Dekanica ADU-a za Narod.hr: ‘Prijavljeno je 9 naših nastavnika, 2 osobe ne sudjeluju više u nastavi’

Foto: Fah/GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

“Ukupno je podneseno 30-ak prijava od kojih se dio njih odnosi na 9 naših nastavnika. Za sada dvije osobe ne sudjeluju više u nastavi.”, potvrdili su nam to s Akademije dramskih umjetnosti na naš upit o prijavljenim slučajevima uznemiravanja.

O svojim iskustvima seksualnog uznemiravanja prije nekoliko mjeseci u Hrvatskoj progovorile su studentice Akademije dramske umjetnosti. Dekanica Akademije Franka Perković potvrdila nam je kako je u nedavnom razgovoru za RTL govorila o primjeru s ADU-a kada je kazala da je “nastavnik inzistirao da studentici pokaže kako se treba ljubiti sa partnerom”.

Više o prijava studentica upitali smo dekanicu fakulteta Franku Perković.

Narod.hr: Što ste sve poduzeli u zaštiti studentica?

“I dalje je otvoreno više kanala za prijave, i anonimnih i neanonimnih. Osim nadležnih državnih tijela, interno povjerenstvo sastavljeno od nastavnika i studenata ADU utvrđuje činjenice o svim slučajevima i razgovara s prijavljenim zaposlenicima. Zaključno mišljenje toga povjerenstva očekujem kroz desetak dana. Za sada dvije osobe ne sudjeluju više u nastavi. U utorak, 6.4. s predavanjem pravobraniteljice za ravnopravnost spolova gđe. Vesne Ljubičić i pravnog savjetnika u Uredu pravobraniteljice g. Nebojše Paunovića, započinjemo s jednomjesečnim programom edukacije koji će uključivati i radionice pod vodstvom kolegica iz Ženske sobe, filmske projekcije i tribine.”

Narod.hr: Imate li saznanja koliko je ukupno prijava podignuto za profesore s ADU-a?

“Ukupno je podneseno 30-ak prijava od kojih se dio njih odnosi na 9 naših nastavnika.”

Narod.hr: Gdje se mogu studentice javiti za psihološku/ili bilo kakvu drugu pomoć na ADU?

“Uz besplatnu stručnu pomoć psihoterapeutkinje koju ADU pruža svim svojim studentima, neke od prijaviteljica dobile su stručnu pomoć kolegica iz Ženske sobe. Uz to, sve studentice i studenti mogu se javiti Koordinatorici za podršku studentima doc. art. Jasni Žmak. Sve informacije dostupne su na (po mom sudu) vrlo informativnoj i preglednoj web stranici https://nismotrazile.adu.hr.”, zaključila je za Narod.hr izv. prof. art. Franka Perković.

Kako smo već pisali, početkom veljače javnost je izviještena o više od 60 prijava za seksualno uznemiravanje na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu. Pristiglo je 29 prijava na adresu Akademije dramskih umjetnosti, 15 prijava likovnoj akademiji, 12 studentica prijavilo je istog profesora na Veterinarskom fakultetu, a sedam prijava stiglo je na Filozofski fakultet. Među optuženima je profesor emeritus na Filozofskom fakultetu dr. sc. Drago Roksandić, za javnost su još uvijek nepoznata imena još dva povjesničara s istog odsjeka.

> Seksualno uznemiravanje na fakultetima: Osumnjičeni profesor spomenuo još neka imena

> Šutnja kod Stankovića: Zataškava li se na ovaj način seksualno uznemiravanje na FFZG?

> Zašto Stanković Goldsteina nije pitao ništa o seksualnom uznemiravanju na Odsjeku za povijest FF-a?

Ignoriranje teme seksualnog zlostavljanja na Filozofskom fakultetu u emisiji Nedjeljom u dva primijetila je i saborska zastupnica, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić, također i profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kada Aleksandar Stanković nije profesora s tog fakulteta pitao niti jedno pitanje vezano uz prijave za seksualno uznemiravanje.

“Nismo imali prilike čuti što gospodin Goldstein misli o spolnom uznemiravanju na Fakultetu, kakvo je njegovo osobno iskustvo i kakva je situacija na tom Odsjeku. Podsjetit ću, recimo, da se, primjerice, mene kao ženu, profesoricu na Fakultetu, uvijek pita kakvo je moje osobno iskustvo sa spolnim uznemiravanjem, a nisam primijetila da se istu stvar pita muške kolege.”, istaknula je u razgovoru za Narod.hr Selak Raspudić komentirajući emisiju Nedjeljom u 2.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.