Tusk: Izmjena ugovora između Velike Britanije i EU je ‘nemoguća misija’

Plan britanskog premijera Davida Camerona da se unesu promjene u ugovore Europske unije u sklopu njegovih pokušaja da postigne bolje uvjete za Veliku Britaniju je “nemoguća misija”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk za Guardian.

Cameron je obećao da će reformirati odnose Britanije s EU-om prije referenduma o članstvu do kraja 2017. ako bude ponovno izabran u svibnju i rekao je kako vjeruje da će biti potrebne promjene ugovora zbog prilagodbe pravilima na područjima kao što je imigracija.

“Moja intuicija mi kaže da je promjena ugovora nešto kao nemoguća misija danas jer tu se ne radi samo o racionalnosti, o dobrim argumentima”, rekao je Tusk za Guardian.

Zemlje članice ne žele raspravu o promjenama ugovora

“Treba nam jednoglasnost 28 zemalja članica, u Europskom parlamentu, u 28 nacionalnih parlamenata u procesu ratifikacije. Malo je reći da je to Pandorina kutija.”

Tusk je kazao da želi pomoći Cameronu da postigne reformu, ali da bi trebao znati više detalja o tome što Britanija želi kako bi se procijenilo jesu li promjene ugovora uopće potrebne. Druge zemlje članice ne žele raspravu u promjenama ugovora.

“Treba nam dobro rješenje za Camerona i Veliku Britaniju prema postojećem zakonu”, kazao je. “Treba nam Ujedinjeno Kraljevstvo u Europi, ali nije na meni da o tome odlučujem da Ujedinjenom Kraljevstvu treba Europa.”

Nastavak sankcija protiv Rusije

Tusk se osvrnuo na stanje u Ukrajini, te smatra da se sankcije protiv Rusije trebaju nastaviti.

“Kad bi EU morao smanjiti sankcije ovog ljeta, transatlantski odnosi ušli bi u vrlo kritičnu fazu”, dodao je Tusk, tjedan dan nakon posjeta Washingtonu 9. ožujka.

“Predsjednik Barack Obama bio je jasan primajući me prije nekoliko dana u Bijeloj kući: SAD može pristati na sporazume iz Minska ali zadržavanje sankcija je ono što će ga uvjeriti da ostajemo zajedno spram Rusije”, istaknuo je on.

“Bez pritiska, provedba iz Minska je neostvariva”, izjavio je Tusk.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr\h
Photo: fah