Novi šef HGK Burilović: vratiti ugled i povjerenje, raditi samo za Komoru

Na današnjoj sjednici Skupštine HGK-a za novog predsjednika izabran je Luka Burilović, koji će Hrvatsku gospodarsku komoru voditi u mandatu od 2014. – 2018. a najvažniji cilj mu je vratiti ugled i povjerenje u tu instituciju.

Burilović, inače predsjednik Uprave Sladorane Županja, čelno mjesto Komore preuzet će 1. travanja, a kao primarni cilj u svom programu istaknuo je vratiti povjerenje u Komoru, reorganizaciju i jačanje gospodarske klime.

„Za sada je najvažniji cilj vratiti ugled i povjerenje u našu instituciju jer, prije svega, izgubili smo povjerenje nekih članica koje su komentirale da je komora sama sebi svrha, čak su dovodile u pitanje i njeno postojanje“, kazao je Burilović.

Tijekom predstavljanja programa Burilović je istaknuo kako predsjednik HGK-a ne smije biti na “skrivenoj plaći” te da mora biti snažan, neovisan i posvećen samo radu u Komori.

Na pitanje novinara hoće li ukidati komorski doprinos, Burilović je kazao kako Komora ima vrijednih ljudi koji su u stanju pružiti kvalitetne usluge i kada članice budu zadovoljne nitko neće spominjati članstvo, tako da ga ne planira ukinuti.

Burilovićevi protukandidati bili su Vladimir Ferdelji, Zlatko Hodak i Damir Kuštrak. Izbor je tajnim glasovanjem članova Skupštine održan u dva kruga. Burilović je u drugom krugu glasovanja dobio 41 glas i time pobjedio Damira Kuštraka koji je imao 38 glasova.

„Programi sva četri kandidata su bili približno jednaki jer tko god radi s Komorom i zna kako funkcionira ima prilično sličnu viziju, prema tome nadam se kako će ova institucija zaživjeti jedan iskorak“, kazao je Kuštrak.

Ferdelji je istaknuo su svi kandidati bili dobri i kako su po prvi put imali ravnopravan izbor, što prema njegovu mišljenju potvrđuju i potrebna dva kruga glasovanja.

„Članice su na vrlo demokratski način izabrale najboljeg kandidata“, mišljenja je Ferdelji koji je uspoređujući programe istaknuo kako je njegov program ipak malo radikalniji jer je uključivao i teritorijalnu reorganizaciju.

„Država je preskupa pa su tako i strukturirane komore preskupe, no očito da ovaj jedan umjereniji put više odgovara članicama“, zaključio je Ferdelji.

Sličnost programa potvrdio je i Hodak uz nadu kako će Burilović u svom djelovanju uspjeti vratiti Komoru na pravi put.

Upravni odbor HGK je početkom veljače raspisao javni poziv za izbor novog predsjednika HGK, na natječaj se javilo 17 kandidata, a nakon što je Upravni odbor razgovarao s 15 kandidata (dva se kandidata nisu odazvala pozivu na razgovor) predložio je skupštini četiri kandidata.

Na čelu HGK kao vršiteljica dužnosti predsjednice Upravnog odbora i predsjednice HGK  je Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

Ona je na tu funkciju došla sredinom studenoga prošle godine, nakon razrješenja dugogodišnjeg čelnika Komore Nadana Vidoševića, uhićenog zbog sumnje u izvlačenje najmanje 35 milijuna kuna iz HGK. Vidošević je na čelu HGK bio 18 godina, a USKOK ga tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja milijunskih iznosa iz HGK.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Ivan Lovrić/narod.hr