(VIDEO) Kina Španjolskoj i Češkoj isporučila neispravne testove za koronavirus, a Ruska pomoć Italiji u 80% slučajeva beskorisna

Foto: fah, snimka zaslona

Većina kompleta za brzi test koronavirusa koje je Kina dostavila Španjolskoj i Češkoj je neispravna, izvijestili su lokalni mediji.

Do 80 posto od 150 000 prenosivih, brzih koronavirusnih testnih kompleta iz Kine dostavljenih u Češku početkom ovog mjeseca bili su neispravni, pišu lokalne češke vijesti. Testovi mogu dati rezultat za 10 ili 15 minuta, ali su obično manje precizni od ostalih testova. Zbog visoke stope pogreške, zemlja će se i dalje oslanjati na konvencionalne laboratorijske testove, kojih u Češkoj izvode oko 900 dnevno.

Državno ministarstvo zdravstva platilo je 546.000 USD za 100.000 testnih setova, dok je Ministarstvo unutarnjih poslova platilo ostalih 50.000.

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček zatajio je otkriće da su mnogi testovi bili neispravni, okrivljujući za to moguću pogrešnu metodologiju i rekavši da se kompleti i dalje mogu koristiti „kad je bolest već neko vrijeme prisutna“.

“Po mom mišljenju, ne radi se o nekom skandaloznom otkriću da to ne djeluje”, rekao je Hamaček.

U međuvremenu je Španjolska, koja ima više od 56.000 zaraženih ljudi i više od 4.000 smrtnih slučajeva koronavirusa i druga je zemlja po broju smrtnih slučajeva u svijetu nakon Italije, otkrila da su brzi testovi za koronavirus koje je kupila od kineske tvrtke Bioeasy ispravno identificirali tek 30 posto slučajeva virusa, piše španjolski list El Pais.

Španjolski centar za zdravstvena upozorenja i hitne slučajeve Fernando Simón objavio je da je Španjolska testirala 9000 testnih setova i da će ih vratiti na temelju njihove visoke stope pogreške.

Studije provedene na testovima koji su otkrili visoku stopu pogreške bili su razlog što je Španjolski centar za zarazne bolesti i kliničku mikrobiologiju službeno preporučio da se testovi ne koriste.

Kinesko veleposlanstvo u Španjolskoj ustvrdilo je da proizvodi tvrtke Bioeasy nisu uključeni u proizvode koje je Kina isporučila zemljama gdje se virus proširio.

Talijanski mediji: Ruska pomoć Italiji u 80% slučajeva je beskorisna

Istovremeno, Rusija je Italiji, zemlji koja je najteže pogođena koronavirusom u Europi, poslala, nakon telefoskog razgovora premijera Contea s Putinom, također upitnu pomoć.

Oko 80% isporuka koronavirusa koje je Rusija poslala Italiji “beskorisno je”, izvijestio je u srijedu dnevni časopis La Stampa, pozivajući se na političke izvore na visokoj razini.

Rusija je poslala 600 ventilatora i 100 vojnih liječnika virusologa i epidemiologa u Italiju nakon razgovora predsjednika Vladimira Putina i talijanskog premijera Giuseppea Contea prošle subote. Snimke ruskih vojnih kamiona na putu iz Rima do koronavirusnog epicentra u Bergamu cirkulirale su ovog tjedna na mreži.

“Osamdeset posto ruske isporuke Italiji je potpuno beskorisno ili malo korisno.”, rekao je neimenovani izvor za La Stampa.

Izvor je rekao i da se ruska zaliha sastoji od opreme za dezinfekciju, terenskog laboratorija za sterilizaciju i kemijsku prevenciju i drugog sličnog alata.

Rusija situaciju s koronavirusom koristi za širenje svog utjecaja?

Izvori La Stampa tvrdili su da se Putin paketom pomoći nazvanim “Od Rusije s ljubavlju” koristi za geopolitičke i diplomatske ciljeve, dok je Conte prihvatio pomoć u cilju osiguranja dobrog osobnog odnosa s Moskvom.

Ruski veleposlanik u Italiji Sergej Razov odbacio je izvještaj La Stampa kao “perverzan”.

“Takve su tvrdnje proizvod perverznog uma. Nesebična želja da pomogne prijateljskom narodu u nevolji smatra se podmuklim činom”, rekao je Razov za rusku državnu agenciju.

La Stampa također navodi kako je za cjelokupnu rusku operaciju nadležno rusko ministarstvo obrane, a ne zdravstvo te kako se sada ruske vojne ličnosti slobodno kreću talijanskim teritorijem, među ostalim, i u blizini NATO-vih baza.

S više od 7.500 žrtava i 74.000 ukupnih slučajeva, Italija je zabilježila više smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom nego bilo koja druga država.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr