Soros stoji iza plana decentralizacije u Poljskoj: Lokalni oporbeni čelnici žele potpunu kontrolu nad zdravstvom i obrazovanjem

Olaf Kosinsky/Skillshare.eu / wikimedia commons
Foto: Olaf Kosinsky/Skillshare.eu / wikimedia commons

Drastična revolucija u prijenosu ovlasti na lokalne vlade što državu čini suvišnom, karakterizira prijedloge Zaklade Batory, koju financira George Soros, piše Wojciech Biedroń za tjednik Sieci, a prenosi wpolityce.pl.

Na temelju tih prijedloga oporbeni gradonačelnici su formulirali 21 zahtjev za fragmentiranje poljske države.

Plan koji bi oslabio središnju državnu vlast, potaknuo LGBT pokuse u obrazovanju… 

Poraz koji je oporba pretrpjela na europskim izborima navela je vođe lokalnih vlasti da formuliraju niz vlastitih zahtjeva. Plan bi ozbiljno oslabio središnju državu u korist lokalne vlasti.

Autori predviđaju da lokalne vlasti imaju potpunu kontrolu nad zdravstvenom skrbi i obrazovanjem. Također se predlaže da općine kontroliraju lokalne policijske snage. Lokalna vlast bi također dobila moć ubiranja lokalnih poreza bez ikakvih ograničenja koje bi utvrdila središnja vlada, kao i naplate katastarskog poreza na zemljište i imovinu.

Autori prijedloga zagovaraju stvaranje Senata, drugog doma dvodomnog parlamenta Poljske, vijeća koje će predstavljati lokalnu upravu i civilno društvo. Nestao bi vanjski nadzor pokrajinskog župana, kao i regionalni uredi za reviziju. Naposljetku, također se predlaže da se svi zakoni koji se uvode u Donjem domu i koji na bilo koji način utječu na lokalnu upravu moraju konzultirati s predstavničkim udrugama lokalnih vlasti.

Prijedlozi su opasni jer bi potaknuli lijeve i LGBT pokuse u obrazovanju, reducirali nadzor nad lokalnim vlastima i tako smanjili mogućnost identificiranja korupcije. No glavni je cilj, čini se, financijski. Gradonačelnici lokalnih vlasti žele više sredstava na raspolaganju putem ovlasti za podizanje poreza i imovine za izgradnju svojih malih lokalnih carstava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/wpolityce.pl