Deset pogrešnih tumačenja Obiteljskog zakona

Dubravka Hrabar
Foto: Fah

Odredbe o skrbništvu u aktualnom zakonu vrlo su slične tekstu iz 1947. godine, te tu uvodimo najveću promjenu i modernizaciju, piše Marinko Jurasić u Večernjem listu od 21. studenoga 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Prof. dr. sc. Dubravka Hrabar: Predložena definicija obitelji utemeljena je u stvarnosti

Prvi put nakon što je zbog definicije obitelji nakon samo sat i pol iz javne rasprave povučen “kontroverzni” nacrt Obiteljskog zakona, o tomu i budućim rješenjima prof. dr. sc. Dubravka Hrabar održala je na javnoj tribini Pravnog fakulteta 45-minutno predavanje. U jed-nosatnoj raspravi sudjelovala je još jedna članica radne skupine prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, bivša sutkinja Europskog suda za ljudska prava prof. dr. sc. Nina Vajić i bivši sudac Ustavnog suda prof. dr. sc. Željko Potočnjak, studenti… Od političara bio je Mostov saborski zastupnik prof. dr. sc. Robert Podolnjak.

Svi se usuglasili oko teksta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ono što su “kontroverze”, u stvarnosti su nestručne rasprave i medijski napadi – ustvrdila je profesorica, žaleći za prošlim vremenima kada se uvažavala struka u procesu donošenja zakona, a ne “visoki izvori”, “pouzdani svjedoci”… – Obiteljski propisi trebali bi biti potpuno izvan dosega, ne politike, nego politikantstva – dodala je argumentirajući desetak pogrešnih interpretacija povučenog nacrta, pa i to da je ona voditeljica radne skupine. Ali bila je za OZ iz 2003. kad je na vlasti bio SDP, te ju je SDP-ov ministar zdravlja Rajko Ostojić imenovao voditeljicom radne skupine za Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, istaknula je, zbog ideoloških objeda.

> Zašto je za Mrak Taritaš ‘problematična i nazadnjačka’ definicija obitelji – mama, tata i djeca?

Na zadnjem sastanku radne skupine svi nazočni suglasili su se oko teksta objavljenog na e-savjetovanju, premda je “naša dežurna kritičarka”, rekla je Hrabar, tvrdila suprotno “jer je htjela dezavuirati i nacrt i radnu skupinu i ministricu Nadu Murganić, ministarstvo i Vladu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesorica je čula kako se navodno zbog ogromnog broja posjeta srušio sustav pa je duhovito primijetila kako je za radnu skupinu to kompliment jer to znači da je nacrt pisan vrlo jasnim rječnikom ako su u sat i pol neki uspjeli proći kroz 444 članka i zakonu dati etiketu skandaloznog, a članovima radne skupine još neke “epitete”.

– Najviše žalosti što nije bilo stručne rasprave. Pozivam stručnjake na okrugli stol pa da vidimo s argumentima što je to u našem tekstu protivno međunarodnim ugovorima, europskim dokumentima ili Ustavu, ili što bi bilo ideološki, primitivno ili srednjovjekovno, kako se govorilo, a usput ću reći da im Dante, Boccaccio, Gi-otto, Newton ili srednjovjekovni statuti hrvatskih gradova i gradića to sigurno ne bi mogli oprostiti – rekla je Hrabar.

> Međunarodni dokumenti su jasni: Država ima obvezu štititi obitelj – majku, oca i djecu – kao temeljnu društvenu zajednicu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim je prikazala novine u OZ-u za koje ne zna hoće li biti u konačnom tekstu iako, kaže, kako je Ministarstvo iskazalo razumijevanje za pravne argumentacije.

Surogatstvo

Promjena spola osobe u braku postaje osnova za prestanak braka, što je prof. Vajić zanimljivo jer ESLJP još nije imao takav slučaj. Hrabar kaže kako je to nužno zbog ustavne definicije braka kao životne zajednice žene i muškarca, jer bi inače kod promjene spola nastala zapravo protuustavna zajednica. Zabranjuje se sklapanje prisilnog i fiktivnog braka radi prevencije (migracije). Predlaže se utemeljenje registra bračnih ugovora. Odustaje se od obiteljskih centara zbog nedostatka sredstava. Razvod braka bit će u tri koraka, a ne kao sada u četiri jer nema obvezne medijacije.

Posredovanje će zvati roditeljsko savjetovanje, do čega dolazi nakon podnošenja tužbe za razvod i eventualnog sporazuma. Tada sud zastaje pa ako savjetovanje ne uspije (u 90 % slučajeva), stranke se vraćaju na sud u postupak razvoda. Na to nas obvezuje europska uredba Bruxelles II bis i to iz razloga litispendencije, istakla je Hrabar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirenje se ne nameće, već koncentrira na pomoć oko roditeljske skrbi, a ne na pokušaj spašavanja braka. Stoga parovi s odraslom djecom ili bez djece ne prolaze kroz mirenje. Roditeljski plan kao novina iz OZ-a iz 2015. izazvao je puno negodovanja pa se od toga odustalo jer svi govore da je odraz lažnog sporazumijevanja. Zapravo centri za socijalnu skrb nagovaraju roditelje da sklope plan, jer u protivnom idu na medijaciju, a ako se ni ondje ne sporazumiju, onda mogu “zaboraviti” razvod.

> Tko sve želi izbaciti djecu iz pravne definicije obitelji?

Stoga potpisuju bilo što, a onda dan nakon pravomoćnosti odluke o razvodu mogu ići na promjenu sadržaja roditeljskog plana. Zbog slučaja Campanelli i Paradiso protiv Italije vezano za surogatstvo, koje je drugim zakonom zabranjeno, ovlašćuje se matičara da odbije upis djeteta koje rodi recimo Ruskinja, Ukrajinka ili Tajlanđanka za naše državljane.

Dobrovoljna medijacija

Promiče se jednaka vrijednost obaju roditelja. Zajednička roditeljska skrb ne prekida se zbog toga što roditelji više ne žive u bilo kakvoj zajednici ili u njoj nikad nisu ni bili. Odvojeni roditelj ima s djetetom pravo na kontakte, što podrazumijeva susrete, druženja i svaki oblik komunikacije između djeteta i roditelja kao i davanje informacija djetetu o odvojenom roditelju. Kod posvojenja odbačen je probni smještaj iz važećeg zakona zbog prevelikih rizika po zdravlje djeteta koje “ne bi prošlo” na provjeri.

Radna skupina smatra, ako se dobro odradi probir posvojitelja, to je jamstvo jednako kao što je moguće bilo što jamčiti za vlastito biološko dijete.

> Dr. Natalija Kanački: Zašto je definicija obitelji – mama, tata i djeca – važna?

– Nismo htjeli dijete pretvoriti u objekt, igračku posvojitelja – ističe Hrabar. Posvojenje od izvanbračnih drugova i samaca i dalje je moguće ako je to u osobitoj dobrobiti djeteta. Odustalo se od toga da sudska odluka nadomjesti pristanak bioloških roditelja na posvojenje njihova djeteta, jer sutkinje kažu da takvu odluku ne bi mogle donijeti, a isto se može postići i tako da se roditelja liši roditeljske skrbi pa njegov pristanak više nije potreban.

– Odredbe o skrbništvu u aktualnom zakonu vrlo su slične tekstu u Osnovnom zakonu o starateljstvu iz 1947. godine, te tu uvodimo najveću promjenu, modernizaciju pa i humanizaciju – ističe Hrabar.

Naglašava se načelo dostojanstva starijih osoba koje nema razloga lišiti poslovne sposobnosti već im je potrebna odgovarajuća potpora kroz savjetovanje i pomaganje da donesu odluku o nečemu za što im intelektualni kapaciteti više nisu kao kad su bili mladi. Tu bi im uslugu pružao CSS, ali i udruge civilnog spektra. To smo uskladili s preporukama pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i s gledištima Odbora za prava osoba s invaliditetom. Previše je osoba potpuno lišeno poslovne sposobnosti, najčešće starijih, pa se vraća ograničenje poslovne sposobnosti. Potiče se samostalnost štićenika u donošenju različitih odluka uz podršku skrbnika, umjesto klasičnog zamjenskog odlučivanja umjesto štićenika – tumači Hrabar.

> U ime obitelji Saboru – zatražite Vladu da u roku od tri mjeseca predstavi konkretne mjere za zaštitu obitelji

Kod uzdržavanja neće biti famoznih düsseldorfskih tablica koje ni u Njemačkoj nisu obvezujuće, a kod nas su neprimjenjive jer je premala razlika između minimalnog i prosječnog primanja. Medijacija se temelji na načelu dobrovoljnosti i predstavlja institut za potporu svim članovima obitelji za bilo koji obiteljski prijepor u bilo koje vrijeme i bez obzira na to postoji li ili ne sudski spor. Želja je da se sve što se može riješi mirno.

Pogrešne interpretacije Obiteljskog zakona

* “Dubravka Hrabar voditeljica je radne skupine za OZ”

Voditeljica je Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku

* “Država se nema što miješati u brak i obitelj”

U Ustavu je obitelj pod osobitom zaštitom države, a brak i bračni odnosi ureduju se zakonom

* “Vjernosti bračnih drugova i domoljublju nije mjesto u zakonu”

Vjernost propisuju svi obiteljski zakoni od 1946. a domoljublje je jedna od desetak smjernica iz 1998.

* “Definicija posvojenja”

Također u prethodnim zakonima nikome nije smetala

* “Radna skupina želi ukinuti centre za socijalnu skrb”

Štoviše, dobili smo obećanje Ministarstva da će se zaposliti još ljudi

* “U bitno boljoj poziciji je roditelj s kojim dijete živi”

U mnogim odredbama ističe se ravnopravno, sporazumno ostvarivanje roditeljske skrbi

* “Sprečava se manipulacija kontaktima”

Manipulacija kontaktima s djetetom predstavlja povredu prava osobnosti i sud mora voditi računa o važnosti oba roditelja ta razvoj djeteta

* “Roditelji ne trebaju biti prije svih odgovorni za odgoj djece”

Ustav propisuje samostalnost roditelja u odgoju djece te da su odgoj i obrazovanje vrlo usko povezani, a i Protokol uz EU Konvenciju za zaštitu djeteta propisuje da roditelji utječu na obrazovni sustav u skladu sa svojim filozofskim i vjerskim uvjerenjima

* “Obvezno posredovanje i kod nasilja u obitelji otežava razvod”

Propisano je da je cilj prepoznati razloge koji su doveli do poremećenosti bračnih odnosa i pomoći u njihovu otklanjanju kad je to moguće. To je propisano radi usklađenja s europskom uredbom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.