Pogrešna ekonomska politika ubire svoj danak

Jasno je da će porast cijena pospješiti i ubrzati eroziju životnog standarda većine građena, a ta komponenta će utjecati na pad bruto društvenog proizvoda, rekao je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević, komentirajući indeks potrošačkih cijena prema kojemu su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u svibnju 2014.  porasle za 0.2 posto u odnosu na travanjske.

„Pogrešna ekonomska politika ubire svoj danak“, istaknuo je Matijašević.

Porastu cijena u svibnju najviše su pridonijele više cijene goriva za osobne automobile, jedan posto veće cijene odjeće i obuće te cijene rekreacije i kulture. Cijene prehrane i bezalkoholnih pića su u prosjeku niže za 0,2 posto, a cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, niže su za 0,1 posto.

„S odgodom će povećanje cijena goriva imati utjecaj na povećanje cijena hrane, to je jasno“, kazao je Matijašević za narod.hr te ukazao na to da mi ništa ne činimo da to spriječimo.

„Za razliku od globalnog kretanja gdje je u zadnjem tromjesečju trend smanjenja cijena hrane, u Hrvatskoj imamo obrnuti trend i hrana će poskupljivati“, kazao je Matijašević.

U Hrvatskoj je udio hrane u potrošačkoj košarici više nego dvostruk, nego što je to prosjek u Europskoj Uniji i jasno je koliko je kod nas negativniji utjecaj ima kretanje cijena hrane nego u Europi, rekao je Matijašević.

Prema indeksu potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku, među cijenama koje su u svibnju i travnju 2014. ostale iste su cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja te obrazovanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr