Prva tužba za zlostavljanje u rumunjskim sirotištima u doba komunizma

Prva tužba za zlostavljanje stotina djece u rumunjskim sirotištima u doba komunizma podignuta je u Bukureštu više od 25 godina nakon pada diktature 1989., priopćio je u četvrtak Institut za istraživanje komunističkih zločina.

“Htjeli smo da se sud pozabavi tragičnim poglavljem naše nedavne povijesti” u kojemu je, po procjenama, stradalo “više od 10.000 ljudi”, rekao je predsjednik instituta (IICCMER) Radu Preda na tiskovnoj konferenciji.

Tužba podignuta u srijedu prva je u nizu koji je najavio IICCMER, a odnosi se na tri sirotišta na sjeveru zemlje, u Cighidu, Pastraveniju i Sighetu Marmatieiju.

Ondje je najmanje 771 napušteno dijete izgubilo život između 1966. i 1991., navode istraživači instituta koji govore o “nepostojanju minimalnih higijenskih uvjeta”, “podovima prekrivenim izmetom i “nestašici odgovarajuće hrane za djecu”.

Ta djeca koju je komunistički režim smatrao “nekorisnima”, nisu imala medicinsku njegu, a živjela su u “hladnim i vlažnim” prostorijama, rekao je Catalin Constantinescu, pravni savjetnik instituta.

Diktator Nicolae Ceausescu je od 1966. vodio svoju demografsku politiku. Nakon što je “porastao broj djece rođene s malformacijama te s tjelesnim i psihičkim bolestima”, tisuće takve djece je nažalost bilo napušteno.

Rumunjske vlasti se dugo nisu htjele baviti tim dijelom domaće povijesti.

Od 1945. do 1989. više od 600.000 Rumunja je osuđeno i zatvoreno zbog političkih razloga, navodi Muzej sjećanja na žrtve komunizma u Sighetu.

Dvojica bivših upravitelja političkih zatvora osuđena su 2016. i 2017. za “zločin protiv čovječnosti”, a druge istrage su u tijeku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr