Slovenija: zbog klimatskih promjena sadi se egzotično voće i povrće

Zbog klimatskih promjena, odnosno globalnog zatopljenja, Slovenija u nekim svojim regijama planira uzgoj egzotičnih poljoprivrednih kultura, a jedna od takvih mikroregija je i Vipavska dolina koja talijansku Furlaniju povezuje sa slovenskim primorjem i kontinentalnimn dijelom države, pišu slovenski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za plodnu zemlju okruženu masivom planina s tri strane, dok sa zapada u nju prodiru elementi mediteranske klime nekoć je važilo da zahvaljujući blagoj klimi opskrbljuje tržnice u Trstu, Beču i Ljubljani prvim trešnjama, breskvama i grožđem.

Za Vipavsku dolinu su karakteristične blage zime, vruća ljeta i produžena vegetacija. Prosječna temperatura u srpnju iznosi 24 stupnja Celzija, a zimi oko četiri, uz prosječno 1500 milimetara padavina na četvorni metar godišnje.

No, te je krajeve pogodila globalizacija svjetske trgovine, te klimatske promjene s malo kiše i čestim sušama, pa poljoprivrednici iz tog kraja u suradnji s državnim vlastima traže tržišnu nišu koju su našli i u nekim do sada “egzotičnim” poljoprivrednim kulturama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općina Ajdovščina preporučuje zadnjih godina svojim stanovnicima sadnju slatkog krumpira, aronije, muškatnih tikvica, te meksičkih i afričkih krastavaca – poznatih kao kiwano – koji bi mogli biti njihova niša za europsko tržište, piše u ponedjeljak ljubljansko “Delo”.

Vipavska dolina bila je donedavno poznata kao veliki proizvođač bresaka i marelica koje je otkupljivao i prerađivao Fructal, no poduzeće je prešlo u vlasništvo jednog industrijalca iz Srbije, pa se proizvođači boje za otkup i cijene, a mnogi su se spremni preorijentirati na nove poljoprivredne kulture.

Sve egzotične kulture koje su posađene zadnjih godina uspješno rastu, a uzgajivači se jedino boje bure koja ponekad zna snažno zapuhati i ugroziti im urod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korištenje lokalno proizvedenog voća i povrća općina je preporučila domaćim gostioničarima, te vrtićima i školama, a vjeruje se da će klimatske promjene u Sloveniju dovesti i više turista, ne samo uz obalu kao do sada nego i u unutrašnjost.

Krajem mjeseca u Ajdovščini priređuju testiranje i degustaciju plodova novih poljoprivrednih kultura, među njima i povrća zvanog okra koje su prije 3000 godina konzumirali stari Egipćani, navodi ljubljansko “Delo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.