Za 13 centara za otpad osigurano 90 posto sredstava

Od gotovo pet milijardi kuna potrebnih za izgradnju 13 centara za gospodarenje otpadom, 90 posto sredstava osigurano je iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak od 10 posto treba osigurati regionalna područna samouprava, za što će dobiti povoljne kredite, najavili su danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, te ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Grčić je rekao da za tih 10 posto sredstava regionalne samouprave nude nekoliko mogućnosti, poput kredita HBOR-a ili povoljnog kredita Europske investicijske banke.

Rok za dovršetak gradnje 13 centara za gospodarenje otpadom je kraj 2018. Ukupna vrijednost tih projekata procijenjena je na 4,8 milijardi kuna, od kojih se 70 posto sufinancira iz Kohezijskog fonda, a nacionalna sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša pokrivaju ostatak do 90 posto.

Grčić je istaknuo važnim da se u idućih šest do 10 mjeseci predaju aplikacije za najveći broj tih regionalnih centara. Trenutno se mogu predati aplikacije za šest centara, a za preostalih pet tijekom 2015.

“Centri za gospodarenje otpadom trebali su biti sagrađeni najkasnije 2010., a tek ove godine prva dva započinju s probnim radom – Marišćina za područje Primorsko-goranske županije i Kaštijun za područje Istarske županije”, rekao je Zmajlović novinarima nakon sastanka s direktorima centara za gospodarenje otpadom.

No, još uvijek možemo stići zacrtani rok i do kraja 2018. imati svih 13 centara, ali više ne smijemo izgubiti nijedan dan, pa od uprava centara i županija očekujemo ubrzanje svih aktivnosti, za što smo im na raspolaganje stavili stručnu pomoć i osigurali do 90 posto sredstava, poručio je Zmajlović.

U idućih šest mjeseci predaje se dokumentacija za sufinanciranje šest centara za gospodarenje otpadom: Bikarac za Šibensko-kninsku županiju, Piškornica za Varaždinsku, Međimursku, Koprivničko-križevačku i Krapinsko-zagorsku županiju, Biljane Donje za Zadarsku, Lučino Razdolje za Dubrovačko-neretvansku, Babina Gora za Karlovačku i Lećevica za Splitsko-dalmatinsku županiju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: croenergo.eu