Sindikat Naute Lamjane: stečajni upravitelj se razotkrio

Nakon što je DORH odbio prenijeti koncesiju pomorskoga dobra bradogradilišta Nauta Lamjane u Kalima na tvrtku M-inženjering, stečajni upravitelj Alain Khan izišao je u javnost s novim planom za kojega tvrdi da bi riješio sve probleme i radnika i vjerovnika.

Stečajni upravitelj osmislio je, za sada, neslužbenu verziju plana kojim bi se, kako tvrdi, spasilo brodogradilište Nauta Lamjana u Kalima na otoku Ugljanu.

Tim planom, kojega bi trebala potvrditi Skupština vjerovnika, najveći vjerovnici Jupiter Adria i Marina Preko otkupili bi potraživanja svih vjerovnika, radnika i države, te manjih vjerovnika, a Jupiter i Marina Preko bi svoja potraživanja pretvorili u vlasniče udjele i tako bi Nauta Lamjana izišla iz Stečajnoga postupka, rekao je novinarima Khan.

Treba ‘samo’ odustati od tužbe

“Ne znam da li postoji bolje rješenje od ovoga. Da, moralo bi se odustati od tužbe protiv Erste banke i Marine Preko, jer mi ništa s njome ne dobivamo, a ovim stečajnim planom dobivamo sve. Plaćamo sve što smo dužni, a jedino ne bi bili plaćeni vlasnici koji bi svoja potraživanja pretvorili u nove udjele. Na taj način bi se sve idealno riješilo, vjerovnici bi se namirili, koncesija održava, nastavila djelatnost brodogradilišta”, rekao je Khan.

Dodao je kako bi se u budućnosti izmjenama prostornoga plana na tom prostoru osmislili neki novi sadržaji, ali nije naveo koji.

S druge strane predstavnik 20-ak radnika koji trenutačno rade u brodogradilištu Nata Lamjana, sindikalni povjerenik Mario Košta ističe kako je riječ o planu kojega je stečajni upravitelj Khan osmislio zajedno s većinski vjerovnicima te da će ustrajati u sporu sa Erste bankom.

“Ma taj plan je očito koordiniran s Erste bankom i bivšim većinskim vlasnicima. Gospodin Khan bi trebao objasniti što je radio 3. srpnja u Orašcu kod Dubrovnika, gdje je sjedište predsjednika Jupiter Adrije, Josipa Leke. Vrlo je znakovito da se traži povlačenje tužbe”, ocijenio je Košta.

Smatra kako se ovim planom stečajni upravitelj Khan potpuno razotkrio.

“On radi za bivše vlasnike i Erste banku, jer je to zapravo njihov plan. Očito se boje da će izgubiti spor, a mi se nemamo čega bojati”, rekao je sindikalni povjerenik Košta.

Jasnija slika o budućnosti brodogradilišta Nauta Lamjane vidjet će se nakon 29. kolovoza kada će se održati ročište na zadarskom Trgovačkom sudu u sporu protiv Erste banke, vrijednom 56 milijuna kuna. Inače, obveze vjerovnika iznose oko 71 milijun kuna.

Remontno brodogradilište Nauta Lamjana već 150 godina gradi i popravlja brodove na otoku Ugljanu, a godine 2000. za jednu je kunu prodano stranom poduzetniku, koji  je većinski paket dionica predao banci koja ga je kreditirala, zatim je vlasnik postao britanski investicijski fond Jupiter Adria koji se bavi izgradnjom hotela i apartmana. Prema riječima bivšeg sindikalnog upravitelja brodogradilišta Košte, “politika je jasna – uništiti brodogradilište, profitabilnu proizvodnju”,

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah