Talijanski ljevičarski terorist Cesare Battisti priznao ubojstva iz 70-ih: Osuđen na doživotni zatvor

Foto: Fah

Bivši ljevičarski terorist Cesare Battisti priznao je prvi puta da je počinio četiri ubojstva 70-ih godina prošlog stoljeća, nakon što je desetljećima nijekao bilo kakva nedjela, te se ispričao obiteljima žrtava, rekli su u ponedjeljak tužitelji.

Battisti (64) je izručen Italiji u siječnju nakon gotovo četiri desetljeća bijega, u Francuskoj i Brazilu.

“Imao je skrovište desetljećima, zahvaljujući imidžu nevine žrtve političkog progona. Sada je odlučio stvari iznijeti na vidjelo”, rekao je tužitelj Alberto Nobili, čelnik milanskog protuterorističkog tima.

Ljevičarski aktivist osuđen zbog četiri ubojstva stigao u Rim: Cesare Battisti odslužit će kaznu doživotnog zatvora

Battisti je osuđen u odsutnosti na doživotni zatvor za sudjelovanje u četiri ubojstva, među kojima dvojice policajca, kasnih 70-tih godina kada je bio član ekstremo lijevog pokreta Naoružani proleteri za komunizam.

Ranije je već priznao da je pripadao toj skupini, ali je uvijek nijekao da je nekoga ubio.

Ispitivan je u zatvoru tijekom vikenda i Nobili je naveo njegove riječi: “Kada sam ubijao mislio sam da vodim pravedan rat. Sada shvaćam nedjela koja sam počinio i ispričavam se obiteljima žrtava”.

Njegov je odvjetnik Davide Steccanella potvrdio da je Battisti priznao i zanijekao da to priznanje ima ikakve veze s time što njegov klijent traži bolje zatvorske uvjete ili eventualno smanjivanje zatvorske kazne.

“Moj je klijent jednostavno odlučio pojasniti tko je bio u svojim dvadesetim godinama, a tko je sada”.

Izvor: narod.hr/hina