Udruga Franak traži sastanak s čelnicima HNB-a i nastavlja s pripremama za prosvjede

Udruga Franak priopćila je u srijedu kako i dalje nastavlja s mobilizacijom svoga članstva te da su zatražili hitan sastanak s guvernerom i viceguvernerima Hrvatske narodne banke (HNB) kako bi predstavnike i vanjske suradnike Udruge uputili u teme oko korištenja devizne klauzule u švicarskim francima u kreditima, “ali i drugim temama koje proizlaze iz aktualne situacije”.

Iz te udruge navode kako su, nakon konstruktivnog sastanka s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom financija Borisom Lalovcem održanog u utorak, te vijećanja aktivnog članstva, odlučili da i dalje nastavljaju s mobilizacijom članstva.

“I dalje prikupljamo podatke građana i nastavljamo s organizacijom zainteresiranih za sudjelovanje u javnim akcijama Udruge te ćemo biti u pripravnosti kako bi pravovremeno djelovali u ostvarivanju svojih zahtjeva na kojima i dalje čvrsto ustrajemo”, navode iz Udruge Franak.

Pozdravljaju “napore ministra financija Lalovca te interes premijera Milanovića da se problem dužnika dugotrajno riješi” napominjući da će pomno pratiti razvoj situacije te navode kako drže da oni “razumiju kako CHF nije bila u funkciji zaštite od rizika već u funkciji špekuliranja na tržištu radi kreiranja ekstra profita što potvrđuju domaće i međunarodne presude”.

U svom dopisu čelnicima središnje banke ponavljaju i svoj zahtjev da im se žurno dostave podaci o stanju obveza i potraživanja hrvatskih banaka u vezano za CHF po godinama od 2003. do 2014., i to pojedinačno po bankama ili kumulativno za cijeli bankarski sustav, kao i porijeklo tih obveza.

Kao odgovor na jučerašnju izjavu guvernera HNB-a Borisa Vujčića da je upozoravao (na rizičnost kredita vezanih uz franak) svom dopisu prilažu brošuru Austrijske središnje banke “koja je bila dostupna svima i upozoravala na toksične elemente ovakvih proizvoda”.

“Oni nisu poput vas jednokratno izjavili nešto, negdje, na način da potencijalni korisnik kredita to ne može čuti ili razumjeti, već je tiskana brošuru koja je bila dostupna svima i upozoravala na toksične elemente ovakvih proizvoda. Mi nismo u poziciji procjenjivati da li ste vi bili u obavezi ili u mogućnosti na ovakav ili sličan način zaštiti svoje građane koji su vam do sada kao instituciji neosporno vjerovali – ostavljamo to Vladi i Saboru”, stoji u dopisu Udruge Franak upućenom HNB-u.

Dodaje se i da se po dosadašnjim presudama “stječe vrlo jasan dojam da CHF nije bilo u funkciji zaštite od rizika već u funkciji špekuliranja na tržištu radi kreiranja ekstra profita”.

Iz Udruge Franak zahtijevaju da se na tu temu u četvrtak u HNB-u organizira sastanak, na kojem bi nazočili i predstavnici Ministarstva financija, kabineta premijera te sudske vlasti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah