(VIDEO) Dr. sc. Polović: ‘EU je postavila nemoguće kriterije za proširenje, koje je vrlo teško ispuniti’

Foto: Snimka zaslona

U Zagrebu se održava kongres Europske pučke stranke, najjače političke grupacije u Europskom parlamentu. Okupilo se više od dvije tisuće sudionika, među njima brojni šefovi država i vlada te najviši dužnosnici Europske komisije iz redova demokršćana.

Za novog predsjednika Europskih pučana izabran je Donald Tusk. No, na kongresu u Zagrebu raspravlja se i o europski izazovima – proširenju Unije, problemima mladih, sigurnosnim izazovima i klimatskim promjenama.

O svim ovim temama razgovaralo se u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Gosti emisije su bili Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu (HDZ), dr.sc. Jadranka Polović, Sveučilište Libertas, Božo Kovačević, vanjskopolitički komentator te Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a:Sokol
je naglasio kako je ovo jedan od najvećih političkih događaja u Hrvatskoj u nekoliko proteklih desetljeća. To je izborni kongres.

– Mi smo lista koja je dobila na izborima za EU preko 40 milijuna glasova. EPP je najveća politička snaga u Europi i osnivač europske integracije, rekao je i dodao kako se radi o velikom događaju, ali i priznanju Hrvatskoj i HDZ-u, što smo mogli organizirati ovaj događaj.

Istaknuo je kako je danas izabran novi predsjednik EPP-a. Umjesto Josepha Daula, koji je tu dužnost obnašao 6 godina, sada je izabran Donald Tusk, dosadašnji predsjednik Europskog vijeća.

Sokol je rekao kako je to dobra poruka, zato što je Tusk osvjedočeni prijatelj Hrvatske, ali je dobro što se radi o nekome tko je iz zemalja srednje i istočne Europe, zato što to pokazuje kolika je to važnost i za pučane, koji veliki značaj pridaju tim zemljama.

– Tu bi naglasio da je EPP bila najveća snaga koja je davala podršku proširenju EU na istok, rekao je.

Tihomir Vinković je istaknuo kako kongres EPP-a u Zagrebu ima veliku težinu o čemu govori i to da je većina novinara koji u Bruxellesu prate rad EU institucija, otišla u Zagreb.

– Snaga EPP-a se jako dobro mjeri u Bruxsellesu dobro mjeri i očekuje se da će novo vodstvo imati dobru otvorenost prema medijima kao što je imalo Europsko vijeće kada mu je na čelu bio Tusk, govori Vinković.

Na pitanje koliko Fidesz i Viktor Orban štete EPP-u, Kovačević je rekao kako su oni veliki teret i neprilika za EPP. Fides je suspendiran s dobrim razlozima za to, rekao je.

– EPP ima ozbiljnih problema s populizmom. Tusk je najavio kako će se žestoko boriti protiv populista u vlastitim redovima. To je osnovni problem pučana, ali i EU, naglasio je.

Jadranka Polović
je rekla da je činjenica da se očekivalo da će Sjeverna Makedonija i Albanija uskoro dobiti poziv za otvaranje pregovora s EU, međutim, upravo radi stajališta Francuske, Belgije, Nizozemske, Danske i Španjolske, to se nije dogodilo.

– Kao što smo vidjeli, pučani su otvoreno protiv ovoga, zato što smatraju da je to strateški pogrešna odluka, rekla je.

Sokol je naglasio kako je u cijeloj ovoj priči bitan kredibilitet, što znači da ako se postave uvjeti državama, a one naprave velike i bolne kompromise, a nema većeg kompromisa od promjene imena zemlje, onda nije dobro za kredibilitet EU da ne ispoštuje ono što je obećala.

– Da se odredio datum pregovora, to bi ojačalo prisutnost EU u tim državama, rekao je i naglasio kako će sada to dati prostor nekim drugim igračima van EU da ovdje uđu, a to nije dobro.

Polović je rekla kako se slaže da je proces proširenja jedna od najboljih europskih politika. No, početak pregovora ne znači da će se ti pregovori i dovršiti.

– EU je postavila nemoguće kriterije, koje je vrlo teško ispuniti. Neka istraživanja govore da 15 zemalja članica EU, trenutno ne bi ispunila današnje kriterije. Mislim da je tu diskutabilan odnos EU i zemalja zapadnog Balkana, naglasila je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt