Slovačka preuzela rotirajuće predsjedništvo Europske unije

Slovačka je u petak preuzela rotirajuće predsjedništvo EU-a za sljedećih šest mjeseci tijekom kojih se očekuju pregovori o razdruživanju s Velikom Britanijom te početak rasprave o budućnosti Europske unije.

Slovačka, članica EU-a od 2004., preuzela je predsjedništvo od Nizozemske čiji je mandat završio u četvrtak u ponoć.

Slovačka je vlada u četvrtak potvrdila četiri ključna prioriteta na koja će se usredočiti u sljedećih šest mjeseci: ekonomski snažna Europa, iskorištavanje mogućnosti koje pruža jedinstveno europsko tržište, uravnotežena migracijska politika i politika azila te uloga EU-a u svijetu.

Tijekom slovačkog predsjedništva, u Bratislavi će se 16. rujna održati neformalni summit 27 zemalja članica na kojem će se razgovarati o budućnosti EU-a nakon britanske odluke o napuštanju europskog projekta.

To će biti prvi summit održan izvan Bruxellesa od 2000. kada je odlučeno da se sastanci na vrhu ne održavaju u prijestolnicima zemalja predsjedateljica nego u Bruxellesu.

Slovački premijer Robert Fico rekao da je da ja zatražio održavanje summita u Bratislavi jer “Bruxelles ima negativnu reputaciju u Europi”.

Fico ističe da bi na tom summitu trebao započeti proces čiji je cilj da svih 27 zemalja članica ima utjecaj u Uniji a ne skupina nekoliko najvećih jer “ključne odluke o budućnosti Europe ne može donositi mala skupina zemalja”.

“Budućnost Europske unije ne može se više definirati bez aktivnog sudjelovanja zemalja koje su ušle nakon 2004. godine. Krajnje je vrijeme da se prizna da te zemlje imaju jedinstveno iskustvo transformacije, koja je na Zapadu trajala nekoliko desetljeća, a u novim članicama znatno kraće”, rekao je Fico.

Tijekom svoga predsjedanja Slovačka se želi usredotočiti na pozitivni program, a ne na pitanja oko kojih su zemlje članice podijeljene.

Slovačko predsjedništvo želi biti “neka vrsta političkog Dunava, kako bismo ujedinili Europu, poput rijeke Dunav koja spaja deset zemalja”, rekao je Fico na svečanosti kojom je obilježeno preuzimanje predsjedništva.

Slovačka je jedna od zemalja koja se snažno protivi odluci o obvezujućim kvotama izbjeglica koje zemlje članice trebaju primiti te prijedlogu da se one zemlje koje ne žele primati izbjeglice kazne s po 250.000 eura po izbjeglici. “Taj je prijedlog potpuno iracionalan”, rekao je Fico.
Bratislava želi da se reforme EU-a oblikuju u državama članicama, a ne u europskim institucijama.

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak kaže da treba promijeniti ravnotežu moći između europskih institucija i država članica.

“Građani ne žive u institucijama, oni žive u državama članicama”, rekao je Lajčak, ističući da se politike EU-a trebaju oblikovati u zemljama članicama, a da su institucije zadužene osigurati da nema sukoba između političkih odluka i njihove primjene.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h