Čitatelj se požalio Agenciji za elektroničke medije zbog naslova koji potiče na mržnju na Tportalu – evo što su mu odgovorili

Na adresu redakcije javio nam se čitatelj koji je uputio pritužbu Agenciji za elektroničke medije zbog teksta “Opasno zveckanje oružjem uz spomenik od 16 tona” objavljenom na Tportalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, čitatelj je 23.04.2014. nazočio događaju o kojem je poslije pisao i Tportal. Kako nije bio zadovoljan naslovom koji su stavili on ih je kontaktirao i tražio da promijene naslov jer je “neistinit, lažan i potiče na mržnju prema određenoj skupini, tj. braniteljima”. Kako naslov nije uklonjen žalio se i HT-u, kao vlasniku Tportala. Od njih je dobio odgovor da se ne žele miješati u uređivačku politiku.

Tekst pritužbe Agenciji donosimo u cijelosti:

“Poštovani,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

obraćam vam se ovim putem kako bih vam svratio pozornost na tekst na tportalu objavljen
23.04.2014. godine.
Poveznica na članak je

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/328655/Opasno-zveckanje-oruzjem-uz-spomenik-od-16-tona.html

Sam sadržaj teksta je sasvim u redu, nema ničega što bi bilo neregularno ili netočno, uglavnom. Ovo govorim zato jer sam
i sam nazočio navedenom događaju. Autor teksta je HINA. Ono što upada u oči, što uopće ne odgovara ni sadržaju članka niti
samom događaju, je naslov. Naslov je urednički, najvjerojatnije je djelo urednice gospođe Ivane Erceg Matijašević.
Budući da naslov ne odgovara ni sadržaju članka niti događaju, očito je da uredništvo tportala nastoji svoje čitatelje dovesti u zabludu koristeći se dezinformacijama i lažima. Točnije, sugerirati događaje koji se nisu dogodili i istovremeno potaknuti mržnju i neprijateljstvo kod svojih čitatelja prema određenoj skupini i pojedincima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakvo postupanje je zabrinjavajuće i opasno. Zbog toga vam i šaljem pritužbu na tportal i ovaj članak.
Vi kao Agencija za elektroničke medije bi trebali reagirati na ovakve događaje i upozoriti uredništvo tportala na neprimjeren naslov i sadržaj.
Za početak bi bilo dobro da maknu naslov i ispričaju se zbog odvođenja javnosti u zabludu.

Unaprijed zahvalan”

Odgovor Agencije za elektroničke medije donosimo u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poštovani,

vezano uz Vašu pritužbu od 16. svibnja 2014. odgovaramo kako slijedi.

Zaključeno je kako objavljivanje navedenog članka tj. njegovog naslova ne predstavlja kršenje odredbi Zakona o elektroničkim medijima. Izbor naslova, podnaslova, fotografija i sl. spada u sferu slobode medija, tj. uredničke odgovornosti.

S poštovanjem,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija za elektroničke medije”

Čitatelj je ponovno poslao upit:

“Poštovani gospodine Zeko,

hvala vam na odgovoru koji ste mi poslali.
Svjestan sam slobode medija i slobode pisane i izgovorene riječi i svim srcem sam za nju.
Međutim, u konkretnom naslovu se ne vidi nikakva sloboda medija i govora, već se očitava govor mržnje
i pozivanje na linč.
Ako vam nije problem, volio bih da mi pojasnite kako je, na koji način i zašto, te tko, zaključio da se u konkretnom slučaju ne radi o kršenju odredbi Zakona?

Zakon o elektroničkim medijima:

Članak 12.

(2) U audio i/ili audiovizualnim medijskim uslugama nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije, te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima.

Zakon o medijima

Članak 61.

(1) Novčanom kaznom do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj:

4. glavni urednik ako uredničkom obradom teksta, a osobito naslovom bitno promijeni sadržaj ili smisao informacije objav­ljene u javnome glasilu,

Po zakonu o elektroničkim medijima nije dopušteno širiti mržnju po bilo kojoj osnovi. Urednica promjenom naslova jasno stvara osjećaj mržnje i netrpeljivosti prema čovjeku i određenoj skupini.
Po zakonu o medijima kažnjivo je naslovom promijeniti sadržaj i smisao informacije. Što je urednica učinila.

Ako vi, kao državna agencija, u svemu ovome ne vidite nikakav problem, onda je očito da je problem puno veći od jednog članka.

Unaprijed hvala na dodatnim informacijama koje ćete mi, nadam se, poslati.”

Nakon ovog e-maila nije dobio nikakav odgovor.

Čitatelj nam navodi da ako se pročita naslov i članak vide se nelogične informacije, ali nakon ovoga upita Agencija nije našla za shodno ni na koji način reagirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: snimka zaslona

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.