Dr. sc. Dobrović: Kod Tomaševića je odlučnost kao vrlina vladanja prisutna samo u ideološki obojanim temama

dobrović
Slaven Dobrović, Tomislav Tomašević, Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Zanimljivo je za primijetiti da je odlučnost kao vrlina vladanja kod ove uprave prisutna jedino i isključivo u ideološki obojanim temama”, rekao je za Narod.hr dr. sc. Slaven Dobrović o gradonačelniku Grada Zagreba Tomislavu Tomaševiću i Možemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar zaštite okoliša i energetike i aktualni zastupnik Domovinskog pokreta u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, dr. sc. Slaven Dobrović za Narod.hr progovorio je o štrajku radnika Čistoće i povezanosti njihova dogovora s gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem (Možemo) i poskupljenja komunalija, zatim o učinkovitosti “plavih vrećica” i općenito poteškoćama s kojima se Tomašević susreće oko otpada, iako je prije izbora najavljivao kako će taj problem riješiti.

>Zagreb: ‘Možemo’ naplaćuje kazne građanima, a Čistoća trpa razvrstani otpad u isti kamion!
>Dr. sc. Dobrović za Narod.hr: ‘Što je Tomašević razgledavao u Ljubljani?’
Narod.hr: U javnosti se nakon štrajka radnika Čistoće stekao dojam da su za poskupljenja komunalija koje je najavio Tomašević – krivi radnici. Je li to doista tako i jesu li dosadašnja sredstva trošena na zbrinjavanje otpada bila dostatna?

Dr. sc. Dobrović: Istaknuti radnike i njihove zahtjeve kao razlog najavljenih poskupljenja je očita namjera vladajućih. No, materijalna prava radnika su zadnje što se ovdje smije spominjati, jer se mnoge neracionalnosti u poslovanju uopće ne spominju. Već sam puno puta istaknuo da je gospodarenje otpadom jedini sektor koji ima mogućnost neke troškove pretvoriti u prihode. Zagreb plaća preko trideset milijuna kuna za zbrinjavanje odvojeno prikupljene plastike, umjesto da, sagradivši sortirnicu sam tu plastiku u dobroj mjeri konvertira u tržišne kategorije i sa našim prerađivačima ojača sektor reciklaže plastike. Kod biorazgradivog otpada je još gore, loše postupanje generira smrad i emisije u okoliš, a dobro postupanje proizvodi traženu robu za poljoprivredu tj. kompost prve kategorije kao što se to može vidjeti u Koprivnici. 

> Dobrović raskrinkao Tomaševićevu ‘zelenu tranziciju’: ‘Ovo nema veze s kružnim gospodarenjem otpadom’
Narod.hr: Što su Zagrebu donijele “plave vrećice”, je li njihovo uvođenje doista nešto promijenilo?

Dr. sc. Dobrović: Plave vrećice bez nužne infrastrukture u što ubrajamo kompostište, sortirnicu i centre za ponovnu uporabu nisu donijele ništa dobro, nego veće troškove, učestali nered i kaos i na žalost zbunjenost i rezignaciju mnogih građana koji više ne znaju treba li uopće vjerovati u kružno gospodarenje otpadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Narod.hr: Kako se gradonačelnik Tomašević našao baš u problemima s otpadom, kad je prije izbora najavljivao da će upravo to riješiti?

Dr. sc. Dobrović: To je razočarenje za mnoge, a posebno za njegove birače koji su smatrali da je on najveća garancija za komunalne probleme i korupciju u gradu. Takozvani stručnjak za održivi razvoj i kružno gospodarenje otpadom. No, očito da mu nedostaje puno toga te da se u stvari radi o teorijskom stručnjaku vrlo udaljenom od praktične realizacije na terenu. Međutim povrh toga, on je u ovih dvadeset mjeseci upravljanja pokazao da nema sposobnosti za timski rad, ne zna za projektni pristup koji polazi od uvida u stanje, analize varijanti, odluke i provedbe izabranog rješenja.

Potpuno izostaje hrabrost i odlučnost za odvažne korake pa se na primjer boji sam napraviti pet puta jeftiniju sortirnicu i isto toliko jeftiniju kompostanu u odnosu na naslijeđene klijentelističke projekte poput obrade biootpada u Novskoj. To što svaki mjesec odgode, odnosno rada sustava bez nužne infrastrukture strahovito puno košta i grad i građane, očito ga jako ne pogađa. Na koncu zanimljivo je za primijetiti da je odlučnost kao vrlina vladanja kod ove uprave prisutna jedino i isključivo u ideološki obojanim temama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.