Više Britanaca za ostanak nego za izlazak iz EU, razmak malen

Prema istraživanju javnog mnijenja o ostanku Velike Britanije u EU, 12 posto više je Britanaca koji žele da njihova zemlja ostane u EU nego onih koji su za izlazak, no razmak među njima se smanjuje, pokazuju rezultati zadnjeg istraživanja.

Potporu ostanku daje 51 posto Britanaca, dok 39 želi tzv. “Brexit” a 10 posto je neodlučnih, pokazuju rezultati istraživanja koje je proveo ComRes, a objavljeni su u Daily Mailu.

ComRes o istraživanje naglašava da se prednost “ostanka” pred “izlaskom” smanjila za 6 posto od zadnjeg istraživanja objavljenih u istom listu u siječnju no u skladu je s istraživanju provedenom za za ITV, objavljenom prošli tjedan.

Odvojeno istraživanje, koje je YouGov proveo za The Times Newspaper pokazalo je da su rezultati suprotstavljenih mišljenja vrlo bliski, pri čemu je za ostanak u EU bilo 37 posto, za izlazak 38 posto a neodlučnih je 25 posto.

ComRes je svoje istraživanje proveo preko telefona, a YouGov online.

Istraživanje YouGov je prvo koje je objavila tvrtka otkad je uvela metodološke promjene kako bi dala veću težinu svojim uzorcima za ljude koji pridaju malu pozornost politici.

Preveliko predstavljanje politički angažiranih glasača u uzorcima istraživanja smatralo se jednim od razloga zbog kojih su istraživanja javnog mnijenja na prošlogodišnjim općim izborima prošla spektakularno loše.

Ankete provedene online o referendumskom pitanju imaju više odgovora “ne znam” od telefonskih anketa.

“Prosudba koliko ljudi zaista ima stajalište i izići će na glasanje veliko je pitanje ove kampanje”, napisali su Anthony Wells i Stephan Shakespeare u analizi suprotstavljenih istraživanja.

“Ankete koje se provode tri ili četiri mjeseca prije referenduma nesigurni su pokazatelji, ali naša pokazuje da “ostanak” ima primjetnu prednost: izlazak se vidi kao loš za poslove, loš za britanski utjecaj, loš za ekonomiju. Ostanak je viđen kao sigurna opcija”, napisali su.

Anketa o britanskim društvenim stavovima, anketa “licem u lice” u kojoj se primjenjuje metoda slučajnog uzorka, pokazala je u zadnjim istraživanju da 60 posto ispitanika želi da njihova zemlja ostane u Uniji a 30 posto da ju napusti.

Istraživanje provedeno između srpnja i studenoga prošle godine, pokazuje da je ekonomija bila važnija od suvereniteta i imigracije kao ključno pitanje na referendumu, time da samo oni Britanci koji su uvjereni da bi zemlja mogla imati ekonomske koristi od Brexita odlučuju glasati za tu opciju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Ex13