BiH želi riješiti problem izvoza mlijeka u EU, mljekari žele protumjere

Foto: Melissa Wiese, flickr

Vlasti Bosne i Hercegovine ne razmišljaju o protumjerama na odgodu izvoza mlijeka iz te zemlje u Europsku uniju, koja je uslijedila na zahtjev Hrvatske, i koncentirane su na to da u naredna dva do tri tjedna poduzmu sve što je potrebno kao bi se ta zabrana ukinula, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, citira ga sarajevski “Dnevni avaz”.

“Pokušat ćemo se u ovih 15 do 20 dana koncentrirati na to da tu odluku probamo izmijeniti. Mislim da nije vrijeme za neke protumjere i za reakcije prema Hrvatskoj”, kazao je Crnadak.

Dodao je kako je na domaćim vlastima poduzeti sve što je nužno kako bi se tržište EU napokon otvorilo za izvoz mlijeka iz BiH.

Ravnatelj Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba najavio je je kako će u utorak u Bruxellesu o ovom problemu razgovarati s pročelnikom odjela za veterinarstvo pri Ravnateljstvu za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) Bernardom van Goethemom.

U Uredu za veterinarstvo BiH drže kako je Hrvatska naprosto zakasnila s prigovorom na odluku kojom su od 26. kolovoza četiri mljekare iz BiH stavljene na popis onih kojima je dopušten izvoz termički prerađenog mlijeka u EU.

“Uložili smo prigovor da je komentar (Hrvatske) na popis dat 20 dana nakon roka za to. Smatramo da su zakasnili sa žalbom i da nije valjana”, kazao je Kalaba uoči sastanka u Bruxellesu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ranije je kazao kako je jasno da su mljekare koje je certificirao Ured za hranu i veterinarstvo EU (FVO) nedvojbeno ispunile sve potrebne uvjete i jamče ispravnost i kvalitetu mlijeka kojega proizvedu pa s te strane ne može biti nikakvog opravdanja za suspenziju ranije odobrenog izvoza.

Bosanskohercegovački dužnosnici gotovo da uopće nisu komentirali izjavu predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića kako je prigovor na odluku kojom je dopušten izvoz mlijeka iz BiH u EU zapravo neka vrsta odgovora Hrvatske na “zavlačenje” BiH u pregovorima o tzv. tradicionalnoj trgovini, kojima je trebalo osigurati da i Hrvatska nastavi nesmetano koristiti kvote za izvoz iz EU u BiH.

O tome se pregovora na relaciji između Sarajeva i Bruxellesa još od ulaska Hrvatske u EU 2013. godine, no bez uspjeha, jer u BiH inzistiraju na tvrdnji da bi pojačani uvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske, na temelju kvota koje bi dobila kao članica EU, uništio domaću proizvodnju.

Na protumjerama prema Hrvatskoj zbog problema oko izvoza mlijeka za sada inzistiraju samo udruge poljoprivrednika iz BiH.

Udruga poljoprivrednika i mljekara iz Republike Srpske koju vodi Vladimir Usorac najavila je kao će, ne uspiju li pregovori u utorak u Bruxellesu, organizirati blokadu graničnih prijelaza s Hrvatskom i tako spriječiti uvoz konkurentskih proizvoda.

“Ako ovaj problem ne bude riješen i ako izađemo na granicu tražit ćemo od vlasti BiH povlačenje veleposlanika iz Hrvatske na konzultacije”, kazao je Usorac.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: Melissa Wiese