Bandić, HDZ i oporba se dogovorili: U skupštini uspostavljen kvorum bez Neovisnih za Hrvatsku

Foto: Fah

Zbog nedostatka kvoruma, nastavak 17. sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja je trebala u ponedjeljak početi u 9 sati, odgođena je dva puta. Sjednica je započela tek u 10 i 30 sati.

Uoči početka današnje sjednice Skupštine Grada Zagreba, Gordanu Marasu, predsjedniku zagrebačkog SDP-a, bio je onemogućen ulazak jer nije gradski zastupnik.

Maras je u Ćirilometodsku došao kako bi od predsjednika Skupštine Andrije Mikulića (HDZ) dobio dokaz kako većina u Skupštini doista postoji. No u tome su ga spriječili zaštitari koji mu nisu dopustili ulazak, piše tportal.

“Tražit ćemo da vidimo postoji li većina u Gradskoj skupštini. Sada ćemo o tome obavijestiti predsjednika Skupštine i želimo što skorije izbore jer je evidentno to da Bandić nema većinu. Vidite da silom preko zaštitara to žele spriječiti. Tehnički ćemo to dogovoriti s onima koji to mogu omogućiti’, kazao je Maras novinarima.”

“Određen broj točaka se povlači s dnevnog reda, oporba će biti na sjednici, danas ćemo uspjeti privesti kraju sjednicu. Svi su shvatili da je interes Zagrepčana iznad svega. Bez obzira na Neovisne kvoruma će biti, zaključit ćemo sjednicu”, kazao je Mikulić.

“Svi klubovi su razgovarali i dogovorili budući tijek nastavka sjednice. Nastavljamo dalje s radom”, kazao je Mikulić.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić na početku je sjednice utvrdio da je na sjednici nazočno 20 zastupnika i da kvoruma nema, stoga je prekinuo sjednicu i zakazao njen nastavak za 10 sati.

Tomislav Jonjić: “Tražimo ispriku svim građanima, ispriku koja je bezuvjetna”

Neovisni u ponedjeljak u nastavku sjednice i dalje inzistiraju i traže od gradonačelnika da se ispriča svim građanima.

“Tražimo ispriku svim građanima, ispriku koja je bezuvjetna, nije uvijena u celofan i ispriku koja ne sadržava u sebi poruku i razlikovanje branitelja koji jesu i nisu povrijeđeni”, istaknuo je novinarima prije nastavka sjednice zastupnik Neovisnih Tomislav Jonjić, najavivši da zastupnici te stranke neće biti na sjednici.

“Nećemo biti na sjednici, a kvorum više ne ovisi o nama. Upravo zato dolazimo vidjeti hoće li funkcionirati tržišno gospodarstvo, dakle je li gradonačelnik u ovih nekoliko dana uspio pribaviti nekoliko zastupnika koji su mu potrebni kako bi osigurao većinu”, izjavio je Jonjić.

Bruna Esih: “Sve ostaje isto, ništa se nije promijenilo”

Predsjednica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih rekla je novinarima nakon što je sjednica odgođena za 10 sati da će se, kada se gradonačelnik ispriča svim građanima, otvoriti prostor za daljnju raspravu o njihovom daljnjem sudjelovanju u Skupštini.

“Sve ostaje isto, ništa se nije promijenilo, nismo čuli ispriku svim građanima Grada Zagreba. Danas smo se pojavili nas svom radnom mjestu tek toliko, čekamo što će se dalje događati. U svom smo klubu, na raspolaganju i gradonačelniku i oporbi koja medijski želi prikazati da je ona odgovorna za krizu u Skupštini”, kazala je Esih.

“Osim toga, oglas koji se plaća novcem poreznih obveznika iskoristio je da bi se malo obračunao s političkim neistomišljenicima”, zaključila je Esih.

Mikulić: ‘Po zakonu mogu sazvati proračunsku sjednicu’

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) ustvrdio je u ponedjeljak da se skupštinska oporba razbacuje riječima jer nije realizirala prvo obećanje o kojem su govorili – da imaju većinu od 26 ruku za raspuštanje Skupštine te je poručio da se po Zakonu bez obzira na ovu sjednicu može sazvati proračunska sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba.

“Pa ja sam neki dan rekao – tresla se brda, rodio se miš. Dakle, ja bi preporučio kolegama iz oporbe da se ne razbacuju obećanjima prema biračima jer vidite – prvo obećanje o kojem su oni govorili, nisu realizirali. Dakle, rekli su da imaju većinu od 26 ruku za raspuštanje Skupštine. Ja takav zahtjev još nisam dobio, a vi znate moju rečenicu i moj stav o demokraciji – volja naroda.

“Dakle, ono što vjerojatno kolege iz oporbe nisu iščitale u prijedlogu Zakona – to je da se proračunska sjednice bez obzira na ovu sjednicu može sazvati. Prema tome, vjerojatno su oni kad su čitali preskočili taj dio ili ga nisu razumjeli kako treba”, poručio je Mikulić.

“Po Zakonu mogu sazvati sjednicu – proračunsku. I uopće s tim nemamo problema. To je potpuno legalno – tko će na tu sjednicu doći ili neće – to neka odluče oni koji sjede kao gradski zastupnici u Skupštini Grada Zagreba a ja im poručujem da ne varaju svoje birače i nije moralno da ne dolaziš na sjednicu Skupštine a primaš naknadu od istih tih birača kojima si nešto obećao”, poručio je Mikulić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv