Varaždinska županija pokreće jedinstveni model sufinanciranja nabave udžbenika za osnovne škole

Varaždinska županija počet će provoditi jedinstveni model sufinanciranja nabave udžbenika za osnovne škole, najavio je u petak župan Predrag Štromar istaknuvši kako je to nadogradnja prošlogodišnjeg projekta kada je županija zajedno s općinama i gradovima sudjelovala u kupnji dijela udžbenika za osnovnoškolce.

“Izrađen je softver koji će pratiti tko ima koju knjigu, a na kraju godine učenici će vratiti te knjige za novu generaciju”, istaknuo je napomenuvši kako je cilj da užbenici koji su kupljeni i darovani djeci, zajedno s onima koje su kupili roditelji, ubuduće budu dostupniji u osnovnim školama.

“Županija se uključuje s 2 milijuna kuna i kupuje razliku knjiga i na početku rujna svi učenici će dobiti udžbenike”, rekao je Štromar te dodao da je cilj potaknuti solidarnost među učenicima, a roditeljima omogućiti školovanje djece s manje troškova.

Dodao je da roditelji neće brinuti koje knjige i kada kupiti te da će trebati kupiti samo radne bilježnice. Roditelji će plaćati udžbenike samo ako budu uništeni tako da se više ne mogu koristiti.

“S druge strane, roditeljima učenika koji završavaju osmi razred, a koji su sami kupili udžbenike, ti će udžbenici biti isplaćeni, ako ih ostave školi. Mislim da se s dva milijuna kuna može osigurati dovoljno udžbenika svake godine u naše 33 osnovne škole”, kazao je župan.

Iako je ovo tek početak projekta, Štromar je rekao da već postoje upiti iz drugih županija i gradova.

Varaždinska je županija prije pet godina pokrenula projekt razmjene udžbenika koji se godinama uspješno provodio na završetku školske godine i koji je naišao na veliko odobravanje učenika i roditelja. Ovaj model neće biti primjenjiv u srednjim školama jer je, prema provedenoj anketi, premali broj učenika zaiteresiran za vraćanje udžbenika školi. Oni, naime, žele zadržati udžbenike zbog priprema za maturu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah