Dolenec tvrdi da je mjera roditelj odgojitelj štetna: Evo zašto to nije točno

Foto: fah, Depositphotos, montaža narod.hr

Zagrebačka dogradonačelnica Danijela Dolenec obratila se javnosti u povodu odluke Visokoga upravnog suda kojom se obustavlja izvršenje odluke o izmjenama mjere roditelj odgojitelj. To znači da će se isplata naknada od 1. svibnja nastaviti normalno, odnosno da neće biti smanjenja na iznos od 1000 kuna mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolenec je ustvrdila kako je na mjeru roditelj odgojitelj potrošeno 1,8 milijardi kuna, a da je ona imala niz štetnih posljedica – onemogućuje zapošljavanje žena i upis djece u vrtiće.

> Dolenec nakon odluke suda da roditelj odgojitelj ide dalje: Mjera je štetna, možda idemo u rebalans proračuna

> Dr. Markić: Visoki upravni sud pokazao je ozbiljnost koju Grad Zagreb nije pokazao za roditelje odgojitelje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Ispitivanje UiO: Čak 61 % roditelja odgojitelja dalo je otkaz, a njih 40 % u tijeku mjere rodilo je još barem jedno dijete

Dolenec nije u pravu, a u nastavku donosimo niz pozitivnih stvari koje je mjera donijela.

Ispitivanje UIO

Udruga U ime obitelji provela je do sad jedino ispitivanje stavova korisnika mjere „Roditelj odgojitelj“ u sklopu projekta „Roditelj odgojitelj – uspješna demografska mjera za Zagreb i Hrvatsku?“. Upitnik je pripremio projektni tim U ime obitelji u suradnji sa stručnjacima iz područja sociologije i demografije. Anketa je provedena od 14. do 24. veljače 2022. putem online upitnika. Na pitanja je odgovorilo 1.343 korisnika mjere, odnosno, 23,2 % što ovaj ispitivani uzorak čini reprezentativnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Analiza odgovora roditelja odgojitelja potvrdila je da je ova mjera iznimno uspješna u demografskom smislu, jer se u samo 5 godina broj trećerođene djece u Zagrebu povećao za 23,8 % u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje.
Isto tako, iz odgovora ispitanika vidi se da je nakon uključivanja u Mjeru, za što je preduvjet bio da roditelji imaju najmanje 3 djece – čak  39,5 % ispitanika dobilo barem još jedno dijete, a da je čak 11,2 % ispitanika dobilo još troje ili više djeceČak 42,5 % ispitanika navelo je da su planirali imati još djece uz pretpostavku sigurnosti i stabilnosti Mjere.

Mjera jamčila sigurnost

Analiza je otkrila da je čak 61,4 % roditelja bilo zaposleno te je dalo otkaz. Većina njih bila je u stalnom radnom odnosu. Otkaz su dali nakon što im je Grad Zagreb na njihovu kućnu adresu poslao prijedlog za mjeru roditelj odgojitelj. Isto tako, anketa je pokazala da je oko polovica roditelja odgojitelja podigla kredit ili se zadužila, većinom radi adaptacije ili kupovine stambenog prostora, a da je za njih oko 90 % za podizanje kredita ključna bila sigurnost koju je jamčila ova mjera. Ispitivanje je pokazalo da čak 20 % roditelja ima visoku stručnu spremu, što odgovara udjelu visokoobrazovanih u Zagrebu, a više je od udjela visokoobrazovnih na državnoj razini.
Analiza odgovora korisnika mjere pokazala je da čak 10,8 % ispitanika ima jedno ili više djece s posebnim potrebama, da su 6 %  samohrani roditelji, a da je čak 5,5 % korisnika u mjeri našlo zaštitu od nasilja.
Korisnici mjere, većinom žene, bili su izloženi vrijeđanjima, a koje su pokrenuli i neistiniti podaci koje je iznosio u javnosti g. Tomašević sa suradnicima. Analiza ankete pokazala je da čak 83,7 % roditelja zbog stigmatizacije osjeća strah, ljutnju i nelagodu.

Uspješna demografska mjera

Stručno mišljenje prof. dr. sc. Nenada Pokosa pokazalo je da je u samo pet godina uspješne demografske mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu došlo do povećanja od 38,2 % u broju trećerođene djece te povećanju od čak 65,4 % u broju četvrtog i više rođene djece. To znači da je zahvaljujući mjeri roditelj odgojitelj u Zagrebu u pet godina rođeno oko 500 djece više  nego u prijašnjem usporednom razdoblju. Za sliku o važnosti te mjere za Zagreb: to je 20 razreda po 25 djece.

Argumenti i podatci koji pobijaju tvrdnje Tomislava Tomaševića i Danijele Dolenec

> Marijan Kozić: ‘Tomašević je obećavao “rezanje” korupcije, a sad “reže” sve mjere koje podupiru djecu i mlade!’

U razgovoru sa Željkom Markić, IT stručnjak čija supruga koristi mjeru, Marijan Kozić, iznio je niz argumenata i podataka koji pobijaju tvrdnje Tomislava Tomaševića i Danijele Dolenec kako mjera roditelj odgojitelj nije demografski uspješna ili kako će za nekoliko mjeseci biti u vrtićima mjesta za dodatnih 5000 ili 6000 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markić: Visoki upravni sud pokazao je ozbiljnost

“Visoki upravni sud pokazao je ozbiljnost u pristupu ovoj temi koju Grad Zagreb, nažalost, nije pokazao”, istaknula je dr. Željka Markić, izvršna direktorica U ime obitelji, na konferenciji za novinare ispred Poglavarstva Grada Zagreba u vezi s današnjom važnom odlukom Suda o odgodi stupanja na snagu Odluke o izmjenama Odluke za roditelje odgojitelje.

Udruga U ime obitelji (UiO) zatražila je preko odvjetnika Karla Novosela zaštitu zakonskih prava roditelja odgojitelja od Visokog upravnog suda. To su učinile i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) s odvjetnikom Krešimirom PlaninićemGI ‘U djeci je budućnost’ i Ivica Lovrić s odvjetnicom Ksenijom Vržinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sud je istaknuo da je Grad Zagreb pozvao roditelje da uđu u ovu mjeru, od kojih je 50 posto u ovih pet godina dobilo još barem jedno dijete, i da te obitelji imaju pravo na sagledavanje zakonskih obveza i poštivanje zakona”, dodala je dr. Markić.

Od Suda su zatražili uvođenje privremene mjere – čime bi se zaustavila sva postupanja povezana s nezakonitom odlukom gradonačelnika Tomaševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.