a srdačno ih je uime organizatora U ime obitelji .projekt domovina Frankfurt, pozdravio ugledni hravtski odvjetnik Tomislav Ćunović.

Skup prije prikazivanja filma Jasenovac - istina otvorio je ugledni odvjetnik Tomislav Ćunović
Skup prije prikazivanja filma Jasenovac – istina otvorio je ugledni odvjetnik Tomislav Ćunović
Stjepan Domaćinović u ime HNES pozdravio je Hrvate u Frankfurtu
Stjepan Domaćinović u ime HNES pozdravio je Hrvate u Frankfurtu
Hrvatska župa u Frankfurtu prije prikazivanja filma 'Jasenovac - istina'
Hrvatska župa u Frankfurtu prije prikazivanja filma ‘Jasenovac – istina’

Profesor Leljak je ovom prigodom u uvodu prikazao i svoj kratki film o stradanjima Hrvata u “Hudoj jami”, te naglasio kako 3.000 Hrvata u ovoj jami još nisu iskopana i ljudski sahranjena, među kojima je i puno djece od 11 godina.

Pečovnik krije 12.000 Hrvata

Mnogi ne znaju još ni za tisuće Hrvata koji leže u Sloveniji, poubijani samo zato što su drugačije mislili.

Sam rudnik Pečovnik u sebi krije 12.000 prsilno ubijenih Hrvata,kazao je Leljak, što je jako dirnulo nazočne, koji su ga srdačno pozdravili i zahvalili mu se na njegovom izuzetno značajnom humanom istraživačkom radu na brojnim iskopima gdje su skončale na tisuće nedužnih ljudi.

Nakon toga je prikazan ‘Jasenovac – istina’, a onda su gosti na kraju tribine uputili uglednicima i nekoliko zanimljivih pitanja vezanih uz hrvatsko dnevno političke događaje i novu Vladu, na koja je profesor dr. Jurčević odgovorio bez “dlake na jeziku”, istaknuvši kako je prošlo nekoliko mjeseci od izbora a Vlada još nije preuzela vlast, a kako izgleda da je i neće preuzeti, kazao je ugledni hrvatski povjesničar.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/Cro Press
Photo: croatia-presse.de