Ugrožavaju život slijepim osobama: Agresivni borci za prava životinja napadaju čak i slijepe jer koriste pse vodiče!

Foto: GettyImages

Ekstremistički borci za prava životinja postaju sve agresivniji te ugrožavaju život slijepim osobama. Dolazi do učestalih verbalnih napada čak i na slijepe ljude i to zato što koriste pse vodiče, tvrdeći da ti vjerni psi koji su izvanredna pomoć slijepim ljudima – trebaju „slobodno trčati u poljima“.

Nekoliko slijepih osoba ispričalo je svoje negativno i neugodno iskustvo s fanatičnim borcima za prava životinja škotskom mediju STV. 

Jonathan Attenborough, koji je izgubio vid prije nekoliko godina, rekao je škotskoj televiziji da je dva puta verbalno napadnut dok je bio vani sa svojim „stalnim suputnikom“, psom po imenu Sam.

Incident u hotelskom baru u Portsmouthu bio je vrlo agresivan“, rekao je 30-godišnjak. „Žena je prišla meni i mom prijatelju, drugom vlasniku psa vodiča, da nam kaže da je aktivistica za prava životinja i da smo nas dvojica slijepaca okrutni. Bila je vrlo agresivna, unosila nam se u lice i učinila nam se vrlo neugodnom. Bio sam zaprepašten. Pokušao sam s njom razgovarati, ali ona nije slušala. Činilo se da je baš bijesna i mislim da bi sve bilo gore da je suprug nije odveo.

Gospodin Attenborough rekao je da ovaj susret nije bio prvi put da se suočio s zlostavljanjem zbog psa vodiča, ali priznao je da je to bila najagresivnija reakcija do sada. Dodao je: “Ovi psi su vjerojatno najnjegovaniji psi koje možete zamisliti, njihova je prehrana vrhunska, oni imaju vrhunsku medicinsku njegu, stalno su na pregledima, tako da za mene to nije argument.”

Dodao je da mu je njegov pas Sam najbolji prijatelj, rekavši: “Sam je moj najbolji prijatelj. Idemo svugdje zajedno, on nikada nije otišao sam, a on je sa mnom 24/7, tako da ja ne mogu razumjeti odakle dolaze ovi propagandisti“.

Slično iskustvo objavio je u UNILAD-u, rekavši je da je žena sugerirala da su on i gospodin Attenborough jednako loši kao i ljudi koji organiziraju borbe pasa.

Guide Dog Dr Patel

Guide Dog Dr Patel

Photo: twitter

Dr. Patel naglasio je da su se stvari pogoršale u protekloj 2019. godini. Objasnio je da su od dijeljenja svog iskustva i drugi vlasnici pasa vodiča kao i oni koji posjeduju pse za traganje i sluh, također bili izloženi zlostavljanju od ekstremističkih boraca za prava životinja.

Attenborough je ispričao još jedan incident u kafiću u Edinburghu, kada mu je čovjek rekao da „ne bi trebao imati psa vodiča“.

Rekao je da psi trebaju slobodno trčati u poljima. Prvo sam mislio da se šali,“ rekao je.

Njegov škotski kolega Robert Meikle iz Glasgowa, također je imao sukob s aktivistom za prava životinja koji mu je prigovorio zato što ima psa pomoćnika koji mu omogućuje da živi punim i normalnim životom.

Meikle je rekao da je u srpnju 2018. njemu i njegovoj trogodišnjoj crnoj labradorici Winnie prišao aktivist i pitao ga „zašto misli da je moralno imati psa vodiča“.

Zbog mnogo toga se oslanjam na Winnie. Značajno je poboljšala moje povjerenje i moram reći, s psima vodičima, a posebno s Winnie, mislim da ne bih bio ovdje bez njih“, rekao je.

Tim Stafford, iz dobrotvornog udruge Psi vodiči, rekao je za Daily Mail: „Uvijek nam je izuzetno žao kada čujemo kada vlasnik psa vodiča naiđe na neprijateljstvo i pružit ćemo podršku na svaki mogući način.

Srećom, ovi su slučajevi vrlo rijetki. Dobrobit naših pasa apsolutno je najvažnija i oni su uzgajani i trenirani s velikom pažnjom.

Ometanjem psa vodiča ugrožava se život slijepe osobe

Podsjetimo, u Hrvatskoj je 2019. usvojen Zakon o korištenju psa pomagača. Novim zakonom nastoji se omogućiti većem broju osoba s invaliditetom korištenje tog ili terapijskog psa, a većem broju pasa uključivanje u školovanje.

Pas vodič školovani je pas pomagač koji osobama oštećena vida olakšava kretanje u prostoru. Tijekom obuke slijepa osoba izgrađuje kontakt sa psom, stječe osnovna znanja o njezi i zdravlju psa te ovladava naredbama koje je pas tijekom školovanja naučio.

Centar za rehabilitaciju Silver jedna je od ustanova socijalne skrbi u Hrvatskoj i jedinstvena u ovom dijelu Europe, koja u rehabilitaciju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju uključuje rad sa psima pomagačima (psi vodiči, rehabilitacijski i terapijski psi).

“Molimo Vas da nikada ne ometate psa vodiča dok radi jer mu na taj način odvlačite pozornost i ugrožavate život slijepe osobe“, upozoravaju iz Centra za rehabilitaciju Silver.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr