Croatia Airlines nema nikakvih informacija o izravnim letovima Zagreb-Beograd

Aviokompanija Air Serbia najavila je početkom mjeseca studenoga ove godine uvođenje dvaju letova dnevno između Beograda i Zagreba koji bi trebali započeti od 12. prosinca ove godine. Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture istaknuli su za narod.hr kako je “interes RH da Croatia Airlines posluje dobro”. No, iz Croatia Airlines je istaknuto početkom mjeseca kako “za sada nemaju nikakvih informacija da će kao kompanija imati direktne linije Zagreb-Beograd”.

“Uspostava novih linija na bilo kojim relacijama poslovne su odluke kompanija, a kao što je poznati, zračni prijevoz je komercijalan”, dodaju iz Ministarstva.

“Interes RH je održavanja unutarnjih linija (tuzemnih) koje komercijalno najčešće u Hrvatskoj nisu isplative i zato ih država subvencionira (PSO) kako bi građanima bio omogućen i zračni prijevoz, jer po komercijalnim i tržišnim kriterijima kompanije ih ne bi uspostavljale. To ima utjecaj na državni proračun, jer se subvencije izdvajaju iz državnog proračuna. I to je pitanje u ingerenciji i Ministarstva prometa”, piše u odgovoru Ministarstva.

“Šire gledano, interes RH je i da tvrtka koja je u većinskom vlasništvu RH, kao što je Croatia Airlines, posluje dobro. U ovom slučaju da uspostavlja što veći broj komercijalnih linija kako bi u konačnici poslovala pozitivno i samim tim kroz različita davanja uplaćivala u državni proračun i bila snažnija u zračnoj industriji. Povećanje linija odražava se i na povećanje prometa i naravno da i ima značajan utjecaj na gospodarstvo, jer se dobro poslovanje u zračnoj industriji uvijek multiplicira pozitivno u gospodarstvu. Tako i hrvatske zračne luke imaju koristi od uspostava novih linija jer time povećavaju svoj promet”, zaključuje Ministarstvo.

Prema redu letenja, zrakoplovi će iz Beograda polijetati u 7,35 i 18,20 sati, a iz Zagreba u 10,05 i 20,40 sati. Kako se doznaje, najjeftinija će povratna karta stajati oko 110 eura.

U priopćenju se prenosi i izjava generalnog direktora Air Serbia Dane Kondića kako će letovi na liniji za Zagreb “odgovoriti na sve veću potražnju za poslovnim i turističkim putovanjima osoba koje često putuju između dvije metropole i omogućit će im značajnu uštedu vremena u usporedbi s putovanjima vlakom ili automobilom”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Dejan Milinkovic, wikimedia.org