Boras: Sve na Filozofskom fakultetu pozivam da se suzdrže izvaninstitucionalnog djelovanja

Foto: Fah

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras u srijedu je pozvao sve na Filozofskom fakultetu da se suzdrže izvaninstitucionalnog djelovanja poručivši kako su se suspenzijom dosadašnjeg dekana Vlatka Previšića ostvarile pretpostavke da se u demokratskim okvirima osiguraju izbori za Studentski zbor i novog dekana toga fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pozivam sve da kroz dijalog s novim obnašateljem dužnosti dekana Filozofskog fakulteta (Željkom Holjevcem) osiguraju uređenje fakulteta prema Statutu i da se suzdrže svih izvaninstitucionalnih djelovanja, a ja moram to posebno naglasiti jer upravo izvaninstitucionalna djelovanja štete ugledu fakulteta”, rekao je Boras novinarima uoči sjednice Rektorskog zbora na kojoj će, prema najavama, dužnost predsjednika Rektorskog zbora od Borasa za sljedeću akademsku godinu preuzeti rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović.

Po Borasovim riječima, svima je u interesu da Filozofski fakultet u Zagrebu radi svoj posao, obrazuje ljude, organizira konferencije i da “kroz djelovanje institucija osigura izbor čelnika prema Statutu Sveučilišta”.

“Mojom suspenzijom prof. dr. Vlatka Previšića i njenom potvrdom na Senatu (Sveučilišta u Zagrebu) ostvarile su se pretpostavke da se se stvar riješi u demokratskim okvirima”, dodao je Boras. Napomenuo je su sada stvorene pretpostavke da se uz sudjelovanje svih osiguraju “prije svega izbori za Studentski zbor, a isto tako i izbor novog dekana”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To treba što prije napraviti,” poručio je Boras.

Istaknuo je kako je Filozofski fakultet u Zagrebu izvrstan te da je on, dok je bio dekan na toj visokoškolskoj ustanovi, “osigurao da svi novaci ostanu” na tom fakultetu. “Sada je nastojanjem Sveučilišta (u Zagrebu), i mojim osobnim, osigurano da svi novaci zadrže svoje koeficijente, dakle više od 170 novaka na fakultetu – najviše studenata doktorskih studija, sada imaju priliku ostati i to je najvažnije”, kazao je Boras.

Osim razrješenja dekana Vlatka Previšića, na Filozofskom fakultetu razriješeni su i prodekani te je uz obnašatelja dužnosti dekana Željka Holjevca imenovano i pet obnašatelja dužnosti prodekana. Boras je objasnio da su obnašatelji dužnosti prodekana imenovani na prijedlog obnašatelja dužnosti dekana jer je Filozofski fakultet u Zagrebu “velik kao nekoliko manjih sveučilišta zajedno” te obnašatelj dužnosti dekana, kako je rekao Boras, “ne može sam raditi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.