Dobra suradnja HDZ-a i SDP-a na Braču: Još jedan SDP-ovac hvali i brani ministra Kuščevića

Foto: fah

Nakon Ivane Marković, SDP-ove gradonačelnice Supetra, koja je pohvalila suradnju s HDZ-ovim ministrom Lovrom Kuščevićem uz kojeg se zadnje vrijeme vežu afere zbog nekretnina na Braču, još je jedan brački SDP-ovac stao u Kuščevićevu obranu. Riječ je Frani Loziću, načelniku Milne koji kaže da Kuščević, kao načelnik Nerežišća, nije odlučivao o izmjenama Prostornog plana, piše dalmatinskiportal.hr

Ovo vam je drugi mandat općinskog načelnika. Prošli ste prije njega turbulentna vremena, presude, reklo bi se dugotrajni sudski progon?

Prije svega pozdravljam sve čitatelje Dalmatinskog portala i moram Vas ispraviti. Ovo je sada  SDP-ov već 5 mandat na čelu izvršnog tijela Općine Milna na čelu sa mnom. Naime, još 2001. godine prvi put sam izabran za Općinskog načelnika te sam tu odgovornu dužnost obnašao do siječnja 2015. godine. Nakon 3 godine na izvanrednim izborima koji su se održali u rujnu 2018. godine ponovno sam u prvom krugu izabran za Općinskog načelnika. Uvijek i svaki put dosljedan svojim načelima, načelima svih mojih suradnika koji su uvijek stajali uz mene i socijaldemokratskim programima  SDP-a Hrvatske.

Da, u tom periodu prošao sam dva kaznena procesa u kojima su me uvijek isti pojedinci optuživali za bezbroj navodno počinjenih kaznenih djela. Jedan proces je 2012. godine završen pravomoćnom oslobađajućom presudom, a u drugom procesu Vrhovni sud RH je u potpunosti dao meni za prvo u sve 4 točke optužnice i u ovom trenutku čekam konačan epilog na Županijskom sudu u Splitu.

(…)

Imate bračkog ministra. Druga je stranka, pa je zanimljivo pitati kako surađujete?

U mojim mandatima kao Općinskog načelnika bilo je nekoliko bračkih ministara. Iz SDP-a Arsen Bauk, Ranko Ostojić koji je također porijeklom s Brača. Ministra Lovru Kuščevića poznajem još od 2005. godine kao svog kolegu načelnika susjedne Općine Nerežišća. U periodu kada smo i on i ja bili načelnici dviju bračkih općina, zajedno sa drugim kolegama imali smo izrazito dobru, ali prije svega konkretnu i uspješnu suradnju.

Naime, kao i sada, pa i u tom razdoblju uvijek smo održavali koordinacije bračkih načelnika i gradonačelnika/ice grada Supetra na kojima smo razmatrali pitanja i probleme vezane za naš otok.

Kolega Lovro Kuščević je tada za neke ključne ‘bračke probleme’ uveliko doprinio da se riješe. Aktivno je sve poduzimao da se glas Brača čuje kako na regionalnoj tako i nacionalnoj razini.

Dakle, imali smo izuzetno dobru suradnju.

Kuščevića napadaju da je kao načelnik izmjenama Prostornog plana pogodovao svojoj supruzi. Kako gledate na to? 

Ne mogu ulaziti u dubinu i pozadinu ovakvog napada na kolegu Kuščevića, a posebno jer nisam upućen u Prostorni plan Općine Nerežišća te izmjene i dopune istoga za što ga se tereti.

Međutim, kao dugogodišnji načelnik Općine Milna vrlo dobro sam upućen u problematiku i procedure donošenja prostornih planova kao i nižih provedbenih planova kao što su Urbanistički planovi uređenja i vrlo dobro poznajem zakonske propise kojima su propisani postupci izrada i izmjena planova.

U mojim mandatima donijeli smo 2007. godine novi Prostorni plan uređenja Općine Milna i dva UPU-a. Stoga odgovorno tvrdim da nije i ne može čitava odgovornost u izradi planova biti na načelniku, pa tako ni tada na načelniku Lovri Kuščeviću. Name, odluku o pokretanju postupka izrade ili izmjena i dopuna prostornog plana donosi Općinsko vijeće, a ne načelnik. I Općinsko vijeće je upravo tijelo koje odlučuje koji su razlozi i ciljevi izmjena prostornog plana, a sve temeljem analize stanja u prostoru koju opet ne donosi načelnik već stručno tijelo.

Jednako tako postupak je javan i transparentan i tijekom javne rasprave svi zainteresirani građani imaju pravo sudjelovati tako da daju primjedbe i prijedloge, a na izrađivaču plana, dakle instituciji ili ovlaštenom gospodarskom subjektu s kojim je Općina zaključila ugovor o izradi plana je da na te prijedloge odgovori i ako su u skladu sa smjernicama i ciljevima koje je odredilo Općinsko vijeće i Zakon o prostornim uređenju, da ih prihvati ili ne. Dakle, te odluke nisu odgovornost načelnika.

Jednako tako po završetku procedure i dobivanju mišljenja javnopravnih tijela, a prije svega nadležnog ministarstva takav plan usvaja Općinsko vijeće, a ne načelnik. Poučen vlastitim iskustvom i optužbi na svoj račun smatram da i u ovom slučaju kada se radi o Općini Nerežišća u smislu izrada i izmjena Prostornog plana valja biti oprezan u optuživanju jer prije svega potrebno je poznavati na kojem tijelu leži odgovornost.

(…)

Cijeli intervju pročitajte ovdje

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr