(VIDEO) Paradoksalno, tržište pada zbog povoljnih gospodarskih pokazatelja

Foto: snimka zaslona

Veliki jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu danas je zatresao burze diljem svijeta. Američki Dow Jones jučer je završio u minusu od 4,6 posto, što je najveći dnevni gubitak još od kolovoza 2011. Indeks Nikkei na tokijskoj burzi pao je za 4 cijela 7 posto, a dioničko tržište u Frankfurtu zabilježilo je minus od 2 posto. U crvenom je bila i Zagrebačka burza, indeks Crobex pao je za 2 cijela 3 posto, javlja HRT.

Za velik burzovni pad analitičari pronalaze nekoliko razloga – najavljeni rast kamatnih stopa i snažnije inflacije. Doista, u odnosu na 2008., kada se slom dogodio zbog globalne krize, sada tržište, pomalo paradoksalno, pada zbog povoljnih gospodarskih pokazatelja. To što su američke Federalne rezerve i Europska središnja banka podignuli kamatne stope posljedica je globalnog oporavka. Tako to tumači i Trumpova administracija, iako su se donedavno hvalili kako je upravo njihova politika zaslužna za rekordne burzovne razine.

Ipak, gubici nisu mali. U posljednjih osam dana burze diljem svijeta izgubile su oko 4 tisuće milijardi dolara. Analitičari poručuju kako ne treba pretpostavljati koliko će tržište padati i koliko će to trajati. “To je kao sa zločestim djetetom – treba mu dopustiti da se ispuše i zatim se može pronaći nova ravnoteža”, kaže tržišni analitičar Robert Halver.

I naši analitičari smatraju da nije riječ ni o kakvoj katastrofi, ali upozoravaju da trebamo spremno dočekati rast inflacije i kamatnih stopa. “Što svakako zahtijeva pripremu na strani poduzetnika i pripremu na strani fiskalne politike. Dakle, fiskalnu konsolidaciju treba nastaviti kako ne bi bili u situaciji da nam treba neko osobito zaduženje u uvjetima kada kamatne stope počnu rasti”, kaže Velimir Šonje.

Potres na Wall Streetu utjecao je i na Zagrebačku burzu. Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze danas su oštro pali – Crobex za 2,34 posto, a Crobex10 za 1,83 posto, što je posljedica prelijevanja negativnog raspoloženja sa svjetskih burzi. No mnogo važnije od toga jest kako će globalna gospodarska kretanja utjecati na cijene hrvatskih obveznica i kamatne stope.

Poremećaj je na djelu, burzovni indeksi su poprilično pali. Postavlja se pitanje – je li ovo samo izolirana oscilacija i što se s onu stranu Atlantika valja? O tome su u Temi dana govorili prof. dr. s Instituta za financije i računovodstvo Tihomir Domazet te ekonomski komentator na HRT-u Željko Kardum.

Izvor: narod.hr/hrt